Influenssa saattaa saada odottavassa äidissä aikaan immuunireaktion, joka levittää viruksen keuhkoista koko verenkiertoon. Tällä voi olla vakavia seurauksia niin äidille kuin sikiöllekin.

Viimeksi päivitetty 4.11.2020

Raskaus lisää riskiä influenssaviruksen rajuun muotoon, joka voi johtaa jopa keskenmenoon. Tähän asti on ajateltu, että riski liittyy raskauden madaltamaan elimistön puolustuskykyyn. Tuoreen tutkimuksen valossa näyttää kuitenkin siltä, että selitys onkin toisaalla.


 

 


”Olemme jo pitkään tienneet, että influenssa voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita odottavalle äidille ja sikiölle. Tavallisesti tästä on syytetty raskauden aikana madaltunutta immuniteettia. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että influenssa päinvastoin johtaa voimakkaaseen immuunireaktioon”, kertoo tohtori Stella Liong australialaisyliopisto RMIT Universitysta.

Raskaus saa viruksen leviämään verenkiertoa pitkin

RMIT Universityn hiirikokeet osoittavat, influenssavirus käyttäytyy hyvin eri tavalla raskaana olevien hiirien elimistössä verrattuna yksilöihin, jotka eivät ole raskaana. Hiirillä, jotka eivät olleet raskaana, virus pysyi keuhkoissa. Raskaana olevilla se puolestaan levisi immuunireaktion myötä keuhkoista verisuonia pitkin koko verenkiertoon.

”Verenkierrosta löytämämme tulehdus oli niin valtava, että se oli kuin verenkierrollinen myrsky aiheuttamassa tuhoja läpi elimistön”, Liong kuvailee.

Verisuonten toiminta heikentyy

Verenkiertoon levinnyt virus johtaa voimakkaaseen tulehdukseen, joka vaikuttaa suurten verisuonten toimintaan. Kun suurten verisuonten toiminta heikentyy, sillä voi olla vakavia seurauksia äidin ja sikiön terveydelle.

”Tämä voi vaikuttaa suuresti siihen, kuinka paljon verta pääsee istukkaan ja kaikkiin elimiin, jotka auttavat tukemaan sikiön kasvua”, sanoo tutkimusprofessori John O’Leary.

Kohonnut riski keuhkokuumeeseen ja keskenmenoon

Raskausaikana sairastetun influenssan tiedetäänkin lisäävän riskiä vakaville komplikaatioille, jotka uhkaavat niin äitiä kuin vauvaakin. Influenssan saaneella odottajalla on kohonnut riski joutua sairaalaan esimerkiksi keuhkokuumeen vuoksi. Sikiötä puolestaan voi uhata hidastunut kasvu, keskenmeno tai ennenaikainen syntymä.

”Tarvitsemme aiheesta lisätutkimuksia. Tämän uuden mekanismin löytyminen on kuitenkin tärkeä askel kohti raskaana oleville suunnattujen influenssahoitojen kehittämistä”, tuumaa Liong.

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?