Mitä tehdä tilanteessa, jossa joutuu näkemään, kun aikuinen ihminen kohtelee väkivaltaisesti omaa lastaan? Tällaiseen tilanteeseen joutui toimittaja Heidi Elin Nupen taannoisella ostosreissullaan.

Viimeksi päivitetty 16.9.2011

Jouduin jokunen aika sitten Ikeassa ostoksilla käydessäni näkemään, kuinka isä kohteli tytärtään väkivaltaisesti. Oli ruoka-aika ja olin kahden poikani kanssa jonottanut pitkään liikkeen ravintolassa. Lopulta koitti kuitenkin vuoromme ja istuuduimme syömään.

Yhtäkkiä näin isän ja tyttären, jotka istuivat muutaman metrin päässä pöydästämme. Ensin isä tarraa tytärtään käsivarresta. Jään tuijottamaan. Sitten isä ottaa tyttöään kiinni hiuksista ja vetää kovasti – eikä lopeta, vaikka samalla tyttö koko ajan itkee hiljaa.

Lue myös: Kun pinna palaa

Kun isä sanoo tyttärelleen: ”Tuota en enää halua nähdä!”, en voi enää olla puuttumatta tilanteeseen. Kampeudun puoliseisovaan asentoon, osoitan miestä ja sanon:  ”Ja tuota minä en halua enää nähdä!” Mies kysyy, mitä tarkoitan. ”Että kohtelet lastasi tuolla tavalla”, vastaan hänelle. Mies päästää irti tytön hiuksista.

Omat poikani istuivat selin mieheen ja tyttöön, joten he eivät nähneet, mitä oli tapahtunut. Mutta tietenkin he näkivät äitinsä reaktion tilanteeseen. Selitin pojille, mitä olin nähnyt eikä heille jäänyt epäselväksi, että heidän äitinsä oli poissa tolaltaan. Mies oli suuri kuin karhu, paljon isompi kuin minä.

Mutta nyt mies istui hiljaisena pöydässään eikä enää tarttunut tyttöön. Ei ainakaan juuri silloin, Ikeassa, sinä päivänä.

Miksi en ilmoittanut poliisille?

Myöhemmin illalla kotona asia ei jättänyt minua rauhaan. Miksi en selvittänyt miehen auton rekisterinumeroa ja kertonut tapahtuneesta ja miehestä poliisille? Kysymyksessähän on väkivalta lasta kohtaan! Ajattelin kauhuissani, mitä kaikkea tyttö ehkä joutuu kokemaan omassa kodissaan.

Lue myös: Viina lisää kotiväkivaltaa kesällä

Ainakin sanoin jotain itse tilanteessa, lohdutin itseäni. Ehkä se auttoi vähän. Ehkä puuttumiseni auttoi tyttöä ymmärtämään, että se, mitä hänen isänsä teki, on väärin.

Toivon kuitenkin, että tyttö ei nähnyt pariakymmentä muuta aikuista siinä Ikean jonossa, aikuista, jotka varmasti näkivät saman kuin minä, mutta eivät sanoneet mitään, vaikka 4-vuotiasta lasta kohdeltiin kaltoin heidän silmiensä alla.

Lue myös:

Ruumiillinen kuritus lisää lapsen aggressiivisuutta

Helli, halaa, silitä

Äiti, älä lyö!

Mitä mieltä olet artikkelista?