Hiukset vahvistuvat, iho on heleä, ja muutenkin odottaja hehkuu raskausajan onnea. "Raskaus on naisen parasta aikaa", kuulee monen sanovan. Kaikki odottajat haluaisivat nauttia raskaudesta, mutta joskus raskaus nyt vain on kaikkea muuta kuin ihanaa.

Viimeksi päivitetty 10.9.2012

”Mua ihan oikeasti pännii kun kaikki olettaa että odotusaika on pelkkää ihanuutta ja kaikki sujuu hyvin ja elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista. Lehtiä myöten kaikki paikat hehkuttaa odottamisen ihanuutta”, sairaslomalla kärvistelevä odottaja kirjoittaa Vau.fi:n foorumilla.


 


”Onhan tämä varmaan suurimmalle osalle ruusuilla tanssimista mutta ainakin mun ruusuni ovat ilman terälehtiä ja aivan uskomattoman piikkisiä”, odottaja manailee ja kertoo, että häntä on jopa syyllistetty sairaslomalla olemisesta.

Odottaja ei valitettavasti ole yksin ongelman kanssa.

Lue myös: Yllättäviä tunteita raskaana

”Toista lasta en tee”

Kaikki naiset haluaisivat nauttia raskaudesta, mutta pahoinvoinnin ja raskausajan vaivojen takia se voi olla mahdotonta.

”Itselläni oli 28vk asti jatkuvaa pahoinvointia, nyt enään vähän. Tosin nyt on tullut ’lantioiden löystyminen’, jalat ei kanna ja kävely sattuu. Nukkumisestakaan ei tule mitään kipujen takia. En jaksa tehdä mitään, kun ei ole energiaa”, luettelee toinen odottaja.

”Tulee sellainen tunne, että toista lasta en tee”, hän lisää.

Vaikea raskaus voikin joskus olla syynä siihen, että esikoinen jää ainoaksi lapseksi. Kukapa haluaisi vapaaehtoisesti elää 40 viikkoa särkyjen ja vaivojen kanssa?

”Ihmettelen miten kaikki hehkuttaa kuinka se on niin ihanaa aikaa että haluavat pian uudestaan samaan tilaan.. 😀 joo kyllä mulla saa useamman vuoden odottaa ainaki ennenku toista rupean tekemään, jos teen..”, toinenkin odottaja miettii.

Lue myös: Odottajan yö: kramppeja, vessareissuja ja närästystä?

”Miksi äiti aina itkee?”

Ketjun aloittaja kertoo olevansa sairaslomalla lähes puolet raskaudesta. Hän kärsii iskiaksesta ja selkäkivuista, ja joutuu olemaan pitkiä aikoja sänkypotilaana.

Odottajan esikoinen pääsee 2-3 kertaa kuussa leikkimään päivähoitoon – äiti kun ei säryiltään kykene leikkimään normaalisti poikansa kanssa.

”Teen kaikkeni että olisin poikamme kanssa mahdollisimman paljon”, äiti kirjoittaa.

Hän istuu joskus tuskissaan väkisin lattialle leikkiäkseen poikansa kanssa autoilla, eikä pääse ylös omin avuin.

”Ja sitten selitän toiselle, miksi äiti aina itkee kun leikitään tai pelataan…”

Kaikesta huolimatta hän saa arvostelua osakseen:

”Ihmisten mielestä olen huono äiti kun pidän poikaamme päivähoidossa 2-3 päivää kuussa. ’Miten voit viedä toisen hoitoon kun olet itse vaan kotona!!!’ No perkele kun olen kipeä! Jalat ei kanna iskiaksen takia ja selkä on niin kipeä että taas olen viimeiset viisi päivää joutunut viettämään sängyssä”, odottaja kirjoittaa surullisena.

Lue myös: Raskaushuolia

”Jalat pettää alta”

Raskauteen kuuluu mielialavaihteluita, mutta kun olo on kaikin puolin kurja, on vaikea olla lainkaan iloinen. Toinenkin taaperon äiti on huomannut sen:

”Jalat pettää välillä päiviksi alta ja ryömin lapsen perässä ku ei voi kävellä”, hän kertoo arjestaan.

”Siivous ym. on mahdotonta sillon, eli paikat on usein karseessa kunnossa. lisäks sain raskausmasennuksen, vaikka oli ihan toivottu raskaus!!”

”Kerran kysyin, että ’Arvaa mitä?’ (ku oli herkkuja tiedossa), niin poika vastas: ’Äiti on väsyny'”, hän kertoo ja naputtelee viestin loppuun surullisen hymiön.

Raskaus ei tosiaankaan ole kaikille ruusuilla tanssimista.

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Ei kaikkien raskaus ole ruusuilla tanssimista!

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

”Jos ei jaksakaan intoilla”
Raskaustestin positiivinen tulos saa aikaan riemunkiljahduksia ja itkua onnesta? Ei suinkaan aina. Ei, vaikka lapsi olisi hartaasti suunniteltu ja toivottu.

Ärsyttää, ketuttaa, pännii!
”Mun tekis mieli mennä johki vaan hakkaa jotain nyrkkeilysäkkiä”, kirjoittaa odottaja Vau.fi:n foorumin kuukausiketjussa. Lue, mikä odottajia kiukuttaa!

Raskaushehkua!
Moni lasta odottava näyttää, no, jotenkin hehkuvalta. Aiheuttaako tämän kuulun hehkun pelkkä onnellisen odottava olotila vai löytyykö taustalta jokin fyysinen selitys?

Mitä mieltä olet artikkelista?