Kaksi lasta ei automaattisesti tarkoita kaksinkertaista onnea. Näin uskoo ainakin amerikkalainen pariskunta, joka odottaa hedelmöityshoitojen tuloksena kaksospoikia. Nimettöminä esiintyvä pariskunta kirjoittaa blogeissaan odotustunnelmistaan.

Viimeksi päivitetty 23.9.2013

”Jos sanoisin, että olemme innoissamme, liioittelisin. Totta puhuen olemme raivoissamme, kauhuissamme ja vihaisia. Koemme syyllisyyttä ja kadumme tapahtunutta”, isä kirjoittaa yhdysvaltalaisen Babble-vauvasivustolla pitämässään blogissa kaksosuutisen jälkeen.


 


Pariskunta toivoi pikkusiskoa perheen esikoispojalle. Vaikka muistot esikoisen koliikista ja uuvuttavasta vauva-ajasta oli vielä tuoreessa muistissa, vanhemmat päätyivät koittamaan uutta lasta.

Kahden vuoden aktiivisen yrittämisen ja hampaidenkiristelyn jälkeen perheenlisäystä ei vieläkään kuulunut ja pariskunta turvautui koeputkihedelmöitys- hoitoon. Paine onnistua mahdollisimman nopeasti lapsentekosuunnitelmassa oli suuri.

”Tiesimme, että jokainen hoitoihin laitettu penni olisi pois tulevaisuuden suunnitelmiin sijoitetuista varoista. Ja jokainen epäonnistunut hedelmöityshoito lisäisi parisuhteeseemme syntyneitä vaurioita”, Isä kertoo.

Vain yksi lapsi, kiitos!

IVF-hoito tuotti tulosta jo ensimmäisellä kerralla: tarjolla oli kaksi vahvaa alkiota, jotka molemmat päätettiin siirtää. Shokki ja pettymys oli kuitenkin suuri, kun parille selvisi, että toivotun tyttären sijaan tulossa oli kaksospojat.

”Me molemmat vaimoni kanssa olemme tunnustaneet toisillemme, ettemme pidä uusista lapsistamme”, isä kirjoittaa.

Vanhemmat pelkäävät kaksosten syntymän heikentävän elämänlaatua.

”Tiesimme, että halusimme vain yhden lapsen. Ajatus kahdesta lapsesta oli emotionaalisesti ja taloudellisesti liikaa”, äiti kirjoittaa blogissaan.

Äiti syyttää tilanteesta itseään, koska oli varta vasten halunnut, että kohtuun siirretään varmuuden vuoksi molemmat alkiot.

”Epätoivoinen puoleni muistutti tiedosta, että IVF ei aina onnistu ensimmäisellä kerralla ja että tilastojen mukaan mahdollisuudet onnistua olivat paljon paremmat, jos siirrettäisiin kaksi alkiota”, äiti kertoo.

Vanhemmat harkitsivat hetken jopa toisen lapsen abortoimista. Molemmat lapset tutkittiin geenivirheiden varalta, mutta niitä ei löytynyt ja raskaus sai jatkua, vaikkakin ahdistuksensekaisin tuntein.

”Pahin painajaisemme olisi kokea koliikki uudelleen ja nyt odotettavissa on tuplakoliikki. Tällä kertaa tunteemme eivät vastaa lasta odottavan vanhemmat tunteita. Koemme olevamme ennemminkin syöpäpotilaita, joilla on vain kuukausia elinaikaa”, isä sanoo.

Lukijat raivostuivat tai ymmärsivät

Blogien ympärillä käydään kiivasta keskustelua, jossa lukijat ottavat vanhempien ajatuksiin kantaa niin tukien kuin tuomiten. Muutamat kaksosten vanhemmat kertovat kokeneensa samanlaisia tunteita odotusaikana.

”Olimme shokissa, itkimme, tunsimme syyllisyyttä itkemisestä ja olimme peloissamme”, eräs kirjoittaja kertoo omasta kaksosraskaudestaan.

Toinen kaksosarjen kokenut kertoo ymmärtävänsä pariskunnan tunteet ja avautuu vauva-ajasta:

”Ensimmäinen vuosi tulee olemaan todella kaamea. Todennäköisesti aloitat jonkin huonon tavan, kuten tupakoinnin tai ryyppäämisen, jotta tuntisit jotain muuta kuin uupumusta, stressiä, kiukkua ja ärsyyntymistä, turhautumista ja surua.”

Suurin osa blogien lukijoista ei kuitenkaan suhtaudu ymmärtävästi vanhempien kokemuksiin. Vihaiset lukijat suorastaan keihästävät heidät sanallisesti.

Eräs blogin lukija kirjoittaa:

”En ole varma pitäisikö minun tuntea sääliä vai kuvotusta.”

Toinen tuomitsee parin vanhemmuuden täydellisesti:

”Nämä vanhemmat eivät ansaitse saada lapsia.”

Tyytymättömyyden ilmaiseminen onnistuneeseen hedelmöitykseen on tabu. Suuri osa kirjoittajista kertookin suivaantuneensa eniten siitä, että vanhemmat toivat negatiiviset tunteensa julkisuuteen.

”Sinun pitäisi hävetä. Monet ihmiset eivät saa yhtään lasta ja sinua on siunattu kahdella. Ehkä sinulla ei pitäisi olla yhtään lasta”, eräs äiti kirjoittaa.

Lue myös: Lapsi: onni vai onnettomuus?

Suomessa IVF-monikkoraskaudet harvinaisia

Koeputkihedelmöityksen tuloksena syntyvät kaksoset, ovat suhteellisen harvinaisia Suomessa. Lähes 95 prosenttia koeputkihedelmöityshoitoja seuranneista synnytyksistä on yksisikiöisiä.

”Nykyään alkionsiirroista yli 70 prosenttia on yhden alkion siirtoja”, Väestöliiton Turun lapsettomuusklinikan ylilääkäri Leena Anttila kertoo.

Useamman alkion siirtoja ei suosita, koska monisikiöiseen raskauteen liittyy enemmän riskejä. Esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen ja keskosuuden riskit ovat selvästi korkeammat. Toisinaan monen alkion siirto on kuitenkin perusteltua.

”Kahden alkion siirtämiseen voidaan päätyä esimerkiksi jos tiedetään, että munasarjojen toiminta on hiipumassa ja munasoluja ei ole enää montaa tarjolla. Myös aiempien tuloksettomien hoitojen vuoksi saatetaan siirtää useampi alkio, sillä se voi lisätä raskauden onnistumisen todennäköisyyttä”, Anttila kertoo.

Siirrettävien alkioiden määrää päätettäessä otetaan Anttilan mukaan aina huomioon laboratorion antamat tiedot, hoidettavan toiveet ja lääkärin arvioima kokonaistilanne.

”Joskus vanhemmat erityisesti toivovat kaksosia, mutta se on harvinaista”, Anttila kertoo.

Lähteet:

Isän blogi: http://www.babble.com/dad/expecting-twins-unhappy-with-pregnancy/

Äidin blogi: http://www.babble.com/pregnancy/expecting-twins-ruined-my-family/

Mitä mieltä olet artikkelista?