Vaikka tutkittua tietoa on vielä vähän, tosielämän kokemukset viittaavat siihen, että tämä ilmiö on todellinen: koira todella aistii odotuksen – jo ennen kuin nainen itse tietää olevansa raskaana.

Viimeksi päivitetty 23.6.2020

Koira on erittäin tarkka havainnoimaan erilaisia muutoksia sen elinpiirissä, ihmisissä ja muissa eläimissä. Niinpä on todennäköistä, että koira aistii myös naisen raskauden aivan ensimmäisistä hormonaalisista muutoksista – jo siis ennen kuin nainen itse tietää olevansa raskaana.


 


”Hajuaisti on koiran vahvin aisti. Se ei ehkä tiedä, mitä on tapahtumassa, mutta todennäköisesti se elää muutosta koko yhdeksän kuukauden ajan. Tutkittua tietoa asiasta on kovin vähän. Tiedot pohjautuvat kokemuksiin sekä havainnointiin”, sanoo kouluttaja Satu Välimäki koirien hajutunnistuskoulutukseen erikoistuneesta koulutuskeskus Scentrestä.

Koira haistaa raskaushormonit

Koiran oletetaan reagoivan biomarkkereihin, joita voivat olla esimerkiksi solut, molekyylit, eliöt, proteiinit ja hormonit. Raskaus muuttaa naisen hormonitoimintaa, ja koira todennäköisesti haistaa raskaushormonit odottavan äidin iholta, hengitysilmasta, virtsasta ja ulosteista.

”Esimerkiksi omistajansa kipukohtauksista varoittamaan koulutettu koira reagoi hyvän aikaa etukäteen – silloin, kun ihminen ei vielä tunne oireita ja tiedä kohtauksen olevan tulossa”, Välimäki vertaa.

Raskaus voi muuttaa koiran käytöstä

Omistajan raskaus voi vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Usein koira alkaa seurata odottavaa äitiä aiempaa tiiviimmin.

”Hellyydenkaipuu ja syliin tunkeminen voivat lisääntyä, kuten myös vatsanseudun haistelu ja kuonolla koskeminen. Muutaman tarinan olen kuullut, että seuraavien raskauksien kohdalla koiran käytös on vahvistunut entisestään”, Välimäki kertoo.

Negatiiviset muutokset harvinaisia

Käyttäytymismuutokset eivät toki ole automaattisia, ja emännän raskausaika voikin olla koiralle aivan tavallista arkea vaikuttamatta sen käytökseen mitenkään.

”Negatiiviset muutokset koiran käyttäytymisessä ovat harvinaisia, jos koira saa sen saman huomion ja ajan kuin aina ennenkin”, sanoo Välimäki.

Mitä mieltä olet artikkelista?