Perinneherkku mämmi kuuluu erottamattomana osana suomalaiseen pääsiäiseen. Mämmi sopisi rakenteeltaan hienosti myös pikkuvauvoille, mutta uskaltaako sokeripitoista herkkua antaa vauvalle? Voisiko vauva maistaa edes pikkiriikkisen? Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen vinkkaa, missä vaiheessa mämmiä voi maistattaa vauvalla. 

Viimeksi päivitetty 21.3.2016

Mämmi on sopivan soseista sörsseliä, jota voisi helposti sujauttaa luumusoseen sijaan vauvan suuhun pääsiäisen kunniaksi.

Mämmissä on kuitenkin suolaa ja runsaasti siirappia. Ravitsemussuosituksien mukaan niin suola kuin lisätty sokeri eivät kuulu vauvan ruokavalioon. Mutta eikö nyt kuitenkin mämmiä voisi antaa vauvalle pääsiäisen kunniaksi?

”Jos lusikan kärjellisen antaa alle 1-vuotiaan kokeilla, ei se vene siihen kaadu. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos antaa pienen maistiaisen, kuinka paljon antaa periksi muidenkin kokeilujen suhteen.”

Pikkarainen pitääkin järkevämpänä, että odotetaan mämmin suhteen taaperoikään saakka.

Porttiteorian mukaan ”pikkurillin antaminen” paheelle on haasteellista. Lipsumiset kun saattavat avata oven suuremmille annoksille. Voiko siis mämmin syöttäminen pikkuvauvalle johtaa siihen, että kohta vauva syö päivittäin karkkia ja juo mehuja ja limpparia ruokajuomanaan?

”Sellainen mahdollisuus toki on, mutta toivottavasti kertakokeilu jää kertakokeiluksi. Vauva voi kuitenkin helposti tottua makeaan makuun ja terveellisten ruokien sijaan odottaa mahan täytettä sokerisista herkuista”, Pikkarainen sanoo. 

Martoissa kompataan myös mämmin suhteen virallisia ravitsemussuosituksia.

”Vauvan ruokasuositukset ovat annettu muunmuassa siitä syystä, että pieni vauva ei tarvitse suolaa eikä sokeria. Vallan hyvin voi vain odottaa seuraavaa pääsiäistä kuin lapsi olisi valmiimpi syömään mämmiä”, Pikkarainen sanoo.

Entäpä jos mämmin tekisi itse?

”Itsetehdyssä pystyisi pelaamaan suolan ja siirappimäärän kanssa”, Pikkarainen pohtii.

Täysin sokeritonta mämmistä tuskin saa koskaan.

”Siirappimakeus on valmistamisen kannalta oleellista, sillä mämmi valmistetaan imellyttämällä. Kuulostaa ehkä karulta, kun kyseessä on perinneherkku, mutta jopa itsetehtynä mämmi ei kuulu alle 1-vuotiaan vauvan ruokavalioon”, Pikkarainen sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?