Asuuko taloudessasi uhmaikäinen? Ahdistaako jo ajatuskin kauppaan lähtemisestä? Uhmaikäisen taaperon kanssa kauppareissu voi toden totta nostaa hien pintaan. Kun marssii ulos kaupasta kesken ostosten teon riehuva napero kainalossa tämä ei luultavasti paljoa lohduta, mutta joskus tieto lievittää tuskaa: Monessa muussakin perheessä kauppareissut ovat kaameita. Et ole yksin!

Viimeksi päivitetty 5.1.2016


 


Uhmaikä paras ikä!

”Elikkäs. Jokainen, jonka mielestä on kivaa mennä sen 1,5 – 2 -vuotiaan muksun kanssa kauppaan, ja joilla se sujuu hyvin, nostaa kätensä ja huutaa hep. Ja sitten rustaa tänne, miten se onnistuu”, nimimerkillä Kyfi86 kirjoittava äiti manaa Vau.fi:n foorumilla

”Meillä kyllä alku sujuu hyvin, lapsi jaksaa istua kärryssä, mutta viimeistään puolessa välin kauppaa alkaa venkoilu pois kärrystä”, Kyfi86 kertoo ja lisää, ettei kaupan koolla ole juuri väliä. Sama tapahtuu niin suuressa kuin pienessäkin kaupassa.

”Jos ’päästää irti’, niin alkaa juoksentelu ympäri kauppaa ja tavaroiden tutkiminen… Kädestä kiinni pitäminen taas aiheuttaa ’jalkojen menetyksen'”, turhautunut Kyfi86 kertoo.

Vau.fi:n foorumin muut äidit tietävät täsmälleen, mistä Kyfi86 puhuu. 

”Kassajonossa tököttäminen pahinta”

”Just tuotahan se on”, Tinta toteaa.

Ei! Minä ite! Tahtoo! Kävelee ite!

”Pari kertaa ollaan lähdetty kesken kaiken pois (kaupasta), kun lapsi haluaisi tutkia kauppaa omin päin – ja sittenhän ei ostosten teko onnistu. Jotain niistä kerroista on kenties mieleen jäänyt, koska nyttemmin sujuu jo paremmin”, hän kertoo.

”Kassajonossa tököttäminen on pahinta, ja siihen hätäapuna on aina mukana pikku minigrippussillinen maissinaksuja”, Tinta vinkkaa.

Saini puolestaan kertoo, että kauppareissu sujuu 1v 7kk tytön kanssa hyvin – jos lapsi ja äiti ovat kahdestaan ostoksilla.

”Isin kanssa sitten tulee tuota, ettei malta istua kärryissä. Meillä isin kanssa toimii noi autokärryt, mitä joissain kaupoissa on. Vaatii kyllä normikärryissä suht paljon seurustelua ja virikkeitä”, Saini kirjoittaa.

”Pari kertaa lähdetty kesken kauppareissun, kun likka vetää itkupotkuraivaria. Mutta nämä isin kanssa vain, kun isi on antanu likan juoksennella kaupassa. Alkuun se itte-kävely onnistui mutta nyt on ’minä itse’ -vaihe, niin on kuulemma haastetta enemmän”, Saini kertoo.

Helpota kauppareissua äitien vinkillä: Anna lapsen osallistua

”Sillein kai se meillä on onnistunut ongelmitta, kun olen antanut pojan osallistua mahdollisuuksien mukaan kaikkeen, mitä siellä tehdään. Vihannesvaa’an nappien painelusta kassan liukuhihnalle lastaamiseen jne.”, Blaueblumme kertoo.

”Ja kun kotiin asti päästään, myös kauppakassin tyhjennys ja ruokien paikoilleen lajittelu äidin apuna on mieleistä touhua hälle.”

Blaueblumme arvelee, ettei kaikesta kiinnostunut lapsi enää edes malttaisi istumaan ostoskärryissä kauppareissun ajan.

Puikula puolestaan kertoo, että heidän kaupassakäynti sujuu näin: 

”Muksu 1v 10kk ensin kärryihin. Muutaman minuutin päästä haluaa pois. Aluksi pitää kiltisti kärryistä kiinni. Sitten saa työntää niitä. Vaellusvietin puskiessa päälle saa tehtäviä: ’Etsi voi ja ota yksi. Näytä isille missä on maitoa. Äiti ei löydä leipää, muistatko missä sitä on? Haluatko ostaa ruis- vai kauraleipää?’ Yleensä kassalla pakkaa tavaroita isin kanssa polvillaan tason päällä. Mennään äkkiä kotiin ettei lihat pilaannu.”

”Aikamoista taiteiluahan se on, mutta toimii. Joskus tosin todella harvoin kannetaan huutava lapsi pois”, Puikula toteaa.

Kuinka kauppareissut sujuvat teillä? Osallistu keskusteluun: Kaupassakäynti taaperon kanssa

Mitä mieltä olet artikkelista?