Oma lapsi on rakkain ihminen koko maailmassa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että elämä lapsiperheessä olisi helppoa. On asioita, joita vanhemmat kuvittelevat voivansa tehdä taaperon kanssa, mutta erehtyvät pahemman kerran. Tässä on niistä yhdeksän.

Viimeksi päivitetty 6.1.2014

1. Ruoan syöminen lämpimänä


 


Harha: Pöytä on katettu kauniisti. Lapsilla on omat pienet lautaset ja ruokailuvälineet. Vanhemmat jutustelevat päivän tapahtumista ja pienokaiset pistelevät ruokaa suihinsa omatoimisesti. Syötyään annoksensa hyvällä ruokahalulla lapset pyytävät lisää ruokaa.

Todellisuus: Kuvitteleeko joku taaperon vanhempi, että ehtii syödä ruokansa yhdellä istumalla? Turha luulo. Etenkin jos lapsella on sisaruksia kuvitelma rauhallisesta ruokailuhetkestä on täysin epärealistinen. ”Ettuppia” pitää saada pöytään ja heti, oli ruokana sitten kalakeittoa tai porkkanaraastetta. Seuraavaksi kaatuu taaperon maitolasi. Ruokailu ei voi jatkua ennen kuin vaatteet on vaihdettu kuiviin.

Pian kaikki perheenjäsenet ovat jälleen ruokapöydässä ja syöminen voi jatkua. Sisarukset saavat kuitenkin kirpeän riidan aikaiseksi jostakin aikuisille täysin käsittämättömästä syystä. On parasta vaihtaa ajoissa istumapaikkoja, jotta vanhemmat voivat turvata ruokarauhan. Edeltävän viikon lusikka silmässä -episodista on otettu opiksi. Kun äiti tai isi saa viimein oman annoksensa eteensä, ruoka on jo kylmää. Lämmin ruoka maistuisi huomattavasti paremmalta, mutta kuka jaksaa enää välittää?

Lue myös: Kotona isän kanssa

2. Väsymyksen taltuttavat yöunet

Harha: Lapset ovat menneet nukkumaan seitsemältä. Touhukkaan päivän jälkeen lapset ovat suorastaan pyytäneet päästä aikaisin petiin. Vanhemmat katselevat hyvää elokuvaa sylikkäin yhdeksään asti ja pujahtavat puhtaiden lakanoiden väliin hyvillä mielin. Uni tulee heti. Aamulla vanhemmat heräävät virkeinä lintujen liverrykseen, ja auringonsäteen pilkahdukseen verhon raosta. He kävelevät lastenhuoneen ovelle ja ihailevat hyväntuulisia, unihiekkaa silmistään hierovia pienokaisiaan.

Todellisuus: Aina voi unelmoida. Illalla nukkumaanmeno on tappelua. Päivän leikeistään yliväsynyt taapero ei halua nukahtaa. Unisatu on liian lyhyt rauhoittaakseen pienokaista, joten isi lukee vielä toisen kirjan. Viimein pirpana osoittaa nukahtamisen merkkejä. Sitten iskee jano ja pisuhätä. Taaperolle kannetun vesilasillisen ja pottalirautuksen jälkeen isi istuu vielä hetken lastensängyn vierellä ja odottaa kunnes pieni on unen rajamailla. Isi hiippailee hiljaa pois taaperon luota ja aloittaa iltasiivouksen. Kun asunto alkaa taas muistuttaa kaatopaikan sijaan kotia, isikin pääsee nukkumaan.

Juuri kun vanhemmat ovat sulkeneet silmänsä lapsi herää painajaiseen. Toisen on mentävä silittämään hysteeristä pienokaista. Pian taapero saa taas unen päästä kiinni, mutta äiti ja isi makaavat valveilla ja murehtivat seuraavan aamun aikaista herätystä. Huoli herätyskellon varhaisesta soimisesta on kuitenkin turha, sillä herätys tulee jo paljon aiemmin. Aamuviideltä virkeänä hereillä tepasteleva taapero kapuaa isin päälle ja pomppii niin, että kylkiluut rutisevat. Kun isi kaappaa lapsen viereensä ja anelee vielä pieniä torkkuja, taapero saa hepulin. Sen jälkeen eivät nuku enää naapuritkaan.

Lue myös: Huumorintaju on arvokas taito

3. Huolitellun ulkonäön ylläpitäminen

Harha: Kun lapsi on yli vuoden vanha, vanhemmalla on taas aikaa panostaa ulkoiseen olemukseensa. Sillä välin, kun taapero leikkii itsekseen äiti voi keskittyä itsensä hemmotteluun. Kasvoille sipaistaan hieman puuteria, silmiin ripsiväriä ja kajalia. Poskille voi lisätä vielä hennosti roosan sävyä raikkautta tuomaan. Lopuksi suihkaistaan pieni ripsaus hajuvettä. Ylellisen kaunistautumistuokion jälkeen on mukavaa lähteä lasten kanssa vaikkapa ostoksille ja kahvilaan. Ulkonäöstä huolehtiminen ei ole vain naisten etuoikeus. Isilläkin on jälleen mahdollisuus vaikkapa hiusten muotoiluun ja huolelliseen parran trimmaukseen.

