Tutkimuksen mukaan hoivaavilla miehillä on keskimäärin pienemmät kivekset kuin lastenhoidosta piittaamattomilla urhoilla. Kutistaako hyvä isyys kivekset vai onko isokiveksisillä miehillä vain vaikeuksia olla kunnon isä? Tutkijat vastaavat askarruttavaan kysymykseen.

Viimeksi päivitetty 17.9.2013

Antropologiaa ja neurobiologiaa yhdistelevä tutkijaryhmä – Jennifer Mascaro, Patric Hackett ja James Rilling – on paljastanut pöyristyttävän yksityiskohdan miesten hoivavietistä. Ryhmän tekemän uuden tutkimuksen valossa kivesten koko on suhteessa isän vauvalle antaman hoivan määrään.


 

 


Tutkimustulos saattaa tarkoittaa, että isokiveksisen miehen on vaikea olla läsnä oleva isä. On myös mahdollista, että kivesten koko muuttuu miehen toiminnan mukaan.

”Miesten osallisuus lastenhoitoon saattaa kutistaa heidän kiveksensä. Tiedämme esimerkiksi, että miehen testosteronitasot laskevat, kun heistä tulee läsnä olevia isiä”, antropologi James Rilling pohtii.

Lue myös: Isyyskö seksikkäintä? Äänestä! 

Isokiveksisten motivaatiokeskus reagoi heikommin

Tutkijat haastattelivat 70 isää ja heidän puolisoitaan. Kaikilla tutkimukseen osallistuvilla miehillä oli pieni vauva kotona.

Kyselyssä selvitettiin, kuinka usein isät vaihtoivat vaippoja, kuinka usein he kylvettivät lastaan ja kuinka usein he veivät lastaan lääkärille, jos lapsi oli kipeä.

Miesten kivesten koko mitattiin. Tutkimuksessa otettiin myös aivotoiminnot huomioon. Tutkijat näyttivät miehille oman lapsen kuvia ja tarkkailivat samalla miesten aivotoimintoja.

”Pienikiveksisillä miehillä ventraalinen tegmentaalinen alue (VTA) oli aktiivisempi, kun he katsoivat kuvia omista lapsistaan”, antropologi ja neurobiologi Jennifer Mascaro kertoo.

VTA-alueella tapahtuva aivotoiminta säätelee esimerkiksi ihmisen motivaatiota erilaisiin tehtäviin.

Lue myös: Kalmari hedelmöitti naisen 

Hyvä isyys on monen asian summa. Älä arvioi miestä ainoastaan koon perusteella.Testosteroni taustalla

Kivekset tuottavat testosteronia. Mieshormoniksi usein kutsutulla aineella on tunnettu yhteys hoivaviettiin.

Jo aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että matala testosteronipitoisuus miehen veressä on yhteydessä miehen osoittamaan hoivaan. Korkea testosteronitaso miehellä lisää puolestaan pettämis- ja eroamisriskiä.

Lue myös: Kestävätkö miehet synnytyskipua? 

Ei ainoa tekijä

Jos arvioit miehiä isyyttä silmällä pitäen, kannattaa muistaa, että hyvä isä on monen tekijän summa. Ketään miestä ei voi tuomita hyväksi tai huonoksi isäksi pelkän kiveskäsikopelon perusteella.

Isän koulutus, tulotaso ja sosiaaliset taidot vaikuttavat kaikki isyyden laatuun. Isyys on tietysti myös valinta.

”Vaikka miehet ovat rakenteellisesti erilaisia, ehkä toiset miehet myös haluavat osallistua enemmän lastensa arkeen. Toisille osallistuminen saattaa olla vaikeampaa, mutta se ei ole mikään syy jättää lapsia hoitamatta”, Rilling sanoo.

Lähteet: Testicular volume is inversely correlated with nurturing-related brain activity in human father (tutkimus)Medical Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?