Ensimmäisenä elinvuotenaan aliravitsemuksesta kärsineet menestyvät heikosti myöhemmin elämässä, vaikka aliravitsemustila rajoittuisi vain varhaisvaiheisiin.

Viimeksi päivitetty 11.7.2012

Tuoreen tutkimuksen tulokset korostavat lapsuusajan aliravitsemuksen pitkäaikaisvaikutuksia. Tämä on huolestuttavaa, sillä lasten aliravitsemus on yhä yleinen maailmanlaajuinen ongelma.Neljäkymmentä vuotta tutkimusta

Tulokset perustuvat Barbadoksella 70-luvulla toteutettuun tutkimukseen, jossa seurattiin ensimmäisenä elinvuotenaan vakavan aliravitsemustilan vuoksi sairaalaan joutuneita.

Aliravitsemustilan korjaamisen jälkeen lapset jatkoivat ravitsemusohjelmassa 12-vuotiaiksi saakka.

Yhdysvaltalaistutkijat jäljittivät 80 näistä lapsista neljäkymmentä vuotta myöhemmin ja kartoittivat, miten aliravitsemuksesta ensimmäisenä elinvuotenaan kärsineet lapset pärjäsivät luokkatovereihin verrattuna.

Huonompi yhteiskunnallinen asema

Vertailu paljasti, että aliravitut vauvat jättivät myöhemmin elämässään koulun kesken herkemmin, ansaitsivat keski-iässä vähemmän ja tekivät useammin ruumiillista työtä kuin riittävästi ravintoa saaneet ikätoverinsa.

Erot näkyivät edellleen, kun analyyseissä huomioitiin lapsuuden älykkyysosamäärä. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että varhaisvaiheiden aliravitsemuksen aiheuttamat neurologiset seuraamukset näkyvät myöhemmin rajallisina opiskelu- ja työmahdollisuuksina.

Lue myös:

Vauvan kasvu vaikuttaa mielentoimintojen kehitykseen
Vauvahieronta helpottaa vaivoja
Pikkukeskoset myös autismin vaarassa

Mitä mieltä olet artikkelista?