Vanhempainpäivärahaa saaneiden isien lukumäärä on kasvanut viime vuosina roimasti, mutta he viettävät edelleen kotona hyvin lyhyitä jaksoja. Isät käyttävät mielellään heille korvamerkityt päivät – isyysvapaan ja isäkuukauden – mutta loput vanhempainvapaasta menee yleensä äideille.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Tilastovääristymään on monia syitä. Jos äidillä ei ole työtä, johon palata, voi olla luontevampaa, että hän pitää koko vanhempainvapaan. Vaikka molemmat olisivat vakitöissä, miesten keskimääräisesti paremman palkan takia saatetaan ajatella, että isän kannattaa pysyä töissä. Tämä perustuu usein ennemmin oletuksiin kuin faktoihin. Kun muutokset veroprosentissa otetaan huomioon, käteen jäävä raha voi jopa kasvaa isän jäädessä kotiin. Tässä on etua, jos vanhempien palkat ovat suunnilleen samankokoiset, mutta vaikka äidin tulot olisivat selvästi keskitasoa pienemmät ja isän vastaavasti suuremmat, saattaa olla taloudellisestikin järkevää jakaa osa vanhempainrahapäivistä isälle.


 


Perinteisten ajattelumallien merkitys ei ole kadonnut minnekään. Äidit nähdään edelleen ”luonnollisempina” hoitajina vauvavuoden aikana. Vaikka vanhemmat voisivat itse kuvitella jakavansa kotivanhemmuuden, monilla työpaikoilla ei ole totuttu kotiin jääviin isiin. Järjestely kannattaa ottaa kuitenkin puheeksi – esimies saattaa itsekin harmitella, ettei voinut jäädä kotiin omien lastensa kanssa.

Mitä mieltä olet artikkelista?