Todellisuus: Taaperon touhukkuus yllättää aina. Tämä asettaa haasteita keskittymistä vaativalle toiminnalle. Kun kauneudenhoitoyritykset keskeytetään riittävän monta kertaa, äiti unohtaa mitä oli alunperin tekemässä. Joskus äiti tarkistaa ehostuksensa vasta sovituskopissa tai ravintolan vessassa. Tällöin peilistä saattaa tuijottaa takaisin mielipuolista pelleä muistuttava olento. Ei hyvä Jumala! Meikkipuuteri on epätasaisina laikkuina naamalla ja poskipuna hohtaa räikeinä läntteinä keskellä poskia. Silmänrajaus on tehty vain toiseen silmään ja klöntteinä törröttävät ripset saavat silmät näyttämään erehdyttävästi hämähäkeiltä.

Isin kampaus puolestaan on toiselta puolelta pystyssä ja toisella puolella päätä hiukset valuvat pitkin päänahkaa. Parta on ajettu vain kapealta alalta toisesta leukaperästä. Muualla kasvoissa parta rehottaa epäsiistinä risukasana. Ajellun kaistaleen alareunassa on hutiloinnin tuloksena syntynyt haava, joka saa vastaantulijat epäilemään isän joutununeen kenties Viiltäjä-Jackin uhriksi mutta pelastuneen täpärästi.

Lue myös: Isän hameen helmoissa

4. Mukava vierailu tuttavaperheen luona

Harha: Taapero soittaa ovikelloa ja hymyilevät tuttavalapset avaavat oven. Punaposkiset pienokaiset lähtevät yhdessä tuumin lastenhuoneeseen leikkimään rakennuspalikoilla. Kaikilla on hauskaa. Lapset syövät voileipiä ja keksejä ja juovat sitruunavettä. Vierailun päättyessä lapset vilkuttavat toisilleen ja sanovat: ”Hei hei, pian nähdään!”

Todellisuus: Karu todellisuus iskee vasten kasvoja jo vierailupaikan ovella. Ensimmäinen konflikti kumpuaa ikuisuuskysymyksestä: kuka saa soittaa ovikelloa. Joku muu kuin taapero ehtii aina ensin. Seuraa korvia vihlova huuto. Ehkä tilanteen voi vielä korjata. Isäntäperhettä pyydetään sulkemaan ovi ja avaamaan se uudelleen kun ovikello soi. Taapero astuu sisään silmät kyynelissä ja mököttää pieleen mennyttä entranssia. Ensimmäinen tunti kuluu mököttäjää lepytellessä.

Kun lapset viimein suoriutuvat lastenhuoneeseen asti, vanhemmat vetäytyvät olohuoneen puolelle. Kahden minuutin kuluttua aikuisten jutustelu keskeytyy tuttuun ääneen: ”Minuuuuuun”, kuuluu taaperon huuto. Seuraavaksi huutaa tuttavaperheen vesa. Taapero on ominut itselleen toisen lapsen lempilelun ja puolustaa valloitustaan väkivaltaisesti.

Vanhemmat toivovat, että pieni nestetankkaus rauhoittaisi tilannetta. Valitettavasti ipanan nesteytys ei auta. Leikkien keskeyttämisestä suivaantunutta taaperoa pidetään loppuvierailun ajan puoliväkisin sylissä, vaikka isin ja äidin sääriluut joutuvatkin kovalle koetukselle pienten jalkojen potkiessa. Aikuisten keskustelusta ei tässä tilanteessa tule enää mitään.

Kotiin lähtiessä lapset ovat niin väsyneitä, että pukeminen on yhtä parkumista. Ei ulkohousuja! Ei ainakaan kenkiä! Lopulta puolipukeissa oleva taapero kannetaan karjuvana ulos talosta ja vannotaan, että lapsi otetaan mukaan vierailulle vasta, kun hän on täyttänyt 15 vuotta.

Lue myös: Kestävätkö miehet synnytyskipua?

5. Hyvän esimerkin näyttäminen

Harha: Meidän lapsille opetetaan hyvät tavat. Tärkeintä on, että vanhemmat näyttävät itse hyvää esimerkkiä. Kohteliaisuus ja kauniit pöytätavat ovat itsestäänselvyyksiä meidän perheessämme. Vain piittaamattomat vanhemmat sortuvat huonoon käytökseen lapsensa edessä.

Todellisuus: Arki taaperon kanssa tuo eteen monenlaisia tilanteita. Kun nälkä kurnii, kiire painaa ja pinna on kireällä, hyvät tavat tuntuvat toissijaisilta. Kauniit ruokailutavat ovat usein ensimmäinen osa-alue, josta vanhemmat tinkivät. Veitsellä ja haarukalla syöminen on usein yksinkertaisesti liian vaivalloista. Joskus äiti ja isä saavat käyttää supervoimiaan ehtiäkseen kauhoa yhdenkin haarukallisen ruokaa omaan suuhunsa. Veitsen kanssa hienosteluun ei ole tällöin mitään mahdollisuutta.

