Venäjällä sattuneessa tapauksessa 16 kuukauden ikäinen lapsi nieli 42 jääkaappimagneettia. Miten toimia, jos lapsi syö jotain  täysin sopimatonta tai jos esine juuttuu lapsen henki- tai ruokatorveen? Lue erikoislääkäri Juha Salon neuvot vanhemmille.

Lapsi oli jäänyt yksin keittiöön. Kun äiti palasi huoneeseen, hän huomasi, että jääkaapin ovi oli tyhjentynyt pyöreistä metallimagneeteista. Ainoa vaihtoehto näytti olevan, että hänen 16-kuukautinen poikansa oli pistellyt kaikki 42 magneettia suihinsa.


 


Äiti kiisi poikansa kanssa lääkäriin. Jopa lääkäri yllättyi röntgenkuvista. Poika oli niellyt ennätyksellisen määrän magneetteja.

Lue myös: Ruokaa suusta suuhun -menetelmällä

Poika kiidätettiin Chelyabinskin lastensairaalaan, jossa hänet leikattiin välittömästi. Kirurgi kertoo poistaneensa vastaavanlaisia pyöreitä magneetteja aikaisemmin noin 20 kappaletta lapsen mahasta, mutta 42 magneettia on hänen tietojensa mukaan ennätys.

Esine voi mennä henkitorveen

”Jos lapsi on vetänyt henkitorveen vierasesineen, tilanne voi olla välittömästi hengenvaarallinen”, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Juha Salo sanoo.

Yksi herne nenässä ei vielä riitä tukkimaan hengitysteitä. Vaarallisuus riippuu esineen muodosta ja koosta. Isompi esine henkitorvessa voi estää lasta hengittämästä. Silloin aikaa ei ole hukattavana.

”Iästä riippumatta lasta roikotetaan jaloista ja isketään selkään, jotta esine tulisi ulos. Voidaan tehdä myös Heimlichin ote, jolloin paine saattaa irrottaa esineen.”

Lue myös: Kiinteitä ensimmäistä kertaa

Kuinka toimia?

  • Jos lapsella on vaikeuksia hengittää tai niellä, ota välittömästi yhteys sairaalaan. Esinettä yritetään poistaa roikottamalla lasta, hakkaamalla häntä selkään tai tekemällä Heimlichin ote.
  • Sisältääkö nielty esine syövyttäviä aineita? Jos sisältää, kiidä välittömästi ensiapuun.
  • Onko esine terävä? Jos lapsi on niellyt neulan tai piikin, on syytä käydä välittömästi lääkärissä tutkimassa tilanne.
  • Jos lapsi pystyy syömään, juomaan ja hengittämään normaalisti eikä hän oksenna tai osoita muita oireita, voidaan odottaa esineen poistumista ulosteen mukana. Jos lapsi on kuitenkin syönyt useamman kuin yhden esineen, ota yhteys sairaalaan.

Esine ruokatorvessa

”Jos esine jää kiinni ruokatorven yläahtaumaan, se tekee nielemisen vaikeaksi ja saattaa aiheuttaa myös hengitysvaikeuksia”, Salo sanoo.

Kurkkuun juuttunut esine saattaa johtaa oksenteluun. Jos esine puolestaan menee mahalaukkuun, tilannetta voidaan seurata.

”Jos kyseessä ei ole neula tai piikki, joka saattaisi vaatia leikkaamista, voidaan jäädä odottamaan, että esine tulee toisesta päästä ulos.”

Vaaralliset aineet suurin riski

”Erityisen vaarallisia ovat syövyttäviä aineita sisältävät esineet kuten patterit. Ne voivat liimautua mahalaukkuun tai suoleen ja syövyttää reiän”, Salo huomauttaa.

Myös terävät esineet sisältävät vaaroja.

”Terävä esine tekee ruokatorvessa ja suolistossa monta liikettä. On mahdollista, että esine tarttuu kiinni seinämään ja aiheuttaa vatsakalvontulehduksen tai suolitukoksen.”

Lue myös: Asiaa kakasta

Salo neuvookin ottamaan lääkäriin yhteyttä, jos lapsi nielaisee jotain vaarallisen oloista. Muissa tapauksissa ei ole syytä huolestua.

”Jos lapsella ei ole nielemis- tai hengitysvaikeuksia ja esine ei ole terävä, voidaan aivan hyvin odottaa ja katsoa tuleeko esine itsestään ulos”, Salo summaa.

Lähde: Daily Mail

Mitä mieltä olet artikkelista?