Arvovaltainen lapsi- ja aikuisraati testasi seuraavat lelukalenterit: Muumi-kirjakalenteri, Hot Wheels -autokalenteri, Muumi-lelukalenteri, Barbie-lelukalenteri, Lego City -kalenteri, Frozen-lelukalenteri. Vanhemmat arvostivat erityisesti Muumi-kirjakalenteria. Hot Wheels -autokalenteri ja Muumi-kalenteri olivat puolestaan lasten mieleen. 

Viimeksi päivitetty 14.11.2016

Muumi-kirjajoulukalenteri
Hinta: 19,95 €


 


Mielenkiintoinen vaihtoehto monille tarjolla oleville lelukalentereille on Muumi-kirjakalenteri. Kalenterissa on 24 erilaista pientä vihkomuotoista Muumi-kirjaa. Osa kirjoista sisältää enemmän tekstiä ja osa sisältää vain muutamia lauseita. Kalenterista voikin nauttia hyvin eri ikäiset lapset.

”Tässä on iltasadun verran tekstiä. Kelpaa kaikenikäisille. Jos toisaalta miettii lapsia, voiko olla joillekin tylsää, että kalenterista tulee satu? Meillä ei myöskään olla Muumi-faneja”, Tiina-äiti pohtii.

Pienet lapset saattavat jopa innostua Muumi-kirjakalenterista.

”Tämä olisi hauska”, Seela, 3, sanoo.

Venni – joka osaa jo lukea – ei ole yhtä innostunut.

”Jos ottaisin kuitenkin jonkun muun”, hän sanoo.

”En tykkää kirjoista. Enkä tykkää Muumeista”, Piretta, 6, sanoo.

Päivi-äiti pitää kuitenkin kirjakalenteria hyvänä ajatuksena.

”Näissä kuvissa on nähty vaivaa”, hän kommentoi kirjoja.

”Jos ei halua karkkia ja krääsää kotiin, tämä on hyvä vaihtoehto. Tässä on pitkäksi aikaa lukemista. Ei ole sellainen hetken hurma”, Päivi jatkaa.

Hot Wheels -autokalenteri
Hinta: 29,90 €

”Tämä vaikuttaa oikein hyvältä”, Mikke, 5, kommentoi kalenteria.  

Autopojille ja -tytöille Hot Wheels -kalenteri voikin olla erinomainen vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kalenterissa on ainoastaan 8 autoa. Muissa luukuissa on enemmän tai vähemmän mielekästä krääsää.
Piretta piti erityisesti Hot Wheels -autokalenterin annista. (Kuva: Petra Lehto)
”Tämä tuottaa varmasti pettymyksiä. Varsinkin jos kalenteri olisi yhteinen, niin kaikki lapset eivät välttämättä saisi autoa”, Tiina miettii. Tiina ei myöskään innostu kalenterin autohenkisestä kuvituksesta – toisin kuin Venni, 6, ja Piretta.

”Autokalenteri on kiva”, Piretta huomauttaa.

”Tykkään autokalenterista”, Venni sanoo.

Tekla-äiti on kuitenkin eri mieltä.

”Eipä tulisi meille hankittua. Ei välitetä krääsästä. Eivätkä lapsetkaan ole niin innostuneita”, hän kertoo.

”Autot menisivät meillä, mutta muu tavara joutuisi roskikseen”, Tiina sanoo.

Hot Wheels –kalenteri maksaa jo sellaisenaan melko paljon, eikä kukaan ole valmis maksamaan enempää kalenterista, jossa olisi enemmän autoja.

Autoista innostuneita lapsia krääsä ei kuitenkaan haittaa.

”On nämä kaikki ihan kivoja yllätyksiä. Ei ne haittaa minua”, Mikke sanoo.

Muumi-lelukalenteri
Hinta: 26,90 €

Muumilelukalenteri on niitä harvoja lelukalentereita, joka ei sisällä laisinkaan halpaa silppua. Kaikista luukuista tulee muumihahmo. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin muumien soveltuvuus isommille lapsille. Isommat lapset ovat usein jo päässeet Muumi-vaiheesta yli. Näin on käynyt myös vuoden 2016 lapsiraadin vanhemmille jäsenille.

Kun esimerkiksi Mikke saa Muumi-lelukalenterista Tuutikin, hän kommentoi:

”Tykkään vähäsen muumeista.”

Puolitoistavuotias Unna alkaa puolestaan heti leikkiä muumeilla. Vaikka Unna ei itse kommentoi kalentereita, hänen innostuneesta leikistään on kuitenkin pääteltävissä, että Muumilelukalenteri olisi hänen valintansa.

Myös 3-vuotias Seela pitää muumeista.

”Muumikalenteri on parempi”, hän kommentoi. Jää epäselväksi, mihin hän vertaa kalenteria.

