Miehet reagoivat raskauteen monella tapaa. Joskus reaktio vauvauutisiin voi olla ristiriitainen, vaikka raskaus olisikin toivottu. Positiivinen raskaustesti on varma merkki elämän mullistumisesta, mikä voi saada niin miehen kuin naisenkin paniikkiin. Lue äitien kertomukset kumppaneidensa reaktioista raskauteen!

Viimeksi päivitetty 7.7.2015

Myös miehelle raskaus on suuri mullistus, ja jokainen reagoi elämänmuutoksiin omalla tavallaan. Yksi saattaa reagoida muutokseen suunnittelemalla tulevaa innoissaan, toinen voi tarvita aikaa ajatustensa selvittelyyn. Vau.fi:n foorumilla nimimerkillä Lilith_Mist kirjoittava odottaja kertoo, että hänen kumppaninsa vaipui uutisten jälkeen omiin maailmoihinsa.

”Huusin miehelle vessasta että 2 viivaa tuli. Mies tuli vessaan, tuijotti vähän aikaa ja sitten pienesti hymyili”, Lilith_Mist muistelee testintekohetkeä.

Sitten menikin monta päivää hiljaisuudessa.

”Mies oli ihan omissa maailmoissa, ja kerkesin jo huolestumaan, vaikka raskaus oli ihan suunniteltu. Parin viikon päästä sitten mies alkoi toipua ja alkoi itsekkin jo asiasta puhumaan. Nyt kuukauden jälkeen on jo ihan innoissaan. Shokkiin meni pienesti, mutta kun antaa aikaa miettiä ja pohtia asiaa, niin kyllä se siitä”, Lilith_Mist toteaa. 

Lue myös: Juuri plussannut odottaja: ”Olen aika sekaisin”

”Mies oli rauhallinen, vaikka itse stressasin”

Mmariaana kertoo, että mies oli alusta asti hyvin innoissaan raskaudesta. Mmariaana itse pelkäsi, että jotain ikävää tapahtuu, ja stressasi koko alkuraskauden vauvan vointia.

”Mies oli ihanan varma ja rauhallinen koko ajan. Ja sitä on yhä edelleen, 2 kk jäljellä laskettuun aikaan ja yhtä rauhassa kestää mun hormonihirmuilut”, hän kehuu. 

Myös nimimerkki MoZar kertoo kumppaninsa olevan innoissaan perheenlisäyksestä.

”Mies on pysynyt rauhallisena, tukena ja turvana, kun itse olen hermoillut ja itkeskellyt. Nyt kun raskaus alkaa jo näkyä, välillä koskettelee masua”, hän kirjoittaa.

Joskus mies voi arvata raskauden ennen odottajaa itseään. Nimimerkillä Vihdoin totta 2015 kirjoittava odottaja kertoo, että lasta on jouduttu yrittämään jo jonkin aikaa, ja stressiäkin raskaaksi tulemisesta oli jo koettu.

”Kun sitten tuli tärppikierto, mieskin huomasi tosi varhain muutoksia minussa. Myös sellaisia, mitä en itsekään ollut hoksannut. Mies totesi moneen kertaan, että kyllä sä olet raskaana”, Vihdoin totta 2015 kertoo.

”Kun sitten tein raskaustestin, en kertonut asiasta. Sopivalla hetkellä sitten sanoin: ’Arvaa mitä muru, mä tein eilen positiivisen raskaustestin! Kahdesti.’ Mies virnisti ja sanoi, että ’siistiä!’ Kyllä Se oli tainnut asian jo aavistaa”, Vihdoin totta 2015 kirjoittaa.

Lue myös: Mies tykkää raskaana olevasta naisesta

”Meinasi lähteä lätkimään”

Sopeutuminen raskauteen voi olla vaikeaa varsinkin silloin, kun raskaus ei ole suunniteltu.

”Meillä miekkonen ensin meinasi lähteä lätkimään ja valitteli kaikille muille, ettei ole valmis toisen lapsen isäksi. Hällä on siis ex-vaimon kanssa jo esikoinen, itsellä ei ole omia”, Christinaz kertoo myrskyisästä alkuraskaudesta.

Mies ei kuitenkaan lähtenyt.

”Saatiin juteltua asiasta, ja rakenneultran jälkeen oon huomannut hänen olevan paljon aikaisempaa kiinnostuneempi raskaudesta. On varmaan realisoitunut meille molemmille, että me oikeasti saadaan yhteinen lapsi”, Christinaz pohtii.

Myös Aiaranan kumppanilla on ollut ristiriitaisia tunteita koko raskauden ajan, vaikka lapsi onkin toivottu.

”Noin raskauden puoliväliin asti miehellä oli laidasta laitaan tunteita, enemmissä määrin negatiivisia. Pelkoa, ahdistusta, halu karata, jännitystä, paniikkia, mutta sitten välillä iloa ja onnea ja ylpeyttä”, Aiarana kertoo.

”Mies on myös huolissaan rahasta, asunnon riittävyydestä, autosta, kaikesta mistä yleensä miehet ovat vastuussa, vaikka meillä ei minkään suhteen ole mitään hätää. Minun ja sikiön hyvinvoinnista hän on huolehtinut päänsä pyörälle, tämä raskaus kun ei ole ollut helppo”, hän kertaa.

Lopulta Aiaranan vatsa alkoi kasvaa, ja mieskin tunsi sikiön potkut. Aiarana kertoo, että mies on alkanut vatsan kasvun myötä selvästi rentoutumaan.

”Hänelle tämä on vaatinut totuttelua ja tulee varmasti vaatimaan paljon totuttelua vauvan synnyttyä, isille kun rakkaus vauvaa kohtaan ei välttämättä synny niin nopeasti kuin äideille. Olen antanut hänelle aikaa ja pitää antaa jatkossakin. Ja pieniä merkkejä pitää osata lukea. Vaikka itse haluaisin puhua päivät pitkät vauvajutuista, niin pitää osata sulkea suu silloin, kun miehellä alkaa vauvajutut pursumaan korvistakin ulos”, Aiarana pohtii.

Lue myös: Isät hormonimyrskyssä

Kuinka sinun kumppanisi suhtautui positiiviseen raskaustestiin?

Lue lisää kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Miten miehesi reagoi raskauteesi

Mitä mieltä olet artikkelista?