Latenssivaihe on synnytyksen vaihe, joka ajoittuu aikaan ennen avautumisvaihetta. Sen tärkein tehtävä on valmistella sinua ja vauvaasi synnytykseen. Kehossasi erityisesti kohdunsuu tarvitsee nyt kypsyttelyä, sillä sen tehtävä on muuttumassa. Tähän asti kohdunsuun tärkein tehtävä on ollut pysytellä tiukasti suljettuna ja suojella vauvaa.

Viimeksi päivitetty 26.6.2019

Latenssivaiheesta ei aina puhuta ihan niin paljon kuin synnytyksen muista vaiheista. Silti se on erittäin tärkeä vaihe synnytyksessä. Se on hyvä osata tunnistaa, jotta ymmärtäisit kehoasi synnytyksen aikana paremmin. Mikä siis on latenssivaihe ja mitä silloin voit itse tehdä?


 


Lempeää valmistelua kehollesi, mielellesi ja vauvallesi

Latenssivaihe on synnytyksen vaihe, joka ajoittuu aikaan ennen avautumisvaihetta. Sen tärkein tehtävä on valmistella sinua ja vauvaasi synnytykseen. Kehossasi erityisesti kohdunsuu tarvitsee nyt kypsyttelyä, sillä sen tehtävä on muuttumassa. Tähän asti kohdunsuun tärkein tehtävä on ollut pysytellä tiukasti suljettuna ja suojella vauvaa.

Avautumisvaiheessa kohdunsuu saakin avautua, kun se väistyy lantiossa laskeutuvan vauvan tieltä. Tämä tehtävän muutokseen tarvitaan latenssivaiheen supistuksia. Samalla saat mahdollisuuden tutustua supistustuntemuksiin ja tunnustella, mikä juuri sinua auttaa. Saat harjoitella hengittämistä ja rentoutumista supistuksen aikana ja ehkä vielä tärkeämpää, supistusten välissä.

Valmistaa vauvaa tulevaan

Myös vauva saa aikaa huomata, että nyt tapahtuu hänen elämässään jotakin aivan uutta ja hän valmistautuu tulevaan muutokseen. Samalla kohtu auttaa häntä supistuessaan synnytyksen kannalta suotuisaan asentoon. Latenssivaihe luo tärkeän pohjan hyvälle avautumisvaiheelle.

Latenssivaihe voi joskus olla henkisesti hyvinkin haastava vaihe. Kun olemme tottuneet mittaamaan synnytyksen edistymistä senteissä, supistukset voivat tuntua turhilta jos kohdunsuu ei avaudu. Muista kuitenkin, että latenssivaiheessa kohdunsuun ei ole tarkoituskaan avautua (vaikka joskus toki niinkin tapahtuu), vaan tärkeintä on kypsyttely eikä sitä läheskään aina voi mitata senteissä.

Mistä tunnistan latenssivaiheen?

Latenssivaiheen käyvät läpi kaikki, mutta minkälainen latenssivaihe juuri sinulla on, riippuu siitä mitä juuri sinun kehosi, mielesi ja vauvasi tarvitsette. Latenssivaihe voi tosiilla kestää muutamia tunteja, toisilla keho kaipaa kypsyttelyä pikkuhiljaa usean päivän ajan.

Latenssivaiheessa kohtusi supistelee. Toiset eivät juurikaan huomaa näitä supistuksia, mutta useimmilla ne kyllä kaipaavat huomiota. Alkuun supistukset voivat tulla pitkin väliajoin melko mietoina, kuukautiskipumaisina tuntemuksina. Ajan kuluessa väliaika supistusten välillä lyhentyy ja supistukset voivat voimistua. Ajoittain supistuksia voi tulla melko tiheäänkin, ehkä 10 minuutin välein, voimaakkaankin tuntuisina.

Supistukset laantuvat ja alkavat taas uudelleen

Latenssivaiheen tunnistat kuitenkin siitä, että jonkin ajan kuluttua, ehkä tunnin tai kahden jälkeen, supistukset taas laantuvat. Jossakin vaiheessa supistukset voivat loppua kokonaan alkaakseen taas myöhemmin uudestaan.

