Jos lapsilta kysytään, vanhemmilla on lukuisia etuoikeuksia, jotka tekevät pikkuihmisen elämästä sietämättömän epäreilua. On nimittäin useita asioita, joita vanhemmat tekevät, mutta jotka ovat lapsilta kiellettyjä. Tässä niistä seitsemän.

Omii tavaroita

Kun taaperoiden välille syttyy lapiotappelu, vanhempi julistaa lapion yhteisomaisuudeksi. Lapion käyttöoikeus pitää siis jakaa kahden lapsen välillä tai sitten koko lapio otetaan pois.

Kuulostaa ylväältä toimintatavalta. Mutta jakavatko vanhemmat itse tavaroitaan?

Kun naapurin Pirreltä menee televisio rikki, pyytävätkö vanhemmat Pirren illaksi katsomaan televisiota heidän kanssaan? Entäpä antaako isi tuliterää autoaan sukulaismiehelle joka toinen viikko lainaan, ettei vain eno tule kateelliseksi isin uudesta menopelistä?

Lue myös: Tarjoa lapselle turvallinen lapsuus

Räplää kännykkää pöydässä

Kesken ruokailun isille tulee tärkeitä ajatuksia mieleen. Nimittäin mahdollisen uuden veneen kuvia on aivan välttämätöntä käydä heti katsomassa. Niinpä isukki nappaa kännykän ja alkaa lähmiä laitetta rasvaisilla sormillaan samalla, kun mättää ruokaa suuhunsa.

Jos lapsi pyytää lastenohjelmaa ruokapöytään, pyyntö kaikuu kuuroille korville. Eihän kännykkää nyt katsota ruokapöydässä. Kaikella on paikkansa. Eikö niin?

Lue myös: Ruutuaikasääntöjä

Huutaa

Jos lapsi huutaa, häntä komennetaan olemaan hiljaa.

Vanhemmat sen sijaan saavat huutaa esimerkiksi toisilleen, naapureille, television urheiluottelulle, lemmikkieläimille ja toisinaan myös itsekseen kohti taivasta.

Kiristää ja uhkailla

Kun lapsi ei tee kuten vanhempi haluaa, alkaa kiristäminen ja uhkailu. Lapselle sanotaan, että jos hän ei nyt heti paikalla laita vaatteittaan päälle, häneltä jää kaverin kanssa leikkiminen kokonaan väliin.

Kun vanhemmat eivät toimi niin kuin lapsi toivoisi, lapsi saattaa yrittää kiristää vanhempia. Jos äiti ei nyt heti anna lapselle vanukasta, lapsi uhkaa äitiä hurjilla rangaistuksilla: äiti ei saa koko iltana katsoa televisiota, jos ei vanukas tule heti paikalla lapsen eteen.

Sen sijaan että äiti toteuttaisi lapsen vanukastoiveen, lapsi saakin vain äidin naurut palkakseen. Miten kauhea vääryys!

Lue myös: Lasten ehdoilla

Valvoa myöhään

Miksi lapsien pitää mennä nukkumaan nukkumaanmenoaikaan, vaikka ei yhtään huvita? Aivan epäreilu järjestely. Lapsi haluaisi juuri kertoa vielä yhden jutun, katsoa lisää lastenohjelmia, juosta alasti ympäri taloa tai katsoa ikkunasta naapurin ruohonleikkuria. Juuri nyt.

Aikuiset sen sijaan saavat jollain käsittämättömällä oikeutuksella lykätä nukkumaanmenoaan.

Herkutella salaa

”Ei tänään voida ottaa herkkuja, ei ole karkkipäivä” tai ”Voit ottaa yhden keksin, mutta et enempää”.

Tosiasiassa kun piltti on viimein taintunut sänkyyn, alkaa vanhempien vaellus kohti herkkukaappia. Mässypussi, sipsit ja suklaa, täältä tullaan. Keksejäkin kannattaa ottaa vähintään kolme kerralla!

Jos lapsi sen sijaan jää kiinni herkkujen vohkimisesta ja salaa syömisestä, alkaa melkoinen ripitys.

Lue myös: ”Mitä ranskalainen äiti tekisi?”

Rikkoa sääntöjä

Vanhemmat syytävät sääntöjä sinne sun tänne. ”Keksejä ei syödä joka päivä! Telkkaria katsotaan tunti päivässä, ei enempää!”

Lapsille säännöt ovat ehdottomia. Karkkipäivä ei vaihda paikkaa, vaikka lapsi kuinka toivoisi niin tapahtuvan. Jos lapsi haluaa pelata koko päivän tietokoneella, harva vanhempi suostuu siihen.

Vanhemmat itse sen sijaan voivat jättää lähtemättä salille ”koska tänään sataa” tai lykätä siivouspäivää tuonnemmaksi, ”koska väsyttää”.

Vanhemmat ovat kuin diktaattoreita, joita omat mielivaltaiset lait eivät koske laisinkaan. Luulisi, että ihmisoikeusjärjestöt olisivat nostaneet meteliä asiasta. Mutta ei!

Lue myös: Aivopesenkö lapseni?

Mitä mieltä olet artikkelista?