Monica halusi lapsia nuorena. Vuodet kuitenkin vierivät, eikä lasta kuulunut. Vasta lihavuusleikkauksen jälkeen Monican vauvahaaveesta tuli totta. 

”Hoidin paljon lapsia, kun olin itse nuori. Nautin siitä ja halusin itsekin äidiksi. Minun mieheni Kjetil pitää myöskin lapsista. Menimme naimisiin, kun olin 19-vuotias ja halusimme lapsia heti”, Monica Bhagyashree Navestad kertoo.Lue myös: Sarah raiskattiin – piti lapsen

PCOS-diagnoosi 

Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan onnistunut tuosta vain. Monican kuukautiset olivat epäsäännölliset.

Puolen vuoden yrittämisen jälkeen Monica otti yhteyttä lääkäriin.

”Sain lähetteen gynekologille, jossa minulla todettiin munasarjojen monirakkulaoireyhtymä”, Monica kertoo.

Hormonaalinen oireyhtymä hankaloittaa raskaaksi tulemista kroonisen ovulaatiopuutteen vuoksi. Raskaaksi tulemista voi jouduttaa hormonikuurilla, joka edesauttaa munasolujen irtoamista. Monican tapauksessa hoidot eivät kuitenkaan toimineet.

”Minusta tuli hormonien ansiosta todella hankala ihminen. Lopetin lääkkeiden syömisen, sillä ne eivät tuntuneet vaikuttavan ovulaatioon”, Monica sanoo.

Lue myös: Tahaton lapsettomuus

Laihdutuskuurille

Monica sai gynekologilta lähetteen lapsettomuusklinikalle.

”Minulle kerrottiin, että olen vielä nuori. He ajattelivat, että minulla oli aikaa vaikka kuinka paljon hankkia lapsia. Mutta olimme naimisissa, kävimme töissä ja meillä oli kaikkea – siinä mielessä olimme hyvin aikuisia”, Monica kertoo.

Apua ei herunut. Klinikalta annettiin vain ohje: Monican pitää pudottaa painoa. Kun hän olisi laihemmassa kunnossa, hän voisi tulla takaisin saamaan apua hedelmöitykseen.

Lääkärit tosin kertoivat, että monirakkulaoireyhtymä saattaisi tehdä painonpudotuksen vaikeaksi.

”Minun oli helppo pudottaa salaattia syömällä painoa. Kilot tulivat kuitenkin pian takaisin, sillä minun oli vaikea pysytellä erossa juustosta ja lihasta”, Monica kertoo.

Lue myös: Aiheuttaako ylipaino lapsettomuutta?

Seuraavaksi yksityisklinikalle

”Lääkärit olivat todella ystävällisiä. He antoivat ymmärtää, että meidän ongelma on ainoastaan ovulaation puuttuminen. He kertoivat, että olisin raskaana tuossa tuokiossa”, Monica kertoo.

Monica aloitti jälleen hormonihoidot. Tällä kertaa hoidot olivat paljon vahvempia. Niiden avulla munasoluja saatiin irtoamaan.

Lue myös: Munasarjojen hyperstimulaatio

Ylä- ja alamäkeä

Monica sai klinikalta ovulaatioruiskeen. Kaikki oli valmista lastentekopuuhille. Kaksi viikkoa myöhemmin oli jotain ihmeellistä tapahtunut: Monica oli vihdoin raskaana.

”Olimme hyvin onnellisia. Yhdennellätoista viikolla jotain meni kuitenkin pieleen. Sydänäänet katosivat. Se oli valtava isku meille”, Monica kertoo.

Matkalla kotiin Monica sattui huomaamaan ylipainoisia hoitavan klinikan.

”Sanoin Kjetille, että menen tuonne leikattavaksi. Kjetil vastasi, että meidän pitäisi puhua siitä myöhemmin”, Monica kertoo.

Lue myös: Lihavuus on riski synnyttäjälle

Jättilaina

Monica hankki lisää tietoa ja puhui asiasta miehensä kanssa. He päätyivät leikkaukseen.

”En ollut kuitenkaan riittävän lihava, että saisin julkiselta puolelta lihavuusleikkauksen. En tosin ollut riittävän laiha, että saisin hoitoja julkisella lapsettomuusklinikalla”, Monica kertoo.

Hän päätyi ottamaan 142000 Norjan kruunua lainaa. Euroissa laina on noin 18000.

