Vaikka isän ruumis ei tee tässä vaiheessa töitä sikiön eteen, raskauden kesto takaa hänellekin aikaa valmentautua ja sopeutua lapsen syntymään.

Viimeksi päivitetty 6.9.2011

Kun raskauden vaiheita seurataan, sen arvioidaan kestävän  280 päivää eli tasan 40 viikkoa tai noin 9,3 kuukautta. Laskennallinen raskaus alkaa viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä, päättyy laskettuun aikaan ja jaetaan raskauskolmanneksiin. Ensimmäisen kolmanneksen lopussa keskenmenoriski pienenee tuntuvasti, ja jos vauva syntyisi toisen kolmanneksen jälkeen, sillä olisi jo mahdollisuus selvitä hengissä.


 


Ensimmäisten kahdeksan viikon ajan ihmisenalkua sanotaan alkioksi, siitä eteenpäin sikiöksi. Jo ennen laskettua aikaa sikiö on varsin valmis. Syntymän jälkeen tapahtuu kasvun lisäksi toki myös hienosäätöä: yhteen kasvava pään aukile, maito- ja rautahampaat, murrosiän muutokset.

Koko juttu on melko hurja. Kaksi solua hankkiutuu määrätietoisesti yhteen. Niihin on koodattu tieto täysin yksilöllisen ihmisolennon rakenteesta (vaikka joskus alkio jakautuu ja tuloksena on identtiset kaksoset). Pienestä soluparista kasvaa ihminen ajassa, jossa koululainen suorittaa yhden luokka-asteen ja aikuinen – no, aikuinen toivottavasti valmistautuu vanhemmuuteen parhaansa mukaan.

Vaikka isän ruumis ei tee tässä vaiheessa töitä sikiön eteen, raskauden kesto takaa hänellekin aikaa valmentautua ja sopeutua lapsen syntymään. Se, että mies odottaa esikoistaan, ei vielä tee hänestä isää, mutta isäksi tuleminen on todennäköisesti helpompaa, kun se ei tapahdu kertarysäyksellä.

Mitä mieltä olet artikkelista?