Walker painoi 539 grammaa syntyessään. Vanhemmat saivat poikansa syliin vasta, kun hän oli 5 päivää vanha ja pienokainen itki ensimmäistä kertaa vasta 10 päivän ikäisenä. Kaikesta huolimatta Walker selvisi hienosti: nyt hän on 2,5-vuotias reipas isoveli.

Viimeksi päivitetty 29.11.2016

On suoranainen ihme, että hauraasta pikku Walkerista on kasvanut reipas pikkupoika, jolla kaikki asiat ovat melkein yhtä hyvin kuin kenelle tahansa hänen ikäisellään. Vaikka Walkerilla oli vaarallinen alku elämälleen, tarinalla on onnellinen loppu. 


 


Yhdysvaltalainen Erica Walker Pruett kärsi pre-eklampsiasta eli raskausmyrkytyksestä. Erican tila oli niin vakava, että Walker-nimen myöhemmin saanut vauva syntyi 14 viikkoa liian aikaisin. Erica oli synnytyksen aikaan raskausviikolla 26.

”Oli todella pelottavaa, että vauva syntyi niin pienenä. Me rukoilimme hänen puolestaan ja jätimme toivomme Jumalan käsiin. Tiesimme, että Jumala suojelisi meidän pikku vauvaa”, Erica-äiti kertoo Vau.fi:n norjalaiselle sisarsivustolle, Babyverden.no:lle. 

Tyypillisesti vauva painaa noin 900 grammaa viikolla 26. Walker oli huomattavasti pienempi. Hänen syntymäpainonsa oli ainoastaan 539 grammaa.

Tuntui siltä, että kaikki menisi hyvin

”Kun näin Walkerin ensimmäistä kertaa, rakastuin häneen välittömästi. Minut valtasi outo tunne siitä, että hän selviää. Sain heti nimittäin sellaisen kuvan hänestä, että hän on taistelija”, Erica kertoo.

Vaikeinta sairaalajakson aikana oli seurata, kun pieni lapsi kamppaili hengestään.

”Walker oli hengityskoneessa. Häneen oli kytketty erilaisia monitoreita ja seurantalaitteita. Hänen kehityksensä seuraaminen oli samaan aikaan pelottavaa ja käsittämätöntä. Välillä hänen vointinsa edistyi ja välillä hänen tilansa romahti. Se oli vaikeaa, mutta niin asiat vain menevät keskosten vanhemmilla” Erica kertoo.

En ollut kuin muiden lasten vanhemmat

Pienten keskosten sairaala-ajat venyvät usein pitkiksi. Näin kävi myös Walkerin kohdalla. Erica koki sairaala-ajan vaikeaksi.

”Surettaa, ettemme saaneet kokea asioita, joita suurin osa ihmisistä kokee synnytyksen jälkeen. Emme saaneet pitää Walkeria sylissä viitenä ensimmäisenä päivänä. Kuulimme hänen itkevän vasta kymmenentenä päivänä. Oli vaikeaa jättää hänet sairaalaan yöksi yksin vastasyntyneiden teho-osastolle”, Erica kertoo.

Onneksi hoitajat olivat mahtavia. Erica kertoo heidän olleen kuin toinen perhe hädän keskellä.

”Tiesimme aina, että pieni taistelijamme on rakastavissa käsissä. Saimme heti aamusta viestejä. Yöllä saimme kuvia meidän pikkukaverista. Saimme myös aina soittaa osastolle, oli kellonaika mikä tahansa, ja kysyä Walkerin vointia”, Erica kertoo.

Pikkukaupungissa elävä perhe sai valtavasti tukea ystäviltä ja sukulaisilta.

”Aloitin blogin heti Walkerin syntymän jälkeen, jotta kaikki voisivat seurata hänen tarinaansa ja nähdä hänen kehityksensä. Saimme valtavasti tukea”, Erica sanoi.

Erica sai vauvan syliin ensimmäistä kertaa vasta, kun Walker oli viiden päivän ikäinen.

Oli pelottavaa lähteä kotiin

Walker oli sairaalahoidossa yhteensä 80 päivää. Sairaala-aikana Walkerin elintoimintoja seurasi erilaiset laitteet. Ensimmäiset päivät ilman minkäänlaista lääketieteellistä seurantaa aiheuttivat vanhemmille suuren tunnekuohun.

”Olimme tietysti myös innostuneita siitä, että pääsimme vihdoin kotiin perheenä. Ilman lääketieteellistä tukea oleminen vaati kuitenkin totuttelua. Vahdimme häntä useiden päivien ajan lakkaamatta. Meni monta päivää ennen kuin saimme kiinni rutiineista”, Erica kertoo.

