Haluatko lapsesi oppivan syömään terveellisesti? Siinä tapauksessa sinun pitää itse näyttää esimerkkiä. Asiantuntijat kertovat, miten lapsen saa innostumaan terveellisestä ravinnosta.

Viimeksi päivitetty 26.7.2012

Luulitko, ettei lapsesi huomaa, jos haukkaat hampparia tai rouskutat ranskiksia? Väärin. Lapsesi tarkkailee jokaista suupalaasi ja ottaa oppia. Nyt tämä on todistettu tutkimuksessakin: vanha kunnon oma esimerkki toimii niin hyvässä kuin pahassa, kun on kyse ruokailutottumusten omaksumisesta.


 


Lue myös: Roskaruoka maistuu odottajalle

Syö kuten haluat lastesi syövän

Michiganin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin pienituloisten perheiden syömiskäyttäytymistä. Tutkimuksessa huomattiin, että paras keino opettaa lapset syömään terveellisesti on näyttää itse mallia. Tutkimuksen mukaan roskaruokaa ahmivien jälkikasvu omaksuu epäterveelliset elintavat, kun taas terveellisesti syövät vanhemmat antavat parhaan esimerkin ja saavat lapsensakin syömään terveellistä ruokaa.

Lue myös: Ruokatottumukset luodaan kotona

Oma konkreettinen esimerkki pesi muut konstit mennen tullen. Vanhemmat, jotka yrittivät saada lapset syömään vihanneksia palkitsemisen tai rangaistuksen avulla, eivät onnistuneet lähimainkaan yhtä hyvin. Ja kuten arvata saattaa, myöskään väkisin syöttämisellä ei saatu hyviä tuloksia.

”Äitien tulisi lopettaa pakottaminen ja rajoittaminen lastensa syömisissä”, painottaa tutkimuksen johtaja, ravintoasiantuntija ja professori Sharon Hoerr. ”Sen sijaan tulisi tarjota lapselle terveellistä ruokaa ja omaksua itsekin terveelliset ruokailutavat. Lasten ruokavalion terveellisyyttä voi kontrolloida myös siten, että ei osta kotiin epäterveellisiä ruokia”, Hoerr opastaa.

”Liiallinen tiettyjen ruokien rajoittaminen lapselta samalla kun muut perheenjäsenet kuitenkin syövät niitä saattaa johtaa epäterveelliseen syömiseen”, Hoerr lisää.

Lue myös: Tutkimus: Esikoislapsi lisää luomun ostamista

Säännölliset ruoka-ajat ja mukaan ruokakauppaan

Terveellisiin ruokatapoihin kuuluvat myös säännölliset ruoka-ajat. Lapselle on hyvä tarjota terveellisiä ruokia pieninä annoksina ja antaa lapsen itse päättää, kuinka paljon hän haluaa syödä. Jos lapsi pelleilee ruualla tai haluaa syödä vain roskaruokaa, tulisi vanhemman rohkaista lasta.

”Nirsoilijoita kannattaa rohkaista ja houkutella syömään. Huutaminen ei auta”, professori Hoerr toteaa.

Lue myös: Nirsoilu kiristää pinnaa

”Muita hyviä tapoja innostaa lasta terveelliseen syömiseen on ottaa lapsi mukaan ruokakauppaan tai puutarhaan ja valita yhdessä uusia ruokia. Lapsen voi ottaa myös mukaan kokkaamaan ruokaa”, opastaa Hoerr.

Tutkimus ilmestyi American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa.

Syötkö itse esimerkillisesti? Osallistu gallupiin!

 

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Lapselle margariinia ja makeutusainetta?
Suolanhimo opitaan jo puolivuotiaana
Seitsemän lisäainesyntiä
Oma valinta, paras valinta
Suomalaislapsille syötetään eniten purkkiruokaa Euroopassa
Lapsuuden elintavat näkyvät valtimoissa aikuisena

Mitä mieltä olet artikkelista?