Hyvän lelukalenterit tärkein ominaisuus äitiraadin mukaan on leikittävyys ja yhdistettävyys. Kotiin ei haluttu lisää krääsää. Pikemminkin raatilaiset toivoivat kestäviä leluja, joilla voisi leikkiä mahdollisimman pitkään.

Viimeksi päivitetty 17.11.2015

Brio-joulujunakalenteri
Hinta: 29,90€
Brio-kalenteri on niin äiti- kuin lapsiraadinkin mielestä hyvä valinta.
Vau.fi:n joulukalenteritestin kallein lelukalenteri on Brio-rautatiekalenteri. Koko lapsiraati innostuu kalenterista.”Tästä tulee tällainen junarata. Tämä pamahtaa yllättyksiä”, Veikka huomauttaa.

Junaosat ovat sen verran tiukassa, että kalenteri tosiaan poksahtelee, kun osia vetää irti.

”Lumiukko”, Antoi lisää, kun yhdestä luukusta löytyy Brio-rataa koristava lumiukko.

”Täällä on apina”, Hilma kommentoi kalenterin sisältöä. Hilma pitää erityisesti eläinhahmoista.

Anton aloittaa leikin veturilla. Myös muut lapset innostuvat laittamaan rataa kasaan. Lapset ovat silmiin nähden tyytyväisiä kalenterin sisältöön.

Myös Anton, 2, tykkäsi leikkiä junaradalla. Kalenteri sisältää melko vähän ratapalikoita, joten yksittäisenä leluna kalenteri ei toimi parhaiten.”Tää on paras. Tosi kiva”, Veikka sanoo.

”Myös Anton tykkää junajutuista”, Enni huomauttaa.

”Tämä on kiva kalenteri. Tästä paljastui yllätyksiä”, Hilma sanoo.

Myös äidit ovat innoissaan junakalenterista.

”Tykkään tästä! Tämä kalenteri on varmasta monen lapsen mieleen”, Henna-äiti huomauttaa.

”Tässä on hyvä yhdistettävyys. Monella on kotona Brio-junaratoja ja näitä voi yhdistellä vanhoihin osiin”, Enni huomauttaa.

Kalenterin saisi näyttävästi seisomaan pöydälle, jos sen muistaa avata varovaisesti. Lasten avaamana kalenteri ehtii tuhoutua sen verran, ettei se pysy enää kunnolla pystyssä. Tämä ainoana miinuksena Brio-kalenterille.

Muumi-lelukalenteri
Hinta: 27,90€
Muumi-lelukalenteri pitää sisällään majakan.
Muumi-lelukalenterissa on tarkka sisällysluettelo kalenterin takana. Sisällysluettelo on kiinnitetty teipillä, niin että sen voi poistaa ennen kalenterin antamista lapsille.

Kalenterista tulee tuttuja hahmoja vastaan.

”Hattivatteja”, Veikka huomioi.

”Tuutikki”, Hilma sanoo.

”Niiskuneiti ja Muumimamma”, Veikka lisää.

”Mä löysin Nipsun. Ihan pienen Nipsun”, Anton kertoo.

Tänä vuonna Muumi-kalenterista löyty myös harvinaisempia tapauksia: esimerkiksi esi-isä ja lihansyöjäpensas. Muumi-kalenterissa on myös huomattavan suuri jouluaattoluukku.

”Linna”, Veikka sanoo, kun hän avaa jouluaaton luukun.

Luukussa oleva torni on majakka – todennäköisesti juuri se kuuluisa Muumipapan saarella sijaitseva majakkarakennus, jossa muumit viettävät aikaa Muumipappa ja meri -kirjassa.

Veikka palaa Brio-junaradan pariin. Se näyttää kiinnostavan Veikkaa eniten. Hilma puolestaan tykkää kovasta Muumi-kalenterista. Syykin on selvä:

Kalenterin takakannesta löytyy tarkka sisältöluettelo, jonka voi poistaa halutessaan.”Tykkään tästä, koska tässä on muumeja sisällä. Meillä on kotona pehmoleluissa Mörkö”, Hilma kertoo.

Ilmeisesti Mörön mainitseminen oli Antonille liikaa.

”En tykkää muumeista. Nää on mörköjä”, hän huomauttaa.

Enni korjaa, että Anton kyllä todellisuudessa tykkää muumeista ja todennäköisesti myös Muumi-lelukalenterista, mutta hän ei tykkää kotona olevasta Möröstä.

Toiset kalenterin leluista ovat melko pieniä. Esimerkiksi Pikku-Myy on todellakin nimensä veroisesti pieni. Siksi kalenteria ei kannata hankkia taaperoille. Kalenterin ikäsuositus on yli kolmevuotiaille.

”Nämä ovat kyllä kestävän oloisia leluja”, Henna arvioi.

Enni tosin huomaa pienin epäkohdan.

”Nämä ovat eri kokoisia kuin muumitalon muumit. Kyllähän näitä voi yhdistää, mutta sitten on pikku-Hemuli ja isompi Hemuli”, Enni huomattaa.

