Monikkoraskauden merkkejä voidaan havaita ultraäänellä jo 6. raskausviikolla, mutta yleensä ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään kuukautta myöhemmin.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Raskausuutisten kohdalla kysytään yleensä laskettua aikaa, lapsen synnyttyä sukupuolta ja osapuolten vointia. Jotkut harvat kysyvät sikiöiden tai vauvojen lukumäärää. Heillä itsellään on todennäköisesti kaksoset, joillakin kolmoset tai jopa neloset.



Suomessa kaikista synnytyksistä noin 1,5 % on monikkoraskauksia. Kaksosia syntyy joka vuosi noin 850 perheeseen. Kolmoset ovat paljon harvinaisempia, tapauksia on noin 10–15 vuodessa.

Monikkoraskauden merkkejä voidaan havaita ultraäänellä jo 6. raskausviikolla, mutta yleensä ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään kuukautta myöhemmin. Hetki voi olla melkoisen hämmentävä vanhemmille, jotka ovat vasta tottuneet ajatukseen raskaudesta.

Monikkoraskaudessa riskejä on enemmän kuin yksittäisen sikiön kanssa. Odottajasta ja monikoista pidetään kuitenkin hyvää huolta ja raskautta seurataan tarkasti. Monikot syntyvät keskimäärin aikaisemmin ja pienempinä kuin muut vauvat, mutta monikkosikiöt myös kehittyvät hieman muita nopeammin.

Tiettyjen riskien ja monikkoraskauden rasitusten vuoksi monikkoisä saa varautua huolehtimaan puolisostaan vielä enemmän kuin raskauden alussa kuvitteli. Kotiin ja varusteisiin liittyvä valmistautuminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin monestakin syystä: vauvat syntyvät usein monta viikkoa ennen laskettua aikaa, erikoisvarusteita (esimerkiksi omasta ulko-ovesta mahtuvia tupla- tai triplarattaita) voi olla vaikea löytää, ja lasten synnyttyä isällä on kirjaimellisesti kädet täynnä.

Mitä mieltä olet artikkelista?