Pystyasennossa synnyttämisessä on monia etuja verrattuna selinmakuulla tai osittain istuvassa asennossa synnyttämiseen: painovoima on puolellasi ja pystyt esimerkiksi hengittämään helpommin.

Ajattele synnytysasentoa jo etukäteen ja juttele äitiysvalmennuksessa tai äitiysneuvolassa toiveistasi. Muista myös, että yhteen asentoon ei tarvitse jämähtää: asentojen vaihtaminen synnytyksen edetessä on suositeltavaa.


 


Monta hyvää syytä synnyttää pystyasennossa

Jos seisot joko jaloillasi tai polvillasi tai olet kyykyssä, painovoima auttaa lasta kulkemaan alaspäin synnytyskanavassa. Siksi pystyasennossa synnyttävät tarvitsevat makaavassa tai puoli-istuvassa asennossa synnyttäviä harvemmin apua (esimerkiksi imukuppia) vauvan ulos saamiseksi. Myös lantiopohjan lihasten hallinta onnistuu monelta tässä asennossa paremmin.

Lantion seudun niveliin ja jänteisiin kohdistuu vähemmän painetta, ja synnytyksen jälkeen istukka irtoaa helpommin. Kun lapsen pää työntyy kohdunkaulaa vasten, naisen elimistössä vapautuu sekä synnytystä edistäviä oksitosiinia ja prostaglandiinia sekä kipua lievittävää endorfiinia.

Helpottaa hengittämistä ja lantion liikkumista

Pystyasento vähentää pahoinvointia ja helpottaa hengittämistä. Lantion etuosa on paremmin käytössä pystyasennossa, jolloin synnytyskanavassa on enemmän tilaa lapselle. Pystyasennossa kohdun verenkierto on parempi, mikä parantaa lapsen hapensaantia synnytyksen aikana.

Lantion takaosa liikkuu pystyasennossa niin, että esimerkiksi häntäluu pääsee väistämään syntyvää lasta. Myös häntäluun vahingoittumisen riski pienenee. Välilihan repeytymisen riski pienenee, sillä pystyasennossa paine vaginassa jakautuu tasaisesti.

Muita synnytysasentoja

Konttausasento voi olla hyvä vaihtoehto selkäsivuista kärsiville.

Synnytysjakkara antaa lisätukea kyykkyasentoon, jolloin nainen voi keskittyä hengittämiseen ja työntämiseen.

Kylkimakuulla, toinen jalkaa eteenpäin nostettuna, on hyvä asento, joka auttaa lantionseudun kipuihin. Jos pystyasento väsyttää liikaa, kylkiasento on hyvä vaihtoehto.

Puoli-istuvassa asennossa joko sängyssä tai vaikkapa säkkituolissa on ponnistusten välillä helppo levähtää. Synnyttäjä voi pitää kiinni sukanvarsistaan tai painaa jalkansa kätilön olkapäitä vasten.

Synnytys vedessä

Vesi on sikiölle tuttu ympäristö, joten synnytys vedessä on todennäköisesti lapsellekin mukava kokemus. Lämmin vesi on myös lempeä keino synnytyskipujen lievittämiseksi. Monissa suomalaisissa sairaaloissa on jo vesialtaita, joita käytetään varsinkin synnytyksen avautumisvaiheessa. Riskisynnyttäjille ei vesisynnytystä suositella.

Mitä mieltä olet artikkelista?