Koronavirus pakottaa suomalaiset koteihinsa. Kun perheen yhteinen aika lisääntyy ja muu aktiviteetti vähenee, tarvitaan paljon touhua ja tekemistä. Näillä vinkeillä saat ilon ja hyödyn irti kotoilusta!

Viimeksi päivitetty 19.3.2020

Koronavirusepidempia pakottaa suomalaiset tällä hetkellä pysymään kodeissaan mahdollisimman paljon. Koululaiset ovat etäopetuksessa, monet päiväkoti-ikäiset kotihoidossa ja useat vanhemmat etätöissä. Vaikka tilanne on monin tavoin ikävä, on sallittua yrittää ottaa ilo irti kotona oleilusta ja perheen yhteisestä ajasta. Se onnistuu näiden vinkkien avulla!Vinkkejä kotipuuhiin lasten kanssa

 1. Kirjoittakaa kirjeitä ystäville ja sukulaisille, joita ette ehkä nyt pääse tapaamaan. Lapset voivat piirtää tai maalata taideteoksen kirjeen mukana lähetettäväksi.
 2. Vihdoinkin aikaa pelata lautapelejä! Jokainen saa vuorollaan valita pelin ja päättää, pelataanko sitä oikeilla vai itse keksityillä säännöillä.
 3. Käykää metsäretkillä ja nauttikaa luonnosta. Tee lista kymmenestä asiasta, jotka lasten pitää etsiä metsästä (esim. käpy, pala sammalta, kaarnaa…). Muistakaa eväät!
 4. Pitäkää oma kokkikoulu. Anna lasten valita, mitä kokataan. Ja tällä kertaa anna heidän osallistua, vaikka se saakin stressikäyräsi jyrkkään nousuun.
 5. Kirjoittakaa oma tarina, jossa lapsi seikkailee päähenkilönä. Lapsi voi toimia sanelijana, kun aikuinen kirjoittaa tarinan muistiin. Anna lapsen piirtää kirjalle kansi ja nitoa teos kasaan.
 6. Lukekaa hauskoissa paikoissa, joissa ette yleensä lue. Lukekaa autossa, saunassa tai vaikka pihapuussa. Kokeilkaa lukemista aurinkolasit päässä tai pää alaspäin.
 7.  Lähtekää pyöräretkelle. Ainakin Etelä-Suomessa on sula maa, joten keväiset pyörätreenit voi jo aloittaa. Muistakaa kuitenkin pysyä turvavälin päässä muista ihmisistä.
 8. Nyt ei voi mennä elokuviin, mutta mikään ei estä tekemästä omaa elokuvateatteria. Lapset voivat askarrella elokuvaliput ja pahvilaatikosta popcorn-kojun. Himmentäkää valaistus ja laittakaa leffa pyörimään!
 9. Piknikille olohuoneeseen. Levittäkää lattialle viltti ja valmistakaa herkulliset eväät. Jos maaliskuinen viileys ei saa hampaita kalisemaan, piknikin voi pystyttää terassillekin. Kuuma kaakao kruunaa ulkopiknikin.
 10. Tehkää kotivideo. Videoikaa itseänne esimerkiksi edellä mainittujen puuhien parissa. Nykyään on paljon ilmaissovelluksia, joilla voitte yhdessä editoida hauskan kotivideon. Lähettäkää se mummoille ja vaareille, jotka eivät tällä hetkellä pääse tapaamaan lastenlapsiaan.

Ja kun lapset nukkuvat tai puuhailevat omiaan…

 1. Kokkaa ruokaa, jonka valmistukseen ei yleensä ole aikaa. Tee vaikka koko kolmen ruokalajin illallinen ja nauti se puolisosi kanssa kynttilänvalossa.
 2. Uppoudu kotitreeniin. Kuntosalille ei nyt kannata mennä, mutta YouTube tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kotiharjoitteluun.
 3. Jos olet raskaana, kokkaa pakastimeen ruokia, jotka voi helposti kuumentaa sitten, kun vauva on syntynyt ja on vähemmän aikaa ruuanlaittoon.
 4. Järjestä ne sadat (tai tuhannet) valokuvat, joiden työstämistä olet lykännyt aivan liian pitkään.
 5. Korjaa ne kotinne repsottavat kohdat, jotka ovat häirinneet sinua pitkään. On tosin mahdollista, että lasten tiiviimpi oleilu kotona saa uusia paikkoja hajoamaan.
 6. Nettishoppaile askartelutarvikkeita, muovailuvahoja ja muuta mieluista puuhaa lapsille. Tue kotimaisia liikkeitä, joiden pärjäämistä koronavirus horjuttaa.
 7. Ota omaa aikaa. Kun koko perhe on koolla tavallista enemmän, hermot herkästi kiristyvät. Pidä huolta, että pääset olemaan yksin säännöllisesti – ja suo se myös puolisollesi.
 8. Opettele uusi taito. Harjoittele käsilläseisontaa, opi neulomaan tai ala maalata tauluja. Myös mielenhallinnan harjoittelu voi tulla tarpeeseen lähiviikkoina.
 9. Kerää viimeinkin loput joulukoristeet ja -valot pois.
 10. Muistele lämmöllä kiireistä työarkeasi ja harrastuksesta toiseen juoksemista. Lupaa, että osaat arvostaa normaalia arkeasi sitten, kun se taas koittaa.
Mitä mieltä olet artikkelista?