”Ajattelin, että jos olisin laihempi, voisin tulla raskaaksi”, Monica kertoo.

Suunniteltu leikkaus ei ollut pienimmästä päästä. Monicalle oltiin tekemässä vatsalaukun pienennysleikkausta.

Monica ei ollut huolissaan leikkauksen fyysisistä ja psykologisista seurauksista. Enemmän häntä huolestutti perheen ottama laina.

Leikkaus saatiin järjestettyä nopeasti yksityiselle klinikalle. Monica oli fyysisesti hyvässä kunnossa, eikä hänen tarvinnut laihduttaa ennen leikkausta.

Heräämössä kuitenkin valinta kummitteli Monican päässä.

”Voi paska”, ajattelin. ”Mitä olen oikein mennyt tekemään. En voi koskaan perua tätä.”

Lue myös: Vieläkö mies elättää perheen?

Dramaattinen painonpudotus

Monica ei ole kuitenkaan leikkauksen jälkeen katunut päätöstään. Kolmen kuukauden päästä Monica oli nimittäin tiputtanut 47–48 prosenttia ylipainostaan.

Myös raskaaksi tuleminen helpottui. Vain neljä päivää leikkauksen jälkeen Monicalla oli kuukautiset. Lasta ei kuitenkaan voinut alkaa tehdä välittömästi.

”Suositellaan, että raskautta yritetään vasta kahden vuoden päästä leikkauksesta”, Monica kertoo.

Lapsen teon sijaan Monica keskittyi uraansa. Hän viimeisteli hoitajatutkintonsa ja meni töihin.

Lue myös: Äiti kuuluu töihin, mutta lapsi ei kuulu tarhaan?

Yllättävä pamahdus!

Pariskunta ei vieläkään uskonut, että Monica voisi tulla raskaaksi. Niinpä he eivät käyttäneet ehkäisyä. Oli kulunut vain yhdeksän kuukautta leikkauksesta, ja Monicalle odotti vauvaa.

”Ajattelin ensimmäisenä, että en voi olla nyt raskaana. Olen juuri valmistunut hoitajaksi”, Monica kertoo.

Hän puhui miehensä kanssa ja he uskalsivat iloita asiasta. Pian kuitenkin pelko vastasi Monican. Entä jos raskaus ei päätykään hyvin?

Lue myös: Kaamea olo

Vaikea raskaus

Monica kärsi raskauden aikana äärimmäisestä pahoinvoinnista. Hän joutui sairaalaan, jossa hänelle laitettiin tipassa nestettä ja rautaa. Hänen verimäärä laski vaarallisen alhaiselle tasolle.

Tilanne oli henkisesti raskas Monicalle. Hänen vatsan koko pieneni edelleen ja näin ollen myös paino tippui.

Monican terveyden takia raskauden keskeytystä harkittiin. Monica ei kuitenkaan halunnut sitä. Vauvalla kun ei näyttänyt olevan hätää.

Synnytys alkoi viikolla 38. Monica oli väsynyt, mutta hänen piti silti yrittää alatiesynnytystä. Anemian takia keisarinleikkaus olisi iso riski Monicalle.

”Onneksi synnytys meni hyvin. Kuuden tunnin jälkeen pikku Sarah syntyi. Hän painoi 2660 grammaa ja oli 48 senttiä pitkä”, Monica kertoo.

Lue myös: Ennenaikainen synnytys 

Uudestaan raskaaksi

Kun Sarah oli 11 kuukautta vanha, Monica oli jo uudestaan raskaana. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä vaivasi yhä Monicaa ja oli epävarmaa, kuinka monta lasta hän voisi saada.

Toinen raskaus eteni hyvin puoleen väliin saakka. Sitten tuli ongelmia. Influnssa sai Monican huonoon kuntoon. Myös sappikivet alkoivat vaivata häntä. Monica joutui jälleen tekemään monta reissua sairaalaan.

Raskaushuolista huolimatta Isaac-poika pääsi maailmaan viikolla 35. Hän painoi 2530 grammaa ja oli 48 senttiä pitkä.

”Meillä on kaksi ihanaa lasta. Tämän enempää lapsia ei tule, sillä otin minulle suositellun sterilisaation”, Monica sanoo.

Tätä päätöstä Monica on harmitellut myöhemmin.

”Olisi ollut kiva hankkia vielä yksi, kun nämä kaksi ovat koulussa”, Monica sanoo haikeana.

Mitä mieltä olet artikkelista?