Molly Newland kävi rintasyöpähoidot läpi raskaana. Vaikuttaako hoidot sikiön kehitykseen? Ylilääkäri Tiina Saarto vastaa. 

Viimeksi päivitetty 4.6.2012

Molly Newland huomasi vuonna 2009 rinnassaan patin. Hän ajatteli tarkastaa asian myöhemmin kuukautisten jälkeen, jolloin on suositeltu aika tarkistaa rinnat. Patti kuitenkin unohtui, sillä Newland huomasi olevansa raskaana.

Uuden vauvan ilo sai Newlandin unohtamaan hetkesi löydöksen. Hän ei kuitenkaan saanut nauttia pitkään raskaudestaan: tutkimuksissa selvisi, että Newlandilla oli kakkostyypin rintasyöpä.

Newland oli tuolloin 32-vuotias.

Hoitoja raskaana ollessa

Nuorten rintasyövät havaitaan usein melko myöhäisessä vaiheessa. Tämä tekee niistä yleensä vaikeammin hoidettavia.

Raskausviikolla kymmenen Newlandille tehtiin leikkaus. Viikolla kuusitoista alkoivat vahvat solusalpaajahoidot.

Lääkkeet saivat hiukset tippumaan päästä.

Lapsi syntyi terveenä

Raskaus päättyi solusalpaajahoidoista huolimatta onnellisesti. Helmikuussa 2010 perheeseen syntyi pieni tyttö. Hän sai nimekseen Lucia.

”Lucia tarkoittaa valoa pimeydessä”, Newland kertoo nimivalinnasta.

Syöpä ei ole palannut Newlandille.

”Toivon vain, että pystyn olemaan täällä mahdollisimman pitkään rakastamassa kaikkia kolmea lastani”, Newland sanoo.

Keskiraskaudessa hoitoja 

Alkuraskaus ja loppuraskaus ovat yleensä hoitovapaita jaksoja. Keskiraskauteen jää kuitenkin pitkä pätkä jolloin hoitoja voidaan antaa myös raskaana oleville naisille.

Alkuraskaudesta sikiö kehittyy kiivaasti, jolloin hoidoilla saattaisi olisi haitallinen vaikutus. Loppuraskaudesta hoidot voisivat aiheuttaa komplikaatioita synnytyksessä”, HYKS:in syöpätautien klinikan osaston ylilääkäri Tiina Saarto kertoo.

Solunsalpaajien vaikutus sikiöön

Kolmannen raskauskuukauden jälkeen stytostaattihoidot saattavat jopa lisätä syöpää sairastavan äidin sisällä kasvavan sikiön turvallisuutta.

”Kansainvälisissä rekistereissä ja seurannassa on todettu, että solusalpaajahoidoista huolimatta lapset ovat terveitä. Jos syöpä on levinnyt, stytostaateista saattaa olla sikiölle jopa hyötyä. Levinnyt syöpä kun saattaa johtaa synnytyksen ennenaikaiseen käynnistykseen”, Saarto huomauttaa.

On mahdollista, että solunsalpaajan nostavat hitusen keskenmenoriskiä. Rintasyöpähoitoihin sopii kuitenkin monet eri solunsalpaajat.

”Monet vanhoista lääkkeistä on tutkittuja ja niiden vaikutukset tunnetaan hyvin. Rintasyövän kohdalla pystymme valitsemaan sikiölle turvallisen lääkkeen”, Saarto sanoo.

Muista tutkia itse!

Yli kaksikymppisten naisten kannattaa tutkia rinnat kuukauden välein.  
Paras aika tutkimiselle on kuukautisten jälkeen. Kudos on silloin pehmeää.

Asetu yläruumis paljaana peilin eteen. Nosta kädet pään yläpuolelle. Tarkkaile, näkyykö rinnoissa sisäänvetäytymiä tai muita muodonmuutoksia.

Tarkista, onko nänneissä verenvuotoa, muodonmuutoksia tai pysyviä sisäänvetäytymiä.

Käy makuulle. Tutki rinnat painalluksin. Kovettumat tuntuvat rintakehän ja käden välissä. Noista toinen käsi ylös ja toista tutkimus.

Tarkasta lopuksi kainalokuopat. Rintasyöpä voi turvottaa imusolmukkeita.

Auta levittämään rintasyöpätietoutta jakamalla juttu ystävillesi Facebookissa. Löydät jutun Facebookista klikkaamalla tätä linkkiä.

Lähteet: Poliklinikka.fi, WKYT 

Teksti: Jarkko Uro
Kuvat: Crestock  

Lue myös:

Elämän lahja
Äidin syöpä siirtyi sikiöön
Hyvästi, pikku Angelica

Mitä mieltä olet artikkelista?