Kiukunpuuskat ja raivoaminen raskausaikana saattavat aiheuttaa vahinkoa syntymättömän lapsen sydämelle, selviää brittitutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 12.10.2009

Kovaan ääneen huutaminen, lautasten heittely ja ovien paiskominen häiritsee sikiön sydänlihaksen kehittymistä. Sussexin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kiukkuavien äitien lasten sydämen lyöntitiheys vaihteli vähemmän kuin tyynien äitien lapsilla.

 

 



 

Lue myös: Yllättäviä tunteita raskaana 

Lyöntitiheyden vaihtelua pidetään hyvänä asiana, sillä on osoittaa elimistön kykenevän sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Jos sydämen toiminta ei muutu riittävästi tilanteen mukaan, on se alttiimpi muun muassa infektioille. Tiedetään, että myös aikuiset, joiden syke ei mukaudu olosuhteisiin, ovat alttiimpia sydänsairauksille.

Lue myös: Huono parisuhde johtaa raskausmasennukseen 

Tutkijat arvelevat, että äidin aggressiivisen käyttäytymisen aikana erittämät hormonit pääsevät istukan kautta sikiöön ja haittaavat sydämen kehitystä. Tutkijat myös varoittavat, että haitta ei jää lyhytaikaiseksi vaan voi lisätä lapsen riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään.

”Ihmisen sydämen syke vaihtelee olosuhteiden mukaan ja se puolestaan vaikuttaa siihen, miten hermosto säätelee verisuonten toimintaa, veren virtausta suonissa sekä sydämenlyöntien voimakkuutta”, professori Nick Peters Lontoon Imperial Collegesta selittää Daily Mailin haastattelussa.

Lähde:

Daily Mail: Pregnant women who throw temper tantrums put babies at risk of heart problems

Mitä mieltä olet artikkelista?