Itsehypnoosin voimalla jopa 70 prosenttia äideistä synnyttää ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Miten ihmeessä hypnoosi voi antaa näin paljon lisäpotkua synnytykseen, hypnosynnytysvalmentaja Tanja Wallenius?

Viimeksi päivitetty 21.12.2009

”Hypnoosi on syvä rentoutumisen tila, jonka avulla äidin luonnollinen kyky synnyttää rentoutuneena ja kivuttomasti herätetään ja vahvistetaan. Hypnoosin avulla äidillä voi olla synnytyksessä rento, miellyttävä ja leppoisa olo”, Wallenius kertoo.


 


Walleniuksen mukaan hypnoosi rauhoittaa ja rentouttaa äitiä synnytyksessä. Rentoutuminen vähentää kipuja. Rentoutuneella synnyttäjällä on vähemmän lihasjännityksiä, jotka lisäävät synnytyskipuja. Hypno-synnytyksen päätarkoitus ei ole kuitenkaan kivunlievitys.

”Tarkoituksena on saada äiti luottamaan omaan kehoonsa: hän pystyy myötäilemään synnytyksen kulkua niin kuin luonto on sen tarkoittanut. Kun äiti keskittyy omaan kehoonsa, erilaiset lääketieteelliset avut jäävät kuin itsestään pois”, Wallenius sanoo.

Lue myös: Sähköimpulssit helpottavat synnytyskipua

Mielikuvilla alitajuntamatkalle

Walleniuksen vetämässä hypno-synnytysvalmennuksessa opetellaan muun muassa skriptien avulla vajoamaan hypnoosiin.

”Nämä hypno-synnytysinstituutin valmistamat skriptit ovat positiivisesti kerrottuja mielikuvatarinoita, jotka vievät odottavat äidit jo mielikuvissa synnytystapahtumien ja -pelkojen äärelle”, Wallenius kertoo.

Mielikuvaharjoituksien kautta synnytystilanne tehdään äidille tutuksi. Pelottavia asioita voidaan käsitellä myös erillisesti.

”Ikävä tuntemus voidaan esimerkiksi lähettää mielikuvissa rekan kyydillä jonnekin kauas ja ajatusmaailmaa täydennetään positiivisella mielikuvalla tuntemukseen liittyen”, Wallenius sanoo.

Kaikki skriptit eivät sovi kaikille äidille.

”Äidit tarvitsevat erilaisia työvälineitä pelkojen käsittelemiseksi. Pareille annetaan sopivia skriptejä, joita he harjoittelevat raskausaikana”, Wallenius kertoo.

Lue myös: Laululla synnytyskipua vastaan

Umpihypnoosissa

Television luomista mielikuvista poiketen hypnoosi ei sekoita äidin päätä. Hypnoosi on aina tahtotila, josta voi herätä halutessaan.

”Äidin täytyy itse haluta mennä syvärentoutuneeseen tilaan synnytysaallon eli supistuksen ajaksi. Supistusten välissä äiti voi keskustella hoitohenkilökunnan kanssa aivan normaalisti”, Wallenius kertoo.

Hypnoosi on eräässä mielessä myös taitolaji.

”Joillekin rentoutumisen tilaan pääseminen on vaikeaa. Voi olla, että aika tai tilanne on huono ja ajatukset virtaavat ulos mielikuvista”, Wallenius kertoo.

Lue myös: Epiduraalilla vai ilman?

Paljon muutakin

Hypnoosia synnytyksen apuvälineenä on tutkittu myös tieteellisesti jonkin verran. Tutkimusten luotettavuutta voi käydä arvioimassa hypno-synnytyksen kotisivuilla.

Hypnoosin esitetään lyhentävän synnytyksen pituutta ja vähentävän lääketieteellistä toimenpiteiden määrä ja puudutuksen tarvetta. Tutkimuksissa jopa esitetään, että hypnoosin avulla voidaan saada perätilalapsi kääntymään oikein päin. Kaiken lisäksi hypnoosin sanotaan vähentävän synnytyksen jälkeisen masennuksen riskin lähes olemattomiin.

Jos haluaa uskoa tuloksia, hypnoosi voi olla hyvä vaihtoehto. Perheen rahatilanne saattaa kuitenkin muodostua synnytysvalmennukseen osallistumisen esteeksi. Walleniuksen vetämä valmennus kun maksaa ryhmän koosta riippuen 350–420 euroa.

Hypno-synnytystutkimuksia:
HypnoBirthingGentle Birth

Mitä mieltä olet artikkelista?