Uudet kasvukäyrät paljastavat lasten kasvun poikkeavuudet tehokkaammin kuin vanhat käyrät. Uusia käyriä voi itse kokeilla verkossa.

Viimeksi päivitetty 12.6.2013

Vanhat käyrät eivät mittaa enää oikein, sillä lasten kasvutahti on muuttunut. Neuvola-ammattilaiset ovat myös joutuneet itse laskemaan vanhojen käyrien poikkeamat. Käsin tehtäessä laskuissa ja piirroksissa sattuu virheitä.


 


Uudet käyrät ovat automatisoituja. Tietokoneelle syötetään lapsen mitta ja paino, ja kone piirtää käyrän. Uusia käyriä voi itse kokeilla tästä.

Neuvoloiden kehitteillä olevat tietojärjestelmät seulovat myös automaattisesti, minkälaisiin riskeihin lapsen kasvukäyrän poikkeamat viittaavat.

Lue myös: Näin lohdutat vauvaa: 20 vinkkiä 

Mitä käyrillä näkee?

”Käyriä seulomalla pystytään löytämään hyvin varhain kasvukäyrävaikutteiset sairaudet. Esimerkiksi keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta ja allergiat saattavat näkyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa lapsen kasvukäyrässä”, THL:n asiantuntijalääkäri Jarmo Salo sanoo.

Myös imeytymishäiriöt ja ravitsemukseen liittyvät ongelmat saattavat tulla esille kasvukäyrästä.

”Jos lapsen ravitsemusta lähdetään muuttamaan, käyrät ovat myös yksi mittari siitä, ollaanko ravitsemusmuutoksen kanssa oikealla tiellä.”

Väestötasolla lihavuuden seulonta on kasvukäyrien merkittävin tavoite. Salo muistuttaa, että 12 prosenttia 18-vuotiaista tytöistä kärsii ylipainosta. Saman ikäisistä pojista puolestaan 20 prosenttia on ylipainoisia.

”Painokäyrän avulla voidaan varhain todeta, että lapsella on riski tulla lihavaksi aikuisena. Neuvolassa voidaan antaa koko perheelle elämäntapaohjausta.”

Lue myös: Äidin ja vauvan sydämen lyövät samaan tahtiin

Uudet käyrät tuovat myös säästöä

”Lapset kasvavat nykyään enemmän pituutta suhteessa painoon”, Salo huomauttaa.

Vanhoja käyriä käytettäessä lapsia tarkkaillaan alipainon vuoksi turhaan.

”Imeväisiä jää vanhoilla käyrillä 20 kertainen määrä alipainoseuloihin. Tämä lisää turhia seuranta- ja erikoissairaan- hoitokäyntejä”, Salo sanoo.

Vanhat käyrät ovat erityisen alttiita virhetulkinnoille. 2000-luvun alussa tehdyn tutkimuksen mukaan 60 prosenttia erikoissairaanhoitoon lähetetyistä läpäisi tarkemmassa tulkinnassa kasvuseulan.   

”Käsikäyttöisiin vanhoihin käyriin menee myös neuvolatyöntekijöiltä aikaa. Automatisoidut järjestelmät vähentävät turhaa työtä.”

Lue myös: Istumaan oppiminen 

Omissa tulkinnoissa oltava varovainen

”Vanhemmat näkevät käyriltä, millä tasolla lapsi kasvaa ja onko kasvussa tapahtunut muutoksia. Käyrät ovat varmasti monesta mielenkiintoisia seurata”, Salo sanoo.

Verkossa oleva käyräsovellus ei kuitenkaan sisällä automatisoituja kasvuseuloja. Vanhempien ei muutenkaan kannata tehdä itse diagnooseja.

”Ei ole tarkoitus, että itse tehtävä käyrä korvaisi neuvoloiden tietojärjestelmät”, Salo sanoo.

Yhden diagnoosin vanhemmat kuitenkin pystyvät tekemään.

”Ylipaino on helpoin havaita käyristä. Apuna voi käyttää lasten painoindeksi mittaria, joka laskee lapselle aikuisten painoindeksiä vastaavan luvun”, Salo kertoo.

Yli 2-vuotiaiden lasten painoindeksilaskuriin voi tutustua tästä.

Mitä mieltä olet artikkelista?