Ei enää ikinä, ajattelee moni synnytyksen jälkeen. "Olen ihan kauhusta jäykkänä kun ajattelen tulevaa synnytystä", eräs odottaja foorumilla kertoo. Foorumilaiset kertovat, mitä he synnytyksessä pelkäävät.

Viimeksi päivitetty 25.9.2012

Jotkut miettivät synnytystä päivittäin, osa kauhusta jäykkinä:”Odottelen ensimmäistäni ja olen ihan kauhusta jäykkänä kun ajattelen tulevaa synnytystä. Kerroin heti ensimmäisellä käynnilläni neuvolassa asiasta, mutta sen jälkeen siihen ei ole palattu. Silloinen kätilö oli kyllä hyvin ymmärtäväinen ja laittoi asian tietoihini. Ensi kerralle täytyy taasen kysellä asiasta”, odottaja kertoo Vau.fi:n foorumilla ja lisää:

”Haluan pelkopolille! Haluan kaikki kipulääkkeet ja myrkyt mitä maa päällään kantaa.”

”En edes tiedä mistä tämä kaikki kumpuaa, yleisesti ottaen pidän itseäni positiivisena, rohkeana ja asiaan tarttuvaisena. En tunne montakaan synnyttänyttä, mutta ne harvat, jotka ovat sen kokeneet, eivät asiaa juuri ylistä. Päinvastoin, kaikilla on ollut joko erittäin tai totaalisen kamala kokemus. Lisäksi olen ihan vakuuttunut, että kohdallani epiduraali a) ei joko onnistu tai b) sitä ei suostuta minulle laittamaan. Muuten pelko ei johdu mistään konkreettisesta”, odottaja pohtii ja kertoo, että ajatus synnytyksestä tekee jopa sairaaksi.

Lue myös: Synnytyspelko varjostaa raskautta

Se kipu!

Käsi ylös, joka ei pelkää ollenkaan synnytyskipuja! Luultavasti monikaan käsi ei nouse, sillä ainakin tässä ketjussa kipu on suurin pelon aihe.

”Odotan toista lastani. Esikoisen synnytyksestä on jäänyt ihan kamalat pelot, ja vaikka synnytykseen on vielä kuukausia, huomaan jo nyt ajattelevani asiaa yhä enemmän ja enemmän joka päivä”, toinen odottaja kirjoittaa ketjussa.

”Mikään ei suoranaisesti mennyt pieleen, mutta se kipu oli jotain paljon hirveämpää kuin olin osannut kuvitella. Ensimmäistä ulos ähkiessäni muistan hämärästi hokeneeni itselleni, että ’ei koskaan enää,ei koskaan enää, ei koskaan…’ Ja nyt tietenkin olen tosihuolissani siitä,että tämä hallitsematon pelkoni tulee lisäämään synnytyskipuja vielä entisestään :(.”

Toinenkin uudelleensynnyttäjä kertoo pelänneensä ensisynnytyksensä jälkeen synnytyskipuja:

”Minulla oli kanssa aivan karmaiseva synnytys kolme vuotta sitten, vedet meni ja saman tien kivut yltyi niin järkyiksi attä ei tienny miten olis ollut”, hän kirjoittaa ja kertoo joutuneensa odottamaan puudutteita toista tuntia.

”Seuraavaa synnytystä odotin kammolla”

Lue myös: Millaista on synnytyskipu?

”En edes ajatellut synnyttäväni alateitse”

Alateitse synnytystä pelkäävät näkevät sektion usein helpompana vaihtoehtona:

”Mää tos mietin että onkohan mussa jokin vika kun en oo ajatellu synnyttäväni alateitse? En tiedä onko se pelkoa tai jotain mutta aina olen ajatellut vain keisarileikkausta”, eräs odottaja ihmettelee.

”Neuvolassa hoitaja kertoi että on olemassa apua synnytyspelkoon ja olin aivan hämilläni. En tiedä kuka saa keisarileikkauksen ja kuka ei mutta mä en edes nää muuta vaihtoehtoo kuin se. Eiks naisella ole oikeus päättää omasta kehostaan?”

Lue myös: ”Järjestin itselleni sektion”

Toinenkin odottaja tunnustaa, että ei ajatellut alateitse synnyttämistä aluksi ollenkaan vaihtoehtona:

”Minulla oli yhdessä välissä sama ’oletus’. Olin ihan varma, että minä en alakautta joudu synnyttää..Nyt olen sitten vain ottanut itseäni niskasta kiinni ja pakottanut itseni miettimään myös tätä alateitse synnytystä. Minun käsitykseni mukaan keisarileikkausta ei ihan mistä syystä tahansa saa? Siinä on kuitenkin omat riskinsä.”

Lue myös: Alatiesynnytykseen ei pakoteta

”Enemmän ja vähemmän typeriä pelkotilojani”

”Täälä yksi panikoitunut! 😀 Luen jo nyt ihan paniikissa raskausblogeja, joissa myös synnytys kuvattu. Minua ei kiinnosta mitkään alkuraskauden jutut vaan loppuraskauden kertomukset tai synnytyskertomukset”, eräs odottaja kertoo ja listaa omia synnytyspelkojaan:

”Pelkään, että:

– kuolen kipuihin
– synnytys on vaikea
– en osaa ponnistaa
– päästän isomman asian pöydälle
– puudutus ei auta
– kätilö on typerä
– mieheni ei toimi tukenani niinkuin haluaisin
– synnytys kestää monta päivää
– en tiedä mitä pitää tehdä
– minua ei opasteta tarpeeksi
– vauvalle sattuu jotain
– minulle sattuu jotain
– mieheni pyörtyy
– mieheni pyörtyy JA kaikki huomio kiinnitetään vain häneen.”

Mikä sinua pelottaa synnytyksessä?

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Synnytys pelottaa tosi paljon!

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Kuinka paljon synnytys sattuu?
Voisiko sitä verrata pahimipien painajaisten kuukautiskipuihin tai ehkä juurihoitoon? Entä luun murtumiseen? Vau.fi:n foorumilaiset kertovat!

Eikö teitä pelota?
”Vaikka yritän luottaa tilastoihin ja olla järkevä, en saa päästäni ajatusta, että mitä tahansa voi tapahtua vielä”, tuore odottaja kirjoittaa Vau.fi:n kuukausiketjussa. Kaikkia odottajia pelottaa joskus, nyt foorumilaiset kertovat mikä.

Kun lapsi täytyy avustaa ulos
Joskus vauva on avustettava kohdusta esimerkiksi tilanteessa, jossa äiti on jo kovin uupunut pitkään ponnistettuaan. Apuvälineenä voidaan käyttää esimerkiksi imukuppia. Joskus välilihan leikkaaminen voi olla tarpeen. Elektiivinen sektio suunnitellaan etukäteen.

Mitä mieltä olet artikkelista?