Walker oli 80 päivää sairaalassa. Kuvassa perhe on ensimmäistä kertaa kotona.

Walker oli ensimmäisenä vuonna herkkä erilaisille taudeille

Walker ehti olla viikon kotona. Sitten hän joutui takaisin sairaalaan.

”Hänellä oli tyrä, mikä piti leikata. Hän selvisi leikkauksesta hienosti ja sai tulla taas kotiin muutaman päivän päästä leikkauksesta”, Erica kertoo.

Seuraavan talven aikana Walker joutui muutaman kerran sairaalaan.

”Kyse oli aina hengitykseen liittyvistä ongelmista, joista pieni mies ei pystynyt selviytymään itse. Yleisesti ottaen hän on pärjännyt hyvin ja ollut melko terve”, Erica sanoo.

Yksivuotissynttärikemut ovat tulossa. Teemana on tietenkin villi länsi.

Monet keskoset saavat vakaviakin komplikaatioita. Lapsella saattaa olla ongelmia näkemisen, kuulemisen tai syömisen kanssa. Myös aivoverenvuoto on yksi keskosia uhkaava komplikaatio.

“Walkerilla oli kuulon kanssa ongelmia, mutta hän oli juuri korvaleikkauksessa. Sen jälkeen hänen puheensa on lähtenyt kehittymään hyvin”, Erica kertoo.

Walkerin kehitys on hieman hitaampaa verrattuna keskivertolapseen.

”Hän on nyt 2,5-vuotias ja kehittyy lähes kaikilla alueilla ikään ja keskosuuteen suhteutettuna hyvin. Oli huojentavaa, että hänen kielelliset taitonsa lähtivät kehittymään ja että pystymme nyt kommunikoimaan pikku taistelijamme kanssa”, Erica kertoo. 

Onnelliset kahden lapsen vanhemmat. Lapsille tuli ikäeroa lopulta 21 kuukautta.

Walkerista tuli isoveli

Walker on onnellinen, terve, ystävällinen ja hyvin sopeutunut poika. Erican mukaan Walker pitää ennen kaikkea ulkoilusta. Hänen suosikkijuttujaan ovat mönkijällä ajaminen ja puron varrella leikkiminen.

”Hän todellakin on poika”, Erica vitsailee.

Walker ei ole ainoastaan kasvanut isoksi, vaan hänestä on myös tullut isoveli. Pikku Barret-vauva syntyi 21 kuukautta Walkerin syntymän jälkeen. 

”Walker on mahtava isoveli Barretille. Hänestä on kiva pelleillä ja saada pikkuveli nauramaan. He ovat myös oikein tyytyväisiä yhdessä, kun luen heille iltasatua”, Erica kertoo.

Ylpeä isoveli on Barret-veljensä kanssa kylvyssä.

Toinen raskaus jännitti Ericaa

Koska Walker oli syntynyt pre-eklampsian takia hyvin varhaisilla viikoilla, Erica oli huolissaan, että näin kävisi myös pikku Barret-vauvaa odottaessa.

”Olimme huolissamme, että myös kakkosen kohdalla ilmenisi komplikaatioita ja että toinenkin lapsi syntyisi keskosena. Se oli yksi syy, miksi päätimme hankkia lapsen näin pienellä ikäerolla. Minulla oli pre-eklampsia myös Barrettia odottaessa”, Erica kertoo.

Raskausmyrkytystä oli vaikea pitää aisoissa.

”Onnistuin olemaan raskaana kuitenkin viikolle 34 saakka. Jouduin makaamaan 3 viikkoa sairaalassa. Barret joutui myös vastasyntyneiden teho-osastolle, mutta hän oli siellä vain 12 päivää. Aika tuntui todella lyhyeltä verrattuna Walkerin 80 päivään”, Erica kertoo.

Ole keskosen tukena – mutta älä unohda itseäsi!

”Haluan sanoa muille keskosten äideille: Muista, että kyseessä on sinun vauvasi ja sinä tiedät mikä on parasta. On tärkeää, että olet läsnä ja olet lapsesi puolestapuhuja. Lue lapselle ja pidä tätä niin paljon ihokontaktissa kuin vain mahdollista”, Erica sanoo.

Erica kuitenkin pitää tärkeänä, että vanhemmat muistavat pitää huolta myös itsestään vaikeana ajanjaksona.

”Löydä jokin tunneventtiili. Se voi olla blogi tai sitten ystävä, jolle puhua, tai jotain muuta. Muista, ettei tyhjästä kupista voi kaataa. Ota siis aikaa myös itsellesi. Jumala valitsi sinut tämän erityisen lapsen vanhemmaksi. Eikä Hän anna enempää, kuin mitä pystyt käsittelemään”, Erica sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?