Myös Tekla pitää muumihahmoista. Hän haluaa itselleen esi-isän, jonka hän saakin, kunhan esi-isä ensin löytyy kalenterista.

Isommat lapset eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä.

”Autot takaisin”, Piretta älähtää.

”Autot oli kivempiä”, Venni summaa.

Muumi-kalenterin yksi ongelma on myös vaihtelun puute vuodesta toiseen.

”Meillä oli Muumi-lelukalenteri viime vuonna. Nämä ovat melkein samanlaisia tänä vuonna. Näitä ei ole kehitetty eteenpäin. Jos on yhtenä vuonna ostanut kalenterin, miksi ostaisi seuraavana vuonna, jos hahmot ovat tallella”, Tiina kysyy.

Barbie-lelukalenteri
Hinta: 29,90 €

Barbie-kalenteri toimii yhdessä aikaisemmin hankitun Barbie-nuken kanssa. Jos lapsi ei omista nukkea, kalenteria on turha ostaa, sillä se sisältää ainoastaan nuken kenkiä ja muuta lisätavaraa.

”Tämä ei kiinnosta minua”, Mikke julistaa, mutta äiti paljastaa Miken leikkivät kotona siskon kanssa Barbeilla.

”Meillä ei ole Barbeja”, Tekla huomauttaa.

Äitien vastustelusta huolimatta todelliset Barbie-fanit innostuvat.

”Tykkään näistä kengistä ja puhelimesta”, Piretta huomauttaa.

”Miksi pitää olla näin monet kengät”, Päivi-äiti tuskailee, kun kenkäpareja on tullut useita kappaleita.

”On kivaa, kun on monet kengät”, Piretta väittelee äitinsä kanssa.

Kalenteri ei ehkä miellytä vanhempia, mutta jos perheessä on Barbie-fani, uudet kengät (tai lukuisat kenkäparit) ilahduttavat varmasti.

Lego City -kalenteri
Hinta: 19,90 €

Legot ovat suosittuja monen ikäisten parissa. Parasta legoissa on, että ne voi yhdistää aikaisempiin legoihin. Legoista ei siis välttämättä tule krääsää.

”Tätä aina kaupastakin vingutaan”, Tiina-äiti toteaa vähemmän innostuneeseen äänensävyyn. Kun perheessä on 4 lasta, jokaiselle hankittu oma Lego-kalenteri tulee kalliiksi.

Piritta olisi toivonut enemmän lego-hahmoja. Kalenterissa on vain muutamia ukkeleita. Venni puolestaan toivoisi isomman rakennettavan legosarjan.

Jokaisen luukun takaa tuleekin muutaman legon rakennustehtävä. Koska jokaisen luukun takana on vain muutamia legopalikoita, kalenteri ei lupaa mitään kovin mullistavaa rakennuskokemusta.

”Mitä tällaisilla tekee, kun näistä ei tule mitään järkevää”, Päivi-äiti pohtii.

Yksi vaihtoehto onkin ostaa isompi legokokonaisuus lapselle, pilkkoa ohjekirja 24 osaan ja antaa jokaisena päivänä muutama ohjesivu lapselle. Tästä on tietenkin enemmän vaivaa ja hintakin saattaa olla suurempi.

Frozen-lelukalenteri
Hinta: 32,90 €

Frozen-fanit ovat tietenkin erittäin kiinnostuneita juuri Frozen- eli Elsa-kalenterista. Etenkin 3-vuotias Seela, Elsa-fani, haluaa ehdottomasti päästä Frozen-kalenterin kimppuun.

”Saanko avata”, hän hinkuu.

Kalenteri sisältää ainoastaan viisi Frozen-elokuvasta tuttua hahmoa. Loput kalenteriannista ovat tuttuun Disney-lelukalenterien tapaan pelkkää pahvia.

Seela pettyy ensimmäisen luukkunsa jälkeen. Hän alkaa itkeä.

”Halusin saada Elsan”, hän tihrustaa pidellen epämääräistä pahvisilppua käsissään.

”En maksaisi tästä. En voi suositella tätä. Voi olla melko iso pettymys lapsille, kun sisältä paljastuu tällaista”, Tiina-äiti huomauttaa.

Samaa mieltä on myös lapset.

”Täällä on vaan tällaisia tyhmiä. Ei kiinnosta minua”, Piretta sanoo.

Koko kalenterissa on vain muutama luukku, jonka anti miellyttää lapsia. Yhdestä tällaisesta luukusta ilmestyy itse kuningatar Elsa. Frozen-kalenteri onkin Elsan nimellä ratsastava pahvikrääsäkokoelma.

Frozen-kalenteri voi olla todella iso pettymys lapsille. Vanhemmista kalenteri voi tuntua jopa huijaukselta. Frozen-kalenteri on nimittäin koko kalenteritestin kallein.


Mitä mieltä olet artikkelista?