Lapset näyttävät innostuvan kalenterin sisällöstä. Myös junaradan pariin palannut Veikka kertoo myöhemmin pitävänsä erityisesti Muumi-lelukalenterista.

Disneyn prinsessat -lelukalenteri
Hinta: 14,95€
Äitiraati pitää Disneyn prinsessat kalenteria krääsänä.
Disney-tuotemerkki ja lelukalenteriryhmän halvin hinta saattavat houkutella vanhempia ostamaan Disneyn prinsessat kalenterit. Disney-lelukalenterin ostamista kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan. Sisältö ei nimittäin miellytä äitiraatia.

Vaikeasti avautuvien luukkujen takaa paljastuu epämääräisiä pahveja, joita on todella vaikea saada irti kalenteripohjasta. Loppuen lopuksi koko kalenteripohja joudutaan repimään auki.

”Mitä nämä ovat? Plektroja vai? Mitä näistä oikein pitäisi tulla”, Enni kysyy.

Pähkäilyn jälkeen äideille selviää, että pahvisilpusta pitäisi koota erilaisia huonekaluja ja muita välineitä prinsessoille, joita Disney-krääsäkalenteriin ”mahtuu” kaikkiaan 5 kappaletta. Mukana on myös yksi hirviöhahmo Kaunotar ja hirviö -elokuvasta.

”Missä on ohjeet? Mihin nämä kelkan jalakset kuuluu”, Enni-äiti pohtii.

”Ne kuuluu pinkkiin kelkkaan”, Henna tarkistaa kalenterilaatikon kannesta.

Sen jälkeen kun pahvikrääsä on jouduttu repimään kalenterista väkivaltaisesti, äitiraati huomaa, että itse kalenterin pitäisi toimi pystyssä seisovana linnana. Kalenteri ei kuitenkaan pysy enää pystyssä, sillä tukea antavat siivekkeet on ehditty repiä rikki. Kalenteri onkin erityisen haastava pikkulapsiperheissä.
Prinsessat-kalenteri sisältää ainoastaan 6 hahmoa.
”Tätä ei kyllä 4-vuotias pystyisi tekemään yksin. Ei kyllä Hilmakaan, vaikka hän on jo 5 vuotta. Ehkäpä koululainen pystyisi organisoimaan rakentelun. Tämä ei tosiaankaan sovi pienille lapsille”, Henna sanoo.

Paketissa kuitenkin annetaan ikäsuositus kolmesta vuodesta ylöspäin.

Disney-kalenterin harhaanjohtavuus ei pääty tähän. Enni huomaa markkinointiin liittyvän epäkohdan.

”Tämä on ainoa kalenteri, joka väittää olevansa adventtikalenteri. Perinteisesti adventtikalenteri alkaa jo 29. päivä marraskuuta, jolloin on ensimmäinen adventti. Tämä ei ala”, Enni huomauttaa.

Entäpä sitten lapset? Miellyttääkö Disneyn prinsessat lapsiraatia?

”Vauva voisi syödä tällaisen. Nämä on niin pikkuisia, ettei niitä melkein huomaa”, Veikka kommentoi.

Äitiraadin ankaran tuomion jälkeen kalenteri näyttää tulevan myös lapsiraadin hyljeksimäksi. Pahvikrääsä ei innosta lapsia leikkimään spontaanisti. Kalenterin avaaminen lähinnä täyttää testitilan sotkulla.

”Tämän kalenterin sisältö on todella turha. Oikea pettymys”, Henna kiteyttää.

”Jos kalenterissa on vain kuusi hahmoa, olisi sitten vain kuusi luukkua”, Enni summaa.

”Ei lisää krääsää kotiin”

Äitiraadin suosikiksi nousi sekä Brio-junakalenteri että Muumi-lelukalenteri. Valinta juontuu juuri kalenterin tavaroiden krääsättömyydestä.

”Mietin muumien ja Brion välillä. Poikalapsen äitinä sanoisin, että meillä leikitään enemmän junaradalla. Sitä voi myös yhdistellä aikaisempiin osiin. Jos puolestaan perheellä ei ole junaratoja, kalenterista saatavilla osilla ei yksin paljoa leikitä. Yhdistettävyys on Briossa tosi hyvä”, Henna arvioi.

”Minusta Briossa on paras hintalaatuyhdistettävyys. Varsinkin jos on useampia lapsia, Brio on silloin paras valinta”, Enni huomauttaa.

Entäpä sitten lapset? Anton on päässyt hyvälle uhmavaihteelle, joten hänen mielestään mikään ei ole hyvä kalenteri. Enni-äiti tosin arvioi Antonin pitävän erityisesti muumeista.

”Valitsen Muumi-kalenterin”, Hilma sanoo.

”Junakalenteri on paras”, Veikka puolestaan huomauttaa.

Yhtä lelukalenteria kukaan ei mainitsi: nimittäin Disneyn prinsessat kalenteria.

”Disney-kalenteri oli todella pettymys”, Henna kiteyttää.

Joulukalenteritesti 2015: 

Mitä mieltä olet artikkelista?