Silja perusti perheen mukavan oloisen miehen kanssa. Pian kuitenkin selvisi, että miehellä oli ongelma. Lue Siljan koko tarina.

”Kaikki oli aluksi hyvin. Kun esikoinen syntyi, mieheni alkoi viihtyä kodin ulkopuolella”, Silja kertoo.


 


Perheeseen syntyi vielä toinenkin lapsi. Koti ei kuitenkaan vetänyt miestä puoleensa. Siljan miehen elämä alkoi pyöriä yhä enemmän baarikavereiden ympärillä.

”Miehelleni baariin meneminen oli aina ensisijaista suhteessa minun tai lapsien tarpeisiin. Jouduin taistelemaan, että saisin yhteistä aikaa perheelle”, Silja kertoo.

Alkoholinhuuruinen hengitys nostatti voimakkaita hylätyksi tulemisen tunteita

Vaikka alkoholiin ei liittynyt väkivaltaa, miehen hengityksen alkoholihuurut alkoivat pian herättää voimakkaita tunteita.

”Aloin liittää alkoholin hajun hylkäämisen tunteeseen. Mieheni oli pari kertaa yönkin poissa, eikä häntä saanut kiinni. Hän palasi hirveässä kunnossa kotiin nukkumaan”, Silja kertoo.

Vaikka miehen alkoholinkäyttö ei tuonut selviä vaaran elementtejä Siljan ja hänen lastensa elämään, Silja pelkäsi silti tulevaa.

”Tällainen elämäntapa tuo mukanaan epäluottamusta ja arvaamattomuutta. Koin sen uhkaksi itseni ja lapsieni hyvinvoinnille. Pelkäsin, mitä tästä seuraisi pitkällä tähtäimellä”, hän muistelee.

Lue myös: ”Petän ilman syyllisyyttä”

Mieheen ei voinut enää luottaa

Siljan mies laittoi aina omat halunsa edelle.

”En olisi voinut missään tapauksessa jättää lapsia hänelle hoitoon ja lähteä itse esimerkiksi elokuviin. Hän ei osoittanut käytöksellään, että olisin voinut luottaa häneen”, Silja sanoo.

Alkoholinkäyttöön liittyi katteettomia lupauksia.

”Kun uhkasin, että nyt tämä loppuu ja perhe hajoaa, mies lupasi parantaa tapansa. Tavallaan sillä hän myönsi alkoholin olevan ongelma”, Silja sanoo.

Lupaukset eivät kuitenkaan pitäneet.

”Tilalle tuli aina uhoa. Hän halusi tehdä oman päänsä mukaan, enkä minä saanut vaatia häntä lopettamaan alkoholinkäyttöä”, Silja sanoo.

Lue myös: Narsismi siirtyy sukupolvelta toiselle

Ontuvia lopetusyrityksiä

Tyypillisesti Siljan mies ei kestänyt kovinkaan montaa päivää ilman alkoholia. Välillä hän kuitenkin yritti olla juomatta pidempiä aikoja.

”Silloin kuvioihin tuli heti mukaan tupakka. Minun tulkintani mukaan hänen piti korvata yksi aine toisella”, Silja sanoo.

Omituisin lopetusyritys oli alkoholin vaihtaminen huumeisiin.

”Kerran kun mieheni yritti olla juomatta, hän tuli kotiin todella oudossa kunnossa. Hänen silmänsä seisoivat päässä. Hän oli ilmeisesti poltellut jotain. Minusta oli todella outoa, että henkilö, joka sanoo, ettei halua juoda, tulee kotiin siinä kunnossa”, Silja pohtii.

Perhe haki apua ongelmaan

”Kun perhe-elämä alkoi olla täysin mahdotonta, aloin miettiä eroa. Päätin kuitenkin hakea ensin ulkopuolista apua tilanteeseen”, Silja kertoo.

Mies antoi Siljan ymmärtää, että hän olisi valmis kohtaaman alkoholiongelmansa. Miehen aikeet olivat kuitenkin toiset.

”Hän lähti A-klinikalle osoittamaan, ettei hänellä ollut ongelmaa. Ja juuri näin kävi: klinikan työntekijä tuli kertomaan minulle, ettei miehelläni ollut alkoholiongelmaa. Hän kertoi ongelman olevan siinä, että minä olen liian tiukkapipoinen, enkä hyväksy mieheni juomista”, Silja kertoo.

Siljan mies lähti tapaamisen jälkeen viikonlopuksi toiseen kaupunkiin ryyppäämään.

”Minä jäin miettimään, oliko koko ongelma todellakin vain minun pääni sisällä”, Silja sanoo.

Lopulta erolle ei jäänyt vaihtoehtoa

Siljalle jäi kaksi vaihtoehtoa. Hänen piti joko hyväksyä, että mies osoittaa jatkuvasti käytöksellään, että juo mieluummin kuin on perheen kanssa kotona tai sitten hänen piti erota miehestään. Silja valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

”Tiedän nyt, mistä alkoholiongelmassa on kysymys. Ei pidä olettaa äkillisiä muutoksia parempaan suuntaan tai luottaa toisen lupauksiin. Toista kun ei voi muuttaa. Täytyy itse selvittää tilanne”, Silja huokaisee.

Eron syy ei kuitenkaan ollut miehen poissaolot kotoa, vaan ennen kaikkea alkoholin jatkuva käyttö.

”Meillä tuli paha riita miehen tultua kotiin jälleen humalassa. Päätin silloin lähteä”, Silja kertoo.

Mies suhtautui uhmakkaaksi Siljan päätökseen.

”Vasta kun alkoholihöyryt olivat haihtuneet hänen päästään, hän tajusi, mitä oli tapahtumassa. En kuitenkaan muuttanut enää mieltäni. Olin yksinkertaisesti menettänyt jo kaiken luottamukseni häneen”, Silja sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?