Jos on päässyt käymään niin köpelösti, että lapsen isästä ei ole täyttä varmuutta, asian voi selvittää DNA-testillä. Epävirallisen testituloksen voi saada verkkopalvelun kautta, vaikka salaa.

Viimeksi päivitetty 10.6.2010

Kuka on lapsen isä?

Epävirallinen isyystesti antaa lähes sataprosenttisen varman tuloksen.

Epävirallisia isyystutkimuksia voi teettää Suomessa esimerkiksi Mammaksi- ja Verkkoapteekki- ja DNA24-palvelujen kautta. Näytteet analysoidaan DNA-laboratorioissa eri puolilla Eurooppaa.
”Tyypillinen tapaus on äiti, joka haluaa tietää, kuka on lapsen isä”, DNA24-palvelun omistaja Vesa Vallivaara kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa 6.6.2010. Palvelun kautta teetetään vuosittain noin 2000 isyystestiä.
Isyys selville vaikka hiuksista
Epävirallisen testin teettäminen on helppoa eikä siihen tarvita lapsen tai kumppanin suostumusta. Testin voi tehdä esimerkiksi muutamasta hiuksesta tai syljestä.
DNA24-palvelun verkkosivuilla vakuutetaan, että testitulos on lähestulkoon sataprosenttisen luotettava:
”Isyyden toteamisessa tuloksen varmuus on aina vähintään 99.995 %. Jos isyys suljetaan pois, on sen varmuus 100 %, palvelun etusivulla todetaan.
Suomessa testiä ei voi tehdä salaa
Suomessa isyystutkimuksia tekevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin oikeuslääketieteellinen osasto.
Virallisten, lastenvalvojien ja käräjäoikeuksien määräämien, selvitysten lisäksi myös yksityiset ihmiset tilaavat selvityksiä näistä organisaatioista. Selvityksiin pätee kuitenkin sama tiukka lainsäädäntö kuin virallisiinkin selvityksiin: Testiä ei voi tehdä keneltäkään osapuolelta salaa, DNA-näytteet on otettava lääkärin valvonnassa eikä alle 15-vuotiaalta lapselta voi ottaa näytettä, jos molemmat vanhemmat eivät anna siihen suostumustaan.
Epävirallisia isyysselvityksiä ei säädellä millään erityisellä lailla, mutta näytteenotossa fyysiseen koskemattomuuteen ei saa kajota.
Lähde:
Sunnuntaisuomalainen 6.6.2010
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?