Vielä keväällä uskottiin, että koronavirus ei tartu odottavalta äidiltä sikiöön. Nyt maailmalta on kuitenkin löytynyt tapauksia, jotka ovat osoittaneet luulon vääräksi. Siksi raskaana olevien suojautuminen virukselta on entistä tärkeämpää.

Viimeksi päivitetty 25.10.2020

Koronavirus voi tarttua odottavasta äidistä syntymättömään lapseen. Näin on todistetusti tapahtunut ainakin Texasissa ja Ranskassa, joissa COVID-19 -tautia sairastaneiden äitien vauvoilta löydettiin koronatartunta.Lisätutkimusten ja istukkatutkimuksen jälkeen kävi selväksi, että tartunta oli tapahtunut jo kohdussa.

Raskaana olevien täytyy suojautua koronalta

Vaikka tietoa koronaviruksesta raskausaikana on vielä rajallisesti, kohdunsisäinen tartunta näyttää tutkijoiden mukaan olevan harvinainen. Sen mahdollisuus on silti syytä ottaa vakavasti.

”On tärkeä tiedostaa, että äidit ja vastasyntyneet voivat sairastua COVID-19 -tautiin, ja se voi tarttua raskausaikana. Raskaana olevien täytyy suojautua koronavirukselta”, sanoo lääketieteen tohtori Amanda S. Evans, joka oli mukana texasilaisvauvan tapaustutkimuksessa.

Lieviä ja ohimeneviä oireita

Viitteitä vastaavista tapauksista löytyy muualtakin maailmalta. Koronatartunnan saaneiden vastasyntyneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä ja menneet ohi nopeasti. Myös texasilaisvauva toipui muutamassa viikossa.

”Me emme kuitenkaan tiedä, onko vauvojen tartunnoilla pitkäaikaisseurauksia”, muistuttaa Evans.

Koronavirusta on löydetty vastasyntyneiltä jo aiemminkin, mutta on ollut epäselvää, tapahtuiko tartunta kohdussa vai vasta syntymän jälkeen. Vielä keväällä uskottiin, että koronavirus ei tartu sikiöön.

Lähteet:
Science Daily
The New York Times

Mitä mieltä olet artikkelista?