Kristillinen pääsiäinen perustuu hyvin raaoille ja raadollisille tapahtumille. Miten pelottavasta tapahtumasarjasta voi kertoa pienelle lapselle? Norjalainen pastori Karen Margrete Mestad kertoo oman lastenversionsa.

Palmusunnuntai

Lähdetään liikkeelle palmusunnuntaista eli pääsiäisviikonloppua edeltävästä sunnuntaista.Päivää kutsutaan palmusunnuntaiksi, koska ihmiset iloitsivat Jeesuksen saapumisesta kaupunkiin. He huusivat Hoosianna, jota käytettiin Jeesuksen aikana huraa-huutona.

Palmusunnuntain jälkeen alkaa hiljainen viikko. Jeesus tiesi, että hänellä on kärsimys edessään.

Kiirastorstai

Jeesus söi viimeisen ateriansa kiirastorstaina opetuslapsiensa kanssa. Jeesus myös pesi opetuslapsien jalkoja. Miksi ihmeessä?

”Nykyään pesemme käsiä ennen kuin alamme syödä. Jeesuksen aikaan oli tärkeää pestä myös jalat hyvin. Pesemällä opetuslapsiensa jalat hän osoitti heille, kuinka paljon hän rakasti heitä”, Mestad kertoo.

Aterian jälkeen tapahtumat muuttuvat pelottaviksi. Jeesus nimittäin kertoo, että yksi opetuslapsista pettää hänet. Tämä petturi osoittautui Juudas Iskariot -nimiseksi mieheksi, joka myi Jeesuksen 30 hopearahasta roomalaisille sotilaille.

”Jeesus pidätetään yöllä, koska toiset ihmiset eivät pitäneet siitä, mitä Jeesus teki ja opetti”, Mestad sanoo.

Pitkäperjantai

Pitkänä perjantaina Jeesus joutuu ristille. Jeesukseen ristiinnaulitseminen on hankala asia selittää lapselle.

”Kerron itse lapsille pitkästä perjantaista näin: Istumme ison kiviristin ympärillä. Pidämme toisimme kädestä kiinni. Puhallamme ristin päällä seisovan kynttilän sammuksiin. Se symbolisoi Jeesuksen kuolemaa”, Mestad sanoo.

Mestadin mukaan lapsille on turha kertoa yksityiskohtia ristiinnaulitsemisesta. Tunnelma on tärkein.

”Vaikka lapset eivät ymmärrä, mitä kuolema merkitsee, he aistivat, että päivä oli hyvin surullinen”, Mestad sanoo.

Pääsiäissunnuntai

Juhla huipentuu sunnuntaihin. Mutta mitä pääsiäisenä oikein juhlitaan?

”Kaksi päivää Jeesuksen kuoleman jälkeen ystävät kävivät haudalla, mutta kun he saapuivat paikalle, Jeesus ei ollut haudassa. Silloin enkeli tuli heidän luokseen ja sanoi, että Jeesus elää taas”, Mestad sanoo.

Pääsiäisen viesti on surullisista tapahtumista huolimatta iloinen:

”Jeesus ei ole enää haudassa. Hän on kuolemaa vahvempi”, Mestad kertoo.

Lisää pääsiäisestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?