Eli kyseessä on latenssivaihe, kun supistukset ovat harvoja, mietoja tai epäsäännöllisistä tai kun säännöllistymisen ja voimistumisen jälkeen supistukset taas laantuvat tai loppuvat kokonaan. Muista, että riippumatta supistusten tiheydestä, jokainen supistus tekee sitä tärkeää kypsyttelevää työtä jota kehosi kaipaa. Jos väliaika pitenee tai supistukset loppuvat, älä lannistu sillä nyt kehosi antaa sinulle aikaa levätä. Käytä tämä aika hyödyksi ja kerää voimia. Supistukset palaavat kyllä aikanaan, kun ensin olet levännyt.

Tärkeintä on hyvä olo ja rentoutuminen

Latenssivaiheessa tärkeintä on, ettet uuvuta itseäsi henkisesti etkä fyysisesti vaan säästät voimiasi. Anna supistukselle juuri sen verran huomiota, kuin se kaipaa. Hengitä ja rentoudu sen aikana. Kun supistus menee ohi, yritä olla jäämättä siihen kiinni vaan anna sen unohtua. Unohda myös tuleva supistus ja keskity nyt käsillä olevaan lepohetkeen.

Lepoaikaa sinulla tulee koko synnytyksen ajan olemaan enemmän, kuin supistustuntemuksia, käytä siis aika hyödyksi. Varsinkin yöllä, kun latenssivaihe voi tuntua erityisen rankalta, on tärkeä levätä joka lepohetki, vaikka torkahdella jos ehdit. Älä suutu kehollesi jos supistus havahduttaa hereille. Se tekee nyt tärkeää työtä valmistaessaan teitä tulevaa varten. Hyväksy jokainen supistus sellaisena kuin se tulee ja anna itsellesi lupa levätä ja päästää täysin irti siinä hetkessä, kun supistusta ei enää ole.

Hetkessä pysyminen ja rentoutuminen voi latenssivaiheessa olla erityisen vaikeaa, sillä supistusväli on epäsäännöllinen eikä selvää synnytyksen rytmiä ole vielä muotoutunut. Luota kuitenkin siihen, että kun supistus aikanaan tulee, ei se vahingoita sinua. Muista syödä, juoda ja käydä välillä vessassa. Tee asioita, jotka auttavat sinua rentoutumaan.

Tärkeintä on hyvä olo ja rentoutuminen

Hakeudu hyvältä tuntuviin asentoihin vaikkapa istuen pallon päällä, polvillaan nelin kontin tai seisten nojaten johonkin. Voit käyttää rentoutumiseen apunasi vaikka liikettä, ääntäsi, suihkua, ammetta, saunaa, lämpöpakkauksia, tärkeän ihmisen läheisyyttä, kosketusta, hierontaa, akupainantaa, tens-laitetta, Rebozoa tai Gua Sha -kampaa jos tarvitset niitä.

Kun olosi on rauhallinen ja turvallinen, vapautuu mielihyvähormoneja jotka edistävät entisestään synnytyksen kulkua. Tavoittele siksi aina turvallista, hyvää, levollista ja rakkaudellista tunnelmaa myös latenssivaiheen aikana. Vaikka ajatukset herkästi vievät tulevaan, pidä ajatukset tässä hetkessä.

Juuri nyt ole merkitystä sillä, mitä hetken kuluttua tapahtuu, milloin avautumisvaihe alkaa tai kuinka monta supistusta vielä tulee. Ainoa, mihin voit tässä hetkessä vaikuttaa on se, mitä kaipaat juuri nyt voidaksesi mahdollisimman hyvin. Se riittää.

Kätilö-Anna
Yksityinen kätilö Turusta – taustalla vuosien kokemus sekä synnytyssalista että pelkopolilta. Anna johdattaa lukijansa ja asiakkaansa lempeästi läpi raskausmatkan, ensimetreiltä aina lapsen varhaiseen hyvinvointiin asti.

Annan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.katilonkoti.fi/

Lisää Kätilö-Annan blogikirjoituksia:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?