Taas on tullut aika syödä suklaata ja karkkia joka päivä. Vai olisiko sittenkin lelukalenteri parempi vaihtoehto lapselle? Lapsiraati laittoi kalenterit järjestykseen. Kalenteritestistä löytyvät myös vanhempien suosikit. 

Viimeksi päivitetty 14.11.2016

Arvovaltaiseen joulukalenteriraatiin kuuluivat tänä vuonna seuraavat lapset:Tiina Sulasalmen raatipesue on seuraavanlainen:

Mikke, 5, Lennu, 4 ja Unna, 1,5.

Päivi Buntsel toi raatiin 6-vuotiaan Piretta-tytön.

Tekla Tervashongan pesueeseen kuuluvat puolestaan:

Venni, 6 ja Seela, 3.

Äitiraadissa istuivat (vasemmalta oikealle): Tiina Sulasalmi, Tekla Tervashonka, Päivi Buntsel. (Kuva: Petra Lehto)

Testasimme nämä suklaa- ja karkkikalenterit:

Kinder-joulukalenteri, 14,95 €
Cloetta-joulukalenteri, 9,95 €
M&m-joulukalenteri, 9,95 €
Haribo-joulukalenteri, 6,95 €
Rainbow-joulukalenteri, 3,95 €
Pets-elokuva eli Lemmikit-joulukalenteri 1,99 €
Muumi-joulukalenteri 2,19 €
Paw Patrol eli Ryhmä Hau -joulukalenteri, 2,85 €
Suklaakalenteri (Müller & Müller), 0,89 €

Lue kalenterikohtaiset arviot:

Melkein kaikki suklaa- ja karkkikalenterit kelpasivat lapsille

Sokeri on lapsista hyvää. Etenkin Tiina-äidin raatipesueelle, Mikelle, Lennulle ja Unnalle kelpasi kaikki makeiset. Lapset eivät allergian takia tosin syöneet laisinkaan M&m-karkkikalenterin sisältöä.

Myös muille lapsille suklaat ja karkit maistuvat hyvin. Erityisesti Kinder-suklaa oli niin lasten kuin aikuisten mieleen. Tekla tosin toivoi pienempää karkkimäärää lastensa kalentereihin. Lasten omaksi suosikiksi nousi Ryhmä-hau-kalenteri. Tutut TV-sarjan koirahahmot vakuuttivat niin vahvasti, että jopa maku tuntui lapsista paremmalta.

Seela ja Venni avaavat kalenteriluukkuja. Kuva: Petra Lehto.

Mieti tarkemmin näitä karkki- ja suklaakalentereita ennen kuin ostat

Cloetta-kalenteri sisältää erilaisia makeisia. Esimerkiksi hedelmäkarkki Skittlessejä, kirpeitä viinikumeja, hampaisiin tarttuvia hedelmätoffeita sekä tikkareita. Valikoima on sen verran laaja, että kalenteritestissä osa lapsista ei pitänyt kaikista karkeista. Piretta melkein sylkäisee Skittlessit pöydälle. Seela ei innostu vadelmapatukasta.

”Skittles-hedelmäkarkeista jää tosi paha jälkimaku. En ihmettele, ettei kelpaa lapselle”, Päivä-äiti huomauttaa.

Muutamat lapset eivät myöskään pitäneet halvimmista suklaakalentereista. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että melkein kaikki halvatkin suklaat kelpasivat lapsille.

Rainbow-suklaakalenteri ei ollut Piretan mieleen. Venni kommentoi Müller & Müllerin valmistamaa peruskalenteria, joka oli testin halvin:

”Tämä on hyvää ja pahaa samanaikaisesti. Keskimääräisesti paha maku”, Venni analysoi.

Halpasuklaat olivat suuri järkytys äitiraadille. Jos aikuinen aikoo syödä kalenterisuklaata, halpoja kalentereita kannattaa välttää. On myös oleellista kysyä, kannattaako sellaista kalenterisuklaata ostaa lapselle, jota ei itse suostuisi syömään. Kaakaon sijaan halpa suklaa sisältää sokeria, maitojauhetta ja toisinaan jopa kovetettua kasvisrasvaa.

Lue kalenterikohtaiset arviot:

Testasimme nämä lelukalenterit:

Muumikirjakalenteri, 19,90 €
Barbie-lelukalenteri, 29,90 €
Lego City -joulukalenteri 19,90 €
Hot Wheels –autolelukalenter, 29,90 €
Frozen-lelulenteri, 32,90 €
Muumi-lelukalenteri 26,90 €

Lue kalenterikohtaiset arviot:

Kukaan ei halua krääsää – paitsi todelliset fanit!

Niin lapset kuin aikuiset ovat yhtä mieltä siitä, että pahvinen ja muovinen krääsä ei ole kivaa. Monet lelukalenterit kuitenkin sisältävät juuri sitä.

Pahin esimerkki krääsästä on Frozen-kalenteri. Disney-kalentereiden perinteitä jatkaen sisältä löytyy lähinnä pahville painettuja paloja ja muuta silppua. Lapset ovat myös varsin tyytymättömiä kalenterien antiin. Hot Wheels -autokalenterissa on sentään 8 autoa. Loput sisällöstä on krääsää. Barbie-kalenteri sisältää puolestaan pelkkää rihkamaa (esim. Barbie-kenkiä). Sisällöllä tee mitään ilman Barbie-nukkea – ja sellaista kalenterista ei saa.

Huonolaatuisesta sisällöstä huolimatta yksi tosifani pitää Frozen-kalenteria hyvänä: nimittäin 3-vuotias Seela. Syy on tosin siinä, että kalenteri sisältää pienen Elsa-hahmon, josta Seela pitää kovin.

Barbie-kalenteri sisältää nukkekrääsää kuten esimerkiksi lisäkenkiä Barbie-nukelle. Kuva: Petra Lehto.

Mitä lapset todella haluavat kalenteriltaan?

Koska useat Frozen-kalenteria hinkuvat lapset toivovat todellisuudessa ainoastaan Elsa-hahmon – eivät niinkään Frozen-kuvioitua pahvia – yksi vaihtoehto on ostaa lapselle pelkkä Elsa-nukke. Näin vanhemmat pääsevät halvemmalla, eikä lapsen tarvitse pettyä pahviseen sisältöön.

Mikke, Lennu ja Piretta ovat kaikki Hot Wheels –autokalenterin lumoissa. Puolitoistavuotias Unna puolestaan innostuu leikkimään Muumi-lelukalenterilla. Muumilelukalenteri onkin ainoa kalenteri, joka sisältää pelkkiä hahmoja. Kalenterissa ei ole laisinkaan krääsää. Varsinkin muumifaneille tämä kalenteri on oivallinen valinta. Pienempien lasten kohdalla vanhempien kannattaa pohtia, voivatko pienet hahmot päätyä suuhun.

Muumi-kirjakalenteri on hyvä idea – varsinkin aikuisten mielestä

Tyylikkäästi koottu satuja sisältävä Muumi-kirjakalenteri on aikuisten mieleen. Kalenteri sisältää pieniä satuvihkoja, joista osa on kirjoitettu pienemmille ja osa isommille lapsille.

”Tämä varmasti hyvä Seelan ikäisille”, Tekla sanoo.

”Jos ei halua karkkia tai krääsää, tämä on silloin hyvä. Tässä on 24 satua. Olisi pitkäksi aikaa lukemista, eikä ole ainoastaan sellainen hetken hurma”, Päivi pohtii.

Myös Tiina-äiti pitää kirjakalenterista, vaikka hänen lapsensa eivät ole muumifaneja. Tiina pitää hyvänä puolena sitä, ettei kaikilla lapsilla tarvitse olla omaa kalenteria. Yhden sadun kun voi lukea kaikille.

Lue kalenterikohtaiset arviot:

Mitä mieltä olet artikkelista?