Sähkömagneettisen säteilyn turvallisuudesta ei ole vielä varmaa tietoa. Säteily saattaa olla vaarallista varsinkin lapsille. Silti suuri osa lapsista käyttää kännyköitä ja altistuu langattomien verkkojen säteilylle.

Viimeksi päivitetty 17.10.2011

Lääketieteen tohtori Fredrik Söderqvistin tutkimuksen mukaan kännyköillä puhuminen aiheuttaa lapsille allergiaoireita, huimausta, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia. Saksalaistutkimuksen mukaan voimakkaat sähkömagneettiset kentät aiheuttavat lapsissa hyperaktiivisuutta.



Lue myös: Puhelin vaaraksi vauvalle?

Maailman terveysorganisaatio WHO puolestaan epäilee, että säteily olisi karsinogeeni.  Aivolymfooma on lisääntynyt maailmalla hälyyttävästi nuorten keskuudessa. Syytä tähän ei tiedetä. Kännykät ja langattomat verkot ovat epäiltyjen listalla. Myös Suomen Säteilyturvakeskus on neuvonut lapsia välttämään kännykkään puhumista.

Haitallista erityisesti lapsille

Suomessa on asetettu sähkömagneettista säteilyä tuottaville laitteille maksimisuuruuden.  SAR-arvoksi kutsuttu luku on kaksi wattia. Arvo mitataan pään alueen altistumisen keskiarvona.

Laitteiden arvot mitataan kuitenkin aikuisen altistumisen perusteella. Mittaukset ovat osoittaneet, että sähkömagneettinen säteily imeytyy lasten kudoksiin tehokkaammin kuin aikuiseen. Professori Andreas Christin mukaan aikuiselle lain rajoissa pysyvä säteily voi olla lapsella jopa 10 wattia luuytimen kohdalla.

Muualla jo tosi toimia

Suomessa ei olla ryhdytty vakaviin toimiin lasten suojelemiseksi säteilyltä. Toisissa maissa sähkömagneettisen säteilyn mahdollisesti aiheuttamat riskit lapsille otetaan vakavasti.

Lue myös: Kännykän käyttö sujuu pikkulapsilta paremmin kuin pyöräily

Ranskassa lapsille ei saa markkinoida kännyköitä laisinkaan. Hallitus on panostanut firmoja kehittämään puhelimia, joilla voi lähettää vain tekstiviestejä tai puhua pelkästään handsfree-laitteen avulla. Lapset eivät saa myöskään tuoda puhelimia kouluihin.

Lue myös: Kännykän säteily tappaa siittiöt

Israelissa parlamentin työryhmä on asettanut kouluille moraalisen velvollisuuden olla altistamatta lapsia säteilylle. Myös Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa keskustellaan säteilyn haitoista.

Lähde: Erja Tamminen, Lapset langattomissa verkoissa, LM 8 / 2011
Kuva: Crestock

Mitä mieltä olet artikkelista?