Mika Tammela on toiminut joulupukkina vuodesta 1986. Hän on tehnyt oman arvionsa mukaan noin 400 pukkikeikkaa. Nyt hän kertoo, mikä loihtii kotiin taianomaisen joulutunnelman.

Viimeksi päivitetty 8.12.2022

Joulupukkina olemisesta on tullut osa Tammelan omaa jouluperinnettä. Se ei ole ihme, sillä pukkeilu on Tammelan suvussa verissä.


 


”Isäni oli urheiluseuran joulupukki. Hän oli pukkina myös Laukaan joulukadun avajaisissa. Nyt hän on 75-vuotias, mutta saattaa edelleen tehdä pukkikeikkoja”, Mika Tammela kertoo.

Tammela kääntää tänä vuonna pukkiuralleen uuden lehden: hän alkaa kouluttaa joulupukkeja Marian joulupukit -nimiselle pukkifirmalle. Nyt hän kertoo pukkikokemustensa pohjalta, mikä tekee joulusta joulun.

Puhelimet pois!

Joulu on yhdessä olemisen aikaa. Tekniset laitteet vievät niin aikuisia kuin lapsia omiin maailmoihin. Älypuhelinjoulu voi olla aika yksinäinen.

”Olisi hienoa, jos joulunaikana netti ja älypuhelin olisivat vähemmän käytössä”, Tammela kertoo.

Vähintäänkin pukin vierailun aikana olisi hyvä, että koko perhe keskittyisi tapahtumaan. Parhaimmillaan koko joulu voisi olla puhelimentonta aikaa.

”Silloin oltaisiin aidosti perheen kanssa. Leikittäisiin yhdessä. Katsottaisiin yhdessä telkkaria. Pelattaisiin lautapelejä – tai vaikka sitten pleikkaria –  mutta kuitenkin yhdessä”, Tammela maalailee.

Kännääminen jouluna vähentynyt

Miten on? Pilaavatko vanhemmat lasten joulun liiallisella juomisella?

”En ole pitkään aikaan nähnyt isäntäväkeä liian humalassa. Aikaisemmin 80–90-luvuilla isäntä saattoi nukkua sohvalla, kun pukki oli käymässä. Alkuaikoina isäntä saattoi jopa loukkaantua, jos pukille ei kelvannut ryyppy”, Tammela kertoo.

Pukki kiittääkin nykyvanhempia ja isovanhempia maltillisesta alkoholinkäytöstä.

”Välillä kyllä huomaa, että isoisä on saattanut ottaa konjakin tai pari ja on puheliaalla tuulella, mutta nykyään kyllä juodaan kohtuuden rajoissa, kun pieniä lapsia on paikalla”, Tammela kertoo.

Laulamista voisi harjoitella koko perheen voimin

Onko tällainen tilanne tuttu: Pukki kopistelee sisään ja lapsia jännittää. Sitten lapsia patistellaan laulamaan niitä lauluja, joita he ovat harjoitelleet. Lapsia kuitenkin ujostuttaa eikä laulamisesta oikein tule mitään.

”Jos laulaminen olisi koko perheen juttu, lasten ei tarvitsisi jännittää yksin laulamista”, Tammela pohtii.

Kun Tammela aloitti 80-luvulla uransa joulupukkina, hän kuuli paljon raavaiden miesten komeaa laulantaa. Tänä päivänä miehet laulavat joulupukille ani harvoin.

”Olisi kyllä tämän joulupukin mieleen, että lapset ja aikuiset harjoittelisivat ja laulaisivat joululauluja yhdessä”, Tammela vinkkaa.

Kaikki eivät tietenkään ole laulavia perheitä, eikä kaikkien tarvitse laulaa. Yhdessä oleminen ja tekeminen on Tammelan mukaan joulussa tärkeintä – ei niinkään laulamisen suorittaminen.

Leluja on tänä päivänä liikaa!

Tammela on huomannut, että lasten lahjamäärät ovat lisääntyneet. Pukkia se ei aina miellytä.

”Minä en tykkää kertakäyttökulttuurista. Lahjoja pitäisi ostaa harkitusti. Jos on paljon sukulaisia, kaikki haluavat ostaa lahjan lapsille. Pahimmillaan se johtaa kertakäyttökulttuuriin”, Tammela sanoo.

Joulupukin viesti lahjoihin lapsenlapsensa hukuttaville isovanhemmille onkin seuraava: Iso määrä lahjoja ei kerro lähimmäisenrakkaudesta ja joulun arvo on ihan muissa asioissa.

”Joulu on rauhaa, rakkautta ja aitoa yhdessäoloa perheen kesken.”

Millainen pukki kruunaa joulun?

Joulupukki Mika Tammelan mielestä rahanahneita pukkeja kannattaa välttää.

”Jos joulupukki saa 100 euroa käynnistä, tulee myöhässä, on 5 minuuttia ovella ja sanoo sitten, että pukilla on hirveä kiire ja jättää lahjat jakamatta, mikä silloin on kuluttajan suoja?”

Tammelan mukaan viiden minuutin joulupukkeihin törmää toisinaan isoissa kaupungeissa. Etenkin pääkaupunkiseudulla kannattaa katsoa tarkkaan, mitä kaikkea pukin palveluksiin kuuluu.

”Jos ilmoituksessa mainostetaan laulavaa ja esiintymistaitoista joulupukkia, silloin todennäköisesti kyseessä ei ole viiden minuutin pukki”, Tammela neuvoo.

Pukin vaatteistakin voi päätellä paljon:

”Kunnon asuun panostaminen kertoo laadukkaasta pukista. Asun laadukkuuden näkee usein kuvasta.”

Lue lisää joulupukista:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?