Odottavan äidin hajuveden käytöllä saattaa olla kauaskantoisia seurauksia syntymättömälle poikalapselle.

Viimeksi päivitetty 3.9.2008

Tulevan lapsen altistuminen hajuvesien sisältämille kemikaaleille saattaa olla erityisen haitallista 8—12 raskausviikoilla, hajuvesitutkimusta johtanut professori Richard Sharpe edinburghilaisesta ihmisen lisääntymistä tutkivasta tiedekeskuksesta kertoo.Miessukuhormonien toiminta estyy

Rotilla tehdyissä kokeissa kävi ilmi, että kemikaalit estävät miessukuhormonien, muun muassa testosteronin, toimintaa. Kokeissa selvisi, että jos hormonien toiminta oli estynyt, jälkeläiset kärsivät lisääntymisongelmista.

Lue myös: Odottajan saama muovimyrkky aiheutti neurologisia oireita lapselle

Syntymättömän lapsen hedelmällisyyteen mahdollisesti vaikuttavia kemikaaleja ei ole vain hajuvesissä vaan niitä käytetään yleisesti muussakin kosmetiikassa, kodin tekstiileissä ja muoveissa.

Tutkijan suositus: Vältä haitallisia tuotteita

Sharpe tutkimusryhmineen suosittelee raskaana olevia välttämättään harmillisia kemikaaleja sisältäviä kosmeettisia tuotteita.

Lue myös: Meikkauskielto raskauden ajaksi?

”Pitäviä todisteita niiden haitallisuudesta meillä ei ole, mutta elämillä tehtyjen kokeiden perusteella vaikuttaa siltä, että se on mahdollista”, Sharpe sanoo.

Sharpen mukaan on mahdollista, että haitalliset kemikaalit aiheuttavat pojille myöhemmin elämässä muitakin terveydellisiä ongelmia, muun muassa kivessyöpää.

Asiasta kertoi BBC News.

 


Lue myös:

Odottaja, onko työpaikallasi turvallista?

Tatuoinnit ja raskaus

Värjätä vai ei?

Mitä mieltä olet artikkelista?