Lapsi saattaa hinkua hittielokuvan tai suosikkihahmonsa kuvituksella varustettua kalenteria. Onko lapsen toiveen toteuttaminen kuitenkaan järkevää? Pettyykö lapsi siihen, mitä kalenterin sisältä löytyy? Lue suuri joulukalenteritesti, niin tiedät mitä ostat.

Viimeksi päivitetty 16.11.2015

Lapsi- ja äitiraati esittäytyy


 


Oikealta vasemmalle: Veikka,Hilma ja Anton.

Lapsiraadissa istui seuraava porukka: Hilma, 5, Veikka, 4 ja Anton, 2. Äitiraatia edusti puolestaan Henna ja Enni -äidit.

Kuvakalenterit haastavia

Kuvakalentereista testattavana olivat Muumi-muistipelijoulukalenteri, joulukalenteri kettukuvituksella, Muumi-palapelijoulukalenteri ja Myyrä-joulukalenteri.

Jos vanhemmat eivät halua avata kalenteria itse, kalenterin tärkein tehtävä on kestää lapsen käsittelyä. Vain yksi kalenteri suoriutui 2–5-vuotiaiden lasten käsittelystä ehjin nahoin: Myyrä-kalenteri. Sama kalenteri sai myös kiitosta kauniista ja perinteikkäistä joulu- ja talviaiheisista kuvista.

Kuvakalenterit tosin sisältävät myös toisen haasteen: Tyytyykö lapsi kalenteriin, jos kaikilla kavereilla on suklaa- tai lelukalenterit?

”Kuvakalenteriin tyytyisi kaukana sivilisaatiosta elävä lapsi. Meillä isomummo ostaa lapsille suklaakalenterit ja minun opettajaäitini tuo puolestaan ihanat kuvakalenterit. Kuvakalenterit jäävät meidän aikuisten avattavaksi”, Enni-äiti muotoilee ongelman.

Lue kuvakalenteritestistä, miten ratkaisuihin päädyttiin.

Suklaa- ja karkkikalenterit maistuivat lapsille

Suklaa- ja karkkialenterit: Frozen-suklaa ja lelu -kalenteri, Haribo-salmiakkikalenteri, M&m-kalenteri, Muumi-suklaakalenteri ja Kätyrit-suklaakalenteri.

Lapset eivät osaa vielä vaatia laadukasta suklaata. Niinpä varsinkin halvimman luokan kalenterit on täytetty todella ala-arvoisella ”suklaalla”. Äitiraati puolestaan kuvaili toisten kalentereiden makua ”teolliseksi rasvamönjäksi”.

Äidit toivoivat kalenteria, jossa suklaamäärä jäisi mahdollisimman pieneksi. Lapset puolestaan toivoivat mahdollisimman paljon syötävää. Muumi-suklaakalenteri kelpasi äideille maun ja pienen suklaamäärän puolesta.

Lue suklaa- ja karkkikalenteritestistä, miten ratkaisuihin päädyttiin.

Lelukalentereissa lelujen yhdisteltävyys nousi esille

Lelukalenterit: Brio-joulujunakalenteri, Disneyn prinsessat kalenteri ja Muumi-lelukalenteri. 

Huom. Aikaisemmissa testeissä mukana olleet Lego-kalenterit eivät ole mukana vuoden 2015 testissä. Vuoden 2015 kalenteritesti keskittyy pienempien lasten kalentereihin.

Lelukalenterit olivat lapsille mieleisiä. Vanhemmat löysivät kuitenkin kriittisiä näkökulmia kalentereihin.

”En tykkää siitä, että lapsi saa joka päivä lelun ennen jouluaattoa, koska silloinkin leluja tulee tosi paljon”, Enni-äiti pohtii.

Lelukalenterit ärsyttivät myös Henna-äitiä.

”Minua inhottaa, että krääsää kertyy nurkkiin”, Henna sanoo.

Onko kalenterien lelut sitten pelkkää rihkamaa, jotka lentävät roskikseen jo ennen uutta vuotta, vai voiko leluista olla pidempääkin iloa? Äidit ottivat huomioon varsinkin lelun yhdisteltävyyden aikaisempiin lelukokonaisuuksiin. Yksi kalenteri vastasi äitiraadin vaatimuksiin: Brio-junakalenteri. Lapset pitivät myös Muumi-lelukalenterista.

Lue lelukalenteritestistä, miten ratkaisuihin päädyttiin.

Mitä mieltä olet artikkelista?