Synnytyspelko vaikeuttaa synnytystä, mutta pelosta irrottautuminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Peloton synnytys -metodi antaa neljä työkalua, joiden avulla kehosi rentoutuu ja synnytys edistyy. Näitä kaikkia voit harjoitella jo odotusaikana.

Viimeksi päivitetty 22.11.2023

Peloton synnytys -metodi on sarja työkaluja, joilla pelkoa ja stressiä voi lievittää niin ennen synnytystä kuin sen aikana.


 


Pelon lievittäminen on tärkeää, sillä synnytyspelko voi vaikeuttaa synnytystä ja synnytyksen kulkua.

Siksi on tärkeä löytää keinoja, joilla pelko hellittäisi ja synnytys sujuisi mahdollisimman rennoissa merkeissä.

Synnytyspelko voi vaikeuttaa synnytystä ja synnytyksen kulkua.

Pelot synnytys -metodissa työkaluja on neljä: hengitys, rentoutuminen, äänenkäyttö ja ajatuksen voima.

Kuulostaa simppeliltä ja ehkä itsestään selvältä, mutta toisinaan yksikertainen onkin vaikeinta ja unohtuu helpoiten pelon hetkellä. Näin uskoo metodin kehittäjä, doula ja raskauteen sekä synnyttämiseen erikoistunut fysioterapeutti Susanna Heli.

1. Pehmeä ja äänetön hengitys

Usein kuvitellaan, että syvä ja kiivas hengitys rauhoittaa synnyttäjää, ja että vauvan vuoksi on tärkeää saada mahdollisimman paljon happea. Tiheä hengitys voi kuitenkin vaikuttaa päinvastoin: se voi voimistaa kipua sekä lisätä kehon jännitystä ja ahdistusta.

Tee näin:

Yritä löytää luonnollinen tapa hengittää. Luonnollinen hengitystapa on pehmeä, äänetön ja soljuva. Se saa olon rentoutuneeksi ja turvalliseksi.

Hengitys ei saa olla pakotettua tai kireää, vaan sen tulisi virrata vapaasti. Jos kuulet oman hengityksesi äänen, keskity hengittämään hiljempaa ja pehmeämmin.

Voit harjoitella äänetöntä hengittämistä jo odotusaikana.

2. Tunne kehosi paino – ja rentoudu

Kehon painon tunteminen on kaiken rentoutumisen perusta. Kun synnytyksen aikana keskityt tuntemaan kehosi painon, et ala niin helposti taistella supistuksia vastaan, vaan myötäilet niitä.

Tämä on niin sanottua aktiivista passiivisuutta: olemalla täysin passiivinen myötäilet synnytyksen suuntaa ja annat kehosi synnyttää.

Tee näin:

Kun supistus alkaa, seiso tai käy makuulle. Nojaudu tukea vasten ja anna ylävartalosi roikkua täysin velttona.

Rentouta sitten myös muu keho ja anna sen ikään kuin valahtaa alaspäin painovoiman vetämänä. Keskity rentouttamaan erityisesti otsan seutu ja silmät, leuan ja suun alue, niska ja hartiaseutu sekä reidet ja takapuoli.

Voit harjoitella tätä odotusaikana makuuasennossa jännittämällä ja rentouttamalla eri kehonosia niin, että tunnet eron rennon ja jännittyneen lihaksen välillä.

3. Tunteet ulos äänen avulla

Ääni auttaa meitä päästämään ulos tunteitamme: iloisina nauramme, surullisina itkemme, pelätessämme saatamme kiljua.

Ääni on kehon keino helpottaa sisäistä painetta, ja monet naiset tuntevatkin tarvetta äännellä myös synnyttäessään. Se vapauttaa ja auttaa synnyttäjää antautumaan kehonsa vietäväksi. Matala ääni myös helpottaa supistusten vastaanottamista synnytyksen loppupuolella.

Tee näin:

Kun supistus alkaa, anna matalan ja pitkän äänen kummuta vatsastasi. Rentouta huulet, leuka ja kaula. Äänen tulee olla tasainen, matala ja pehmeä ja kestää yhtä kauan kuin uloshengityksen.

Kallista päätäsi hiukan taaksepäin, jotta kaulasi ikään kuin avautuu. Ääntely voi tuntua monista oudolta ja jopa nololta, joten myös sitä kannattaa harjoitella etukäteen rennossa asennossa maaten tai istuen.

4. Ajatuksen voima

Ajatukset ovat voimakas apuväline, ja positiivisella ajattelulla on monia tutkittuja hyötyjä. Siitä voi olla apua myös synnytyksen aikana, vaikka se voikin tuntua vaikealta.

Systemaattista myönteistä ajattelua kannattaa kuitenkin kokeilla, vaikket sen toimivuuteen uskoisikaan. Ponnistusvaiheessa voit esimerkiksi keskittyä sanaan ”alas”, jos supistusten myötäily tuntuu vaikealta.

Kun kipu yltyy kovaksi ja haluaisit huutaa ”ei”, ajattele sanaa ”kyllä”. Tämä aktivoi niitä aivojen osia, jotka edustavat voimaa ja luottamusta.

Jos taas sanot ”ei, en pysty”, sisäinen kykysi lamaantuu ja pelko ja stressi aktivoituvat.

Tee näin:

Supistuksen aikana sano pehmeästi ja rytmikkäästi ”joo” yhä uudestaan. Pidä äänesi matalana ja rauhallisena. Voit kokeilla myös muuta sanaa, kuten kumppanisi nimeä.

Tällainen niin sanottu mantra auttaa pitämään huolen loitolla, kun aivosi keskittyvät lausumaasi sanaan. Huoliajatusten väistyessä mielihyvähormoni oksitosiinin eritys kiihtyy.

Yhdistä mantran käyttö äänityökaluun muuttamalla matala ääntely sanaksi. Myös tätä kannattaa harjoitella jo ennen kuin synnytys on käsillä.

Käytä työkaluja yhdessä tai erikseen

Peloton synnytys -työkalut eivät liity vain yhteen synnytyksen vaiheeseen. Voit turvautua niihin aina supistuksen alkaessa.

Työkalut toimivat yhdessä ja erikseen, joten halutessasi voit valita käyttöösi vain osan niistä – ne, jotka tuntuvat luontevimmilta.

Toisaalta voit myös ajatella työkaluja ikään kuin porrasaskelmina, joita pitkin laskeudut synnytyksen edetessä:

Kun supistukset alkavat, aloita hengitykseen liittyvillä työkaluilla. Kun ne voimistuvat, jatka hengitystyökalun käyttöä ja ota mukaan rentoutuminen.

Lopuksi käytät kaikkia työkaluja samanaikaisesti: hengität rauhallisesti, olet rentoutunut ja käytät myös ääntä ja ajatuksen voimaa. Työkalujen avulla liikut kohti päämäärääsi, vauvasi kohtaamista.

Lue lisää synnytyspelosta:

Lähde: Susanna Heli: Peloton synnytys – Kohti turvallista kokemusta

Mitä mieltä olet artikkelista?