Kantoliinoja on markkinoilla lukuisia erilaisia. Kantoliinat jaotellaan neljään ryhmään: sidottavat liinat, rengasliinat, neliöliinat ja kantopussit.

Viimeksi päivitetty 10.10.2011

Sidottavat liinatSidottavia liinoja on sekä kudottuja että neuloskankaasta valmistettuja. Pitkä sidottava liina on kantovälineistä monipuolisin, sillä erilaisia sidontatapoja on lukuisia. Sidottavalla liinalla voi kantaa niin vastasyntynyttä kuin leikki-ikäistäkin, joten liinan käyttöikä on pitkä.

Trikooneulosliina

Neulosliina on yleensä materiaaliltaan trikoota. Liina on 4-6 metriä pitkä ja valmistajasta riippuen joko muotoilematon tai muotoiltu. Muotoilluissa liinoissa liina kapenee päistään ja liinassa voi olla myös tasku. Trikooneulosliina on pehmeä, se joustaa ja myötäilee kantajaansa eikä purista. Jotta pehmeän liinan saa tarpeeksi lasta tukevaksi, käytetään trikooneulosliinan kanssa sidontoja joissa kangas tulee 2- tai 3-kertaisesti lapsen päälle.

esim. MaM, Baby Bundler, Hug-a-Bub

Kudottu liina

Kudottu liina on tukeva ja vinojoustava. Liinoja saa eri pituisina, pituudet vaihtelevat kahdesta viiteen metriin. Kudottu liina on hyvä valinta, jos haluaa pärjätä vain yhdellä liinalla. Kudotut liinat ovat kestäviä ja niissä ei ole painorajoitusta, liinalla voi siis kantaa niin isoa lasta kuin kantaja itse jaksaa. Kudotuilla liinoilla tehdä kaikkia kantoliinasidontoja ja ne sopivat tukevuutensa vuoksi hyvin myös selkäsidontoihin.

Rengasliinassa on kiristysrengas.Rengasliina

Rengasliina on liina, jossa on mukana kiristysrengas. Liina pujotetaan olan yli kantajan ympärille, lapsi laitetaan liinasta muodostuvaan pussiin ja pussi kiristetään renkaiden avulla sopivaksi. Lasta voi kantaa rengasliinassa lonkalla, selässä ja edessä useissa asennoissa. Rengasliinoja on sekä topattuja että toppaamattomia. Rengasliina sopii hyvin pikaliinaksi: se mahtuu pieneen tilaan ja käyttö on helppoa, kun lapsen saa nopeasti kyytiin ja pois. Rengasliinassa voi myös helposti imettää.

Vesiliina

Vesiliina on rengasliina, jota voi käyttää vedessä: lapsen voi ottaa vesiliinassa mukaan suihkuun. Vesiliina on kätevä esimerkiksi uimahallissa tai rantalomalla. Lapsi on märkänä liukas, mutta liinassa lapsi pysyy turvallisesti sylissä ja liinan käyttäjä saa kädet vapaaksi pesua varten. Vesiliina myös levittää veden miellyttävästi iholle, eikä lapsi tunne suihkua pistävänä. Liina on on valmistettu reikäneuloksesta, joka on ilmavaa ja kuivuu nopeasti. Vesiliinassa kannetaan lonkalla tai maharepussa.

Neliöliinaa on helppo käyttää.Neliöliinat

Neliöliinassa on paneeli, jonka kulmista lähtevät nauhat sekä ylhäällä että alhaalla. Joissain malleissa on alanauhojen sijaan lenksut. Joissain neliöliinoissa on myös pääntuki. Neliöliinalla kannetaan tavallisimmin selässä tai edessä. Neliöliina on helppokäyttöinen, lasta ei tarvitse pujotella kankaiden läpi ja solmiminen on nopeaa.

esim. Tuli Mei Tai, Sakara, Kozy Carrier, Babyhawk (kuvassa)

Kantopussit

Kantopussi on muotoonommeltu pussi, jossa ei ole renkaita, solmuja eikä solkia. Se toimii samaan tyyliin kuin rengasliina: kantopussi laitetaan kantajan olan yli ja lapsi sujautetaan pussiin. Kantopussissa lasta voi kantaa kehdossa, lonkalla, mahat vastakkain tai kenguruasennossa. Kantopussia on nopea ja helppo käyttää ja se mahtuu pieneen tilaan.

Liinassa laitokselta lähtien

Helsinkiläinen Veera Mansner sukelsi kantoliinojen maailmaan neljä kuukautta sitten, kun perheen esikoinen Ukko syntyi. Ennen vauvan tuloa Veera oli harjoitellut kantoliinasidonnan tekoa nallella, ja vauva pääsikin liinan kyytiin jo päivän ikäisenä synnytyssairaalassa.

”Ukko viihtyy liinassa lähes aina. Käytämme liinaa silloin, kun Ukko ei viihdy vaunuissa, esimerkiksi iltaisin ulkoillessa. Helsingissä on myös paljon myymälöitä ja kahviloita joihin ei pääse vaunuilla, joten niihin menemme aina liinalla”, kertoo Veera.

Kantoliinoja perheellä on on tällä hetkellä kolme erilaista.

”Meillä on kaksi puuvillaista kudottua pitkää liinaa, Didymos ja Girasol. Lisäksi on Babyhawk-neliöliina. Didymos on ensimmäinen liinamme ja se on yhä lempiliina. Rengasliinan myin pois, kun sille ei ollut niin paljon käyttöä. Voisin kuvitella, että meille tulee vielä lisää liinoja. Mahdollisesti villaliina talveksi tai silkkiliina kesäksi”, Veera pohtii.

Kantoliinasidonnoista Veera suosii tukevaa kietaisuristiä, jossa vauva on edessä kasvot äitiin päin.  

”Käytän kietaisuristi-sidontaa, muita sidontoja en ole vielä opetellut. Sidonnan, jossa vauva pysyi kyydissä onnistuin tekemään heti ensimmäisellä kerralla, mutta hienosäätöä sidontaan tulee vieläkin. Nyt osaan sitoa liinan jo ilman peiliä nopeasti ja tehokkaasti.”

Veeran mielestä liinailussa on parasta muun muassa esteettömyys ja helppous:

”Vauva kulkee mukana ilman suuria ponnisteluja. On hienoa olla lähellä vauvaa ja uskon siitä olevan hyötyä myös lapselle. Kantoliinoissa on hyvää myös niiden ergonomisuus. Aion kantaa Ukkoa liinassa niin pitkään kuin mahdollista.”

Kansainvälistä kantoliinaviikkoa vietetään 7.10.-13.10.2013.

Lähteet: Kantoliinakanava, The Babywearer, Kantoliinavalmistajat

Mitä mieltä olet artikkelista?