Vaikka omat lapset ovat tietysti kaikista rakkaimpia, osaavat ne repiä myös vanhempien hermot riekaleiksi. Tarkista, sopiiko Vau.fi:n lista lasten ärsyttävimmistä puolista omiin kullannuppuihisi.

Viimeksi päivitetty 17.2.2012

Keskeyttää aikuisten keskustelun

Aikuisilla on aina meneillään jotain erityisen tärkeää jutunjuurta. Milloin taloushuolet nakertavat mieltä. Milloin taas tupajumit ovat tuhoamassa ukilta perittyä sukukartanoa.

Kun aikuisten keskustelu käy kuumimmillaan, tietenkin taaperolla jotain sanottavaa juuri samaan aikaan. Pikku pallerosi haluaa kysyä, koska voidaan lähteä ulos. Tai oikeastaan hän haluaakin katsella suosikki-DVD:tään. Ei sittenkään. Hänellä on vessahätä. Nyt heti!

”Tässä on nyt tärkeitä asioita. Voitko olla hetken hiljaa”, sanot, vaikka tiedät, ettei sanomisellasi ole mitään painoarvoa.

Äänen voimakkuus nousee, kunnes kukaan ei enää kuule, mitä puhutaan. Lopulta suutut jahuudat naama punaisena

”Aikuisten täytyy antaa keskustella rauhassa!” 

Jostain syystä ajaudut kuitenkin laittamaan videon pyörimään, tuomaan lapselle mehua ja vielä keskustelemaan elokuvan sisällöstä lapsesi kanssa.

Lue myös: Menikö lapseni pilalle?

Laittaa sinut etsimään neulaa ruispellosta 

”Missä se minun sininen auto on”, lapsesi toistelee. 

”Minkälainen auto”, kysyt, sillä haluat aidosti auttaa lasta hänen etsinnöissään. 

”Se pieni sininen, missä on valkeat ovet.” 

Mietit kuumeisesti, mitä lelua lapsesi voi tarkoittaa. Hänellä kun on kaapit täynnä autoja, joista jokainen voisi sopia annettuihin tuntomerkkeihin. 

Puolen tunnin etsintöjen jälkeen yrität sovitella ja tarjota toista lelua, mutta lapsi on itsepintainen. Hänellä on ajatus juuri tietysti lelusta, joka on tietenkin löydettävä mitä pikimmiten. 

Kahden tunnin väsyttävän etsintämaratonin jälkeen luovutat. Sellaista autoa ei yksinkertaisesti ole, mikä kelpaisi lapsellesi. Kysyt vielä kerran minkälaisesta autosta on kyse. 

”Se millä leikin mummolassa”, lapsesi sanoo. 

Että sellaista: Auto siis sijaitsee tuhannen kilometrin päässä. 

Lue myös: Äiti! Anna isän riehua

Pelleilee ruokapöydässä 

Raskas työpäivä on takana. On aika avata asiallinen ruokapöytäkeskustelu lapsen kanssa. 

”Mitenkä päivä meni? Kenen kanssa leikit tänään?” 

Saat ensin vastaukseksi outoa siansaksaa. Tämän jälkeen ruoka valahtaa lapsen suusta lautaselle. Kriittinen ruoka-arvio seuraa: 

”Maistuu ihan kakkapullalle.”

Lue myös: Missä menee rajat?

Selvennät ensin hienovaraisesti, että lapsen käytös ei ole toivottavaa. Tämän jälkeen tähdennät, kuinka kiinnostunut todella olet lapsen päivästä. Lähestymistapa saa kuitenkin lapsen jatkamaan porsastelua. Heikko kohtasi on paljastunut. 

”Kakkapulla. Kakkapulla. Kakkapulla.” 

Menetät hermosi ja komennat lapsen omaan huoneeseen miettimään. Hän menee mielihyvin, sillä ruoka oli hänestä syömäkelvotonta. 

Ei tottele vaaratilanteessa

Kävelet lapsesi kanssa kaikessa yhteisymmärryksessä keskellä liikennöityä kaupunkia. Kaikki menee hyvin kunnes lapsesi saa ajatuksen lähteä omille teilleen. Rääyt hysteerisesti perään:

”Seis! Autotie. Älä mene!”

Lapsellasi on tosin erityinen mieliala olla tottelematta. Hän vain nauraa huolestuneelle komennukselle. Lopulta saat lapsen kiinni ja tivaat syytä uhkarohkeaan käytökseen. Tietenkin lapsella on jo valmiina näsäviisaus vastaus.

”Tuossa oli tuollainen roska, jota tulin katsomaan.”

Lue myös: TOP 10: Tuoreen äidin pelot

Pistää ranttaliksi vierailulla

Teidät on kutsuttu hienoille illallisille ystäväperheen luokse. Ystäviesi lapset käyttäytyvät kuin Herran enkelit.

Lapset pujahtavat leikkimään lastenhuoneeseen. Kaikki näyttää menevän niin kuin pitää. Sitten alkaa kuulua epäilyttävää mölyä. Lopulta kuuluu ikävää kolinaa ja sitten itkua. Juokset huoneeseen ja huomaat, että lapsesi on omaksunut muutamassa minuutissa itselleen isännän elkeet. Hän on päättänyt millä lelulla kukin lapsi saa leikkiä.

Pomottelu sai kuitenkin ystäväperheen lapset nousemaan vastarintaan. Tästä kimmastunut yksinvaltiaasi on ottanut väkivallan käyttöönsä.

Pidät pitkän nuhtelun ja toivot, että leikki lähtisi sujumaan paremmin. Kohta seuraa kuitenkin toinen edellistä karmeampi selkkaus ja lopulta istut rimpuileva yksinvaltias sylissä loppu illan.

Mitä mieltä olet artikkelista?