Lasten usko joulupukkiin on usein vahva, mutta joskus vanhemmat valitsevat kertoa jälkikasvulleen, että punanuttu on pelkkä satuhahmo. Äidit Vau.fi:n keskustelupalstalla kertovat, onko heidän perheissään pukki satua vai totta.

Viimeksi päivitetty 8.12.2022

Joulupukki on varmasti kaikille suomalaislapsille tuttu hahmo, mutta on perhekohtaista, puhutaanko punanuttuisesta partasuusta lapsille satuna vai totena.Vau.fi:n keskustelupalstalla juttelevan Elaffyn lapsille joulupukki on totta – ainakin kouluikään asti:

”Jos alle kouluikäiset lapset uskovat pukkiin ja tonttuihin, antaa heidän uskoa. Kouluun mennessä on totuus ehkä parempi jo paljastaa, kun suurin osa kavereista totuuden siinä vaiheessa jo tietää”, hän kirjoittaa.

Osa suomalaista kulttuuriperintöä

Myös Towandan perheessä pukki on totta. Lämpimät muistot lapsuuden jouluista ovat saaneet Towandan siirtämään pukkiuskon omalle lapselleen:

”Omat lapsuuden joulut olivat niin jännittäviä ja taianomaisia, kun koko päivä odotettiin pukkia ja illalla hän aina saapui lahjasäkkinsä kanssa. Haluan ehdottomasti, että poikamme saa kokea saman ilon. Onhan se osa suomalaista kulttuuriperintöäkin. Missään nimessä ei ollut huijattu olo, kun totuus pikku hiljaa valkeni. Päinvastoin, olin juonessa mukana kun pikkuveli vielä uskoi pukkiin.”

Satu ja todellisuus sekoittuvat

Nimimerkki Suski75 puolestaan kokee, ettei toden ja mielikuvituksen muutenkin jatkuvasti sotkevan pikkulapsen ole tarpeellista tietää totuutta joulupukista:

”Lähes kolmivuotiaan elämässä satu ja todellisuus elävät suloisessa sekamelskassa, ja omista toiveista puhutaan kuten ne olisivat tapahtunutta todellisuutta. Empatiaa opitaan hoivaamalla leluja, joihin ”sattuu”. Turha tässä kohtaa on ruveta tekemään numeroa siitä, että joulupukki on satua.”

”Joulupukki on vain pelkkä pappa”

Kaikki kuitenkaan eivät uskottele lapsilleen, että joulupukki ja tontut olisivat oikeasti olemassa. Taikapilven perheessä lapsille kerrotaan, että pukki on satua ja lahjat tulevat perheeltä ja lähipiiriltä:

”Mua ei haittaa ollenkaan, jos joku haluaa opettaa lapsensa joulupukkiin uskomaan mutta meillä ei olla siihen alettu. Vaikuttaa todella paljon se että omassakaan lapsuudessa ei oo ikinä joulupukkeja meillä käynyt, heti on tehty selväksi että lahjat on äitin ja isin (+kummit yms) rahoilla ostettuja eikä miltään joulupukeilta tulleilta.. Jos lapsi joskus sanoo että haluaa joulupukin niin se on okei, kunhan ymmärtää että se on vain pelkkä pappa tms.”

Mitä mieltä olet artikkelista?