Kaikki vauvat eivät tosiaankaan synny 3,5 kilon painoisina keskivertonyytteinä, vaan painoa voi olla parista sadasta grammasta jopa kymmeneen kiloon.

Viimeksi päivitetty 21.2.2012

Maailmalla on syntynyt vauvoja, jotka ovat kaukana keskivertovauvan mitoista. Tässä muutama heistä: jättivauvat Asher ja Chun Chun sekä minivauva Melinda.Tuhti poika luomuna

Tammikuussa 2012 syntyi Yhdysvaltojen Iowassa Stewardsonin perheeseen potra poika. Asher-vauva painoi syntyessään hieman yli 6 kiloa. Äiti Kendall ponnisti vauvan maailmaan alateitse ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Kendall ja lapsen isä Joshua halusivat välttää keisarileikkausta, koska heidän mielestään leikkaus ei olisi ollut hyväksi äidille eikä lapselle. Myös pariskunnan esikoispoika oli syntyessään suurikokoinen, lähes 5,5-kiloinen.

Kuvia Asherista täällä.

Lue myös: Synnytin luomuna

Seitsenkiloinen ”lohikäärmevauva”

Kiinaa kohahdutti helmikuussa 2012 jättivauva Chun Chun, joka painoi syntyessään hieman yli seitsemän kiloa. Hän on mahdollisesti suurin Kiinassa koskaan syntynyt vauva. Vauva syntyi sektiolla. Vanhemmille vauvan koko tuli yllätyksenä, vaikka äiti olikin arvellut pojan olevan hieman normaalia kookkaampi. Perheen esikoinen oli syntyessään tavallinen nelikiloinen.

”Olin nyt kömpelömpi ja vatsani oli isompi. Ajattelin että ehkä vauva on hieman suurempi, ehkä 4-5-kiloinen”, äiti sanoi.

”Vaimoni söi ja joi normaalisti ja oli kuin kuka tahansa raskaana oleva nainen, mutta synnytti nyt ison, lihavan pojan”, kertoi isä Reutersin haastattelussa.

Chun Chun syntyi kiinalaisen kalenterin lohikäärmeen vuonna, joka on kiinalaisille tavoiteltu syntymäajankohta, sillä lohikäärmelasten uskotaan olevan erityisen rohkeita, viisaita ja voimakkaita sekä perheelleen onnea tuovia.

”Olen hyvin onnellinen”, Chun Chunin isä ilakoi.

Lue myös: Lohikäärmeen vuosi tuo vauvabuumin

Katso video Chun Chunista ja hämmentyneistä vanhemmista:

Guinnessin ennätystenkirjan mukaan painavin koskaan syntynyt ja elossa selvinnyt vauva painoi 10,2 kiloa. Poika syntyi Italiassa syyskuussa vuonna 1955.

Parinsadan gramman pikkuruinen

Kokonaan toista ääripäätä edustaa syksyllä 2011 syntynyt amerikkalainen Melinda Star Guido, jonka arvellaan olevan maailman kolmanneksi pienin selvinnyt keskosvauva koskaan. Melinda syntyi 16 viikkoa etuajassa, raskausviikolla 24. Sektiolla syntyneen pikkuruisen keskosen syntymäpaino oli häkellyttävän pieni, vain 296 grammaa.

Lääkärit eivät antaneet Melindalle juurikaan toivoa: hänen uskottiin elävän vain muutaman päivän. Selviämisen todennäköisyys oli kahden prosentin luokkaa. Melinda kuitenkin taisteli, ja usean kuukauden intensiivisen sairaalahoidon jälkeen hän pääsi kotiin. Ihmevauva painoi kotiintulopäivänään tammikuussa 2012 kaksi kiloa.

”On mahtavaa saada hänet kotiin neljän ja puolen kuukauden sairaalassaolon jälkeen. Se on sanoinkuvaamattoman hienoa”, sanoi Melindan äiti Haydee Ibarra Abc newsin haastattelussa.

Katso kuva Melindasta täällä (kotiinlähtöpäivänä) ja täällä (vastasyntyneenä).

Pienin vastasyntynyt on tiettävästi Rumaisa-niminen tyttö, joka syntyi Chicagossa Yhdysvalloissa vuonna 2004. Hän painoi syntyessään vain 244 grammaa.

Lue myös:

Kohdusta kiirehtijät
Mozart kasvattaa keskosia
Ennenaikainen synnytys
Vauvan kasvu käyrälle

Teksti: Hanna Brockman
Kuvat: Crestock ja Xinxiang Television / Reuters

Video: Youtube

Mitä mieltä olet artikkelista?