Ei ole mitään nyrkkisääntöä siihen, milloin kertoa vanhemmille sisaruksille odotuksesta. Joka tapauksessa uutisesta kannattaa tehdä mahdollisimman konkreettinen, kertoa mikä muuttuu ja mikä säilyy ennallaan.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Isot muutokset kannattaa tehdä niin hyvissä ajoin, etteivät sisarukset välttämättä yhdistä niitä vauvaan. Esikoinen voi esimerkiksi saada oman huoneen jo raskauden alkuvaiheessa, kokematta tulevansa ajetuksi vauvan tieltä. Odotuksesta voi tehdä koko perheen projektin vaikkapa ideoimalla vauvalle nimiehdotuksia yhdessä ja ottamalla lapset mukaan äitiysneuvolaan.


 


Monesti leikki-ikäiset lapset ikään kuin ottavat etäisyyttä vauvaikäänsä valitsemalla nimenomaan isän leikkeihinsä, iltasatua lukemaan ja lohduttajakseen. Pikkusisaruksen syntyminen tähän vaiheeseen on kätevää, mutta kannattaa pitää huolta siitä, että lapsi kokee tekevänsä valinnan itse. Samaan tapaan lapsen siirtyminen ”isojen” maailmaan vauvan syntyessä voi olla hyvä juttu, mutta on hyvä varoa painostamasta häntä siihen. Oman ajan tarjoamisen lisäksi isä voi jättää sisarukset välillä nauttimaan äidin seurasta vaikkapa ottamalla vauvan kahdenkeskiselle kävelylle.

Vauvan syntymä uusperheeseen saattaa tuoda mukanaan uusia huolenaiheita. Lapsi voi kokea asemansa uhatuksi, kun vanhemmille syntyy ensimmäinen yhteinen vauva. On tärkeää, etteivät odottajat ota henkilökohtaisesti, jos isosisarus hakee turvaa muualla asuvasta isästään tai äidistään.

Mitä mieltä olet artikkelista?