Tutkijat tutkivat raskautta ja synnytystä – löytyikö nyt syy ennenaikaisiin synnytyksiin?

Viimeksi päivitetty 3.12.2020

Buffalon yliopistossa USA:ssa on tehty kattava tieteellinen tutkimus, jossa pyrittiin selvittämään raskauteen ja synnytykseen liittyviä mysteereitä. Erityisen mielenkiinnon kohteena oli progesteronireseptoreihin liittyvä geeni – tämä geeni auttaa naisia pysymään raskaina hedelmöitymisen jälkeen.


 

 


Evolutiivisesta näkökulmasta ihmisen raskaus on edelleen erittäin poikkeuksellinen tapahtumaketju.

”Me emme esimerkiksi edelleenkään tiedä, mikä saa synnytyksen käynnistymään”, toteaa Buffalon yliopiston biologi Vincent Lynch.

Ihmisen raskauteen ja synnytykseen liittyy paljon sellaista, mikä on eläinkunnassa poikkeuksellista.

”Ihmisten raskaus kestää keskimäärin pidempään kuin muilla nisäkkäillä, jos siihen suhteutetaan esimerkiksi kokoon liittyvät tekijät. Myös itse synnytys kestää kauemmin kuin muilla eläimillä. Ja sekä raskausaika että synnytys ovat paljon vaarallisempia tapahtumia kuin eläinkunnassa keskimäärin”, Lynch jatkaa.

Teoria, joka kumoaa aikaisemmat

Nämä erityiset seikat huomioon ottaen Lynch ja hänen kollegansa Mirna Marinic ryhtyivät selvittämään progesteronireseptorigeenin evoluutiota.

”Mutta tutkimuksemme tulokset vain kasvattavat mysteerin kokoa”, Lynch toteaa nyt.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kyseinen geeni on ihmislajin historian aikana läpikäynyt nopeita muutoksia. Jotkin tutkijat ovat esittäneet teorian, että nämä muutokset tapahtuivat, jotta geeni toimisi kantajalleen suotuisammin – tätä kutsutaan positiiviseksi valinnaksi.

Lynchin ja Marinicin teoria on toinen.

Heidän tutkimuksensa havaitsee kyllä geenin nopeat muutokset, mutta ei löydä tukea sille, että kyseiset muutokset olisivat välttämättä olleet suotuisia. Itse asiassa evolutiivinen paine geenille oli niin mitätön, että tämä geeni on kerännyt evolutiivisen matkansa aikana lukuisia haitallisia mutaatioita.

Tulokset saatiin kattavasta analyysistä, jossa tutkittiin peräti 115 nisäkäslajin joukkoa ihmisitä Neandertalin ihmisiin ja elefanteista manaatteihin.

”Löytyneet seikat olivat yllätys”, Lynch summaa.

Syy ennenaikaisiin synnytyksiin?

”Odotimme löytävämme jotain ihan muuta – tämä on mysteeri, jonka emme nähneet tulevan. Luulin, että progesteronireseptori olisi kehittynyt vastatakseen paremmin progesteroniin, hillitäkseen tulehduksia ja supistuksia ja pitääkseen raskautta yllä pitempään. Tulokset kertovat päinvastaista: ihmisen raskaudessa on uskomaton määrä progesteronia, ja silti tämä geeni on erittäin huono hommassaan. Tässä saattaa olla syy siihen, miksi ihmiset ovat lajina alttiita esimerkiksi ennenaikaiselle synnytykselle – se on muitten eläinlajien keskuudessa paljon harvinaisempaa.”

Progesteronireseptorien muodostumista ohjaava geeni on tärkeä raskaudelle, sillä progesteroni on tulehduksia torjuva hormoni. Raskaana oleva nainen ja istukka tuottavat sitä läpi raskauden, sillä progesteroni ehkäisee kohdun supistuksia, torjuu tulehduksia ja madaltaa äidin immuunireaktiota sikiötä kohtaan.

Reseptorigeenin evoluutiohistorian kartoittamisen lisäksi Lynch ja Marinic tutkivat, muuttivatko mutatoituneet geeniversiot geenin toimintaa. Vastaus on kyllä. Itse asiassa muutokset ovat sitä luokkaa, että progesteronin säätelemät tapahtumat saattavat olla erilaisia eri ihmisillä.

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?