Kun toinen lapsemme syntyi, saimme pian kutsun lastenvalvojan juttusille. Emme olleet ymmärtäneet mennä naimisiin, joten minun piti jälleen tunnustaa isyyteni. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että meidän oli nöyrryttävä tapaamaan sosiaaliviranomaiset isyyden selvittämisen merkeissä.

Viimeksi päivitetty 17.9.2014

Lastenvalvoja selvittää, onko lapsi oikeasti kahden tapaamiseen tulleen henkilön biologinen tekele. Eri lastenvalvojat voivat käyttää erilaisia menetelmiä asian selvittämiseen. Ensimmäisen lapseni kohdalla valvoja pyyteli toimenpidettä anteeksi ja pyysi meitä ainoastaan lukemaan paperilla olevat vakuutukset isyyden todenperäisyydestä. 

Toisen lapsemme kohdalla homma lähti kuitenkin niin sanotusti lapasesta. Lastenvalvoja kysyi minulta, onko mahdollista, että puolisoni olisi ollut sukupuoliyhteydessä muihin miehiin lapsen hedelmöityksen hetkellä. Tämän jälkeen puolisoani piinattiin samalla kysymyksellä: harrastitko seksiä muiden miesten kanssa lapsen hedelmöityksen tienoilla?

Asia menee tietenkin niin, että hyvällä mielikuvituksella (ja huonolla itsetunnolla) varustettu mies maalaa mieleensä seksiorgiat, joihin ei itse ole päässyt osallistumaan. Jos siis asiaa oikein ääneen kysytään, onhan se myönnettävä, että puolison riettaat seksiorgiat vilahtivat päässäni. Miestä kun kerran pyydetään arvioimaan, olisiko mahdollista, että hän ei olisi lapseni biologinen isä. Eihän tämä lapsi edes näytä minulta!

Lue myös: Mies on ässä lastenhoitajana 

Epävarma aikataulu

Uusi tunnustuskäytäntö astunee voimaan aikaisintaan vuoden 2016 alusta. Asiaa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon.

Lakialoite valmistellaan päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä ja sen jälkeen hallituksen on vielä hyväksyttävä aloite. 

 
Lakiin muutos 

Isien mielenrauhaa häiritsevään isyyslakiin on onneksi tulossa muutos. Uuden lakialoitteen mukaan avoliitossa elävät miehet saisivat tunnustaa isyytensä neuvolakäynnin yhteydessä. Isyys tunnustettaisiin jo ennen lapsen syntymää. 

Minkälaisia nämä uudet neuvolakäytännöt sitten olisivat? Hiillostaisiko neuvolatyöntekijä katolisen papin lailla miestä ja naista tunnustamaan suurimmat syntinsä lapsen hedelmöityksen korvilla? 

Asia pitää varmistaa. 

Lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen oikeusministeriöstä kertoo minulle puhelinhaastattelussa, että uusi systeemi erottelisi varmat tapaukset epävarmoista. Jos siis isyyden suhteen olisi yhtään epäilystä, mentäisiin vanhalla systeemillä ja lastenvalvoja saisi tentata vanhempia seksisuhteista. Jos taas vanhemmat olisivat yksimielisiä, nimet papereihin jo raskausaikana ja isyysasia olisi sillä selvä. 

Lue myös: Isä on äitiä tärkeämpi 

Isyyden saa jopa perua

Uuden lakialoitteen mukaan ennen raskautta neuvolassa isyytensä tunnustanut isä voi perua isyytensä 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä. Isällä on siis useita kuukausia aikaa pohtia puolisonsa siveetöntä käytöstä. 

Mitä meninkään tunnustamaan! Onkohan lapsi sittenkään minun? 

Moderni geenitutkimus on osoittanut, että kutakuinkin 1 isä 25:stä ei ole lapsen biologinen vanhempi. Voisinko minä siis kuulua tähän aisankannattajaryhmään?

Uusi isyyslaki on paljon kaivattu ja se otetaan varmasti innolla vastaan. Mutta olisiko romanttinen ja vanhanaikainen avioliitto sittenkin paras vaihtoehto isän miehenrauhan kannalta? Aisankannattaja-aviomies kun ottaa taloudellisjuridisen vastuun mukisematta kaikista avioliiton sisällä syntyneistä lapsista, hän on kaikenkarvaisten jälkeläisten onnellinen isä, eikä kukaan ole muistuttamassa hänen vaimonsa lihan heikkoudesta edes tilastollisessa mielessä.

Mitä mieltä olet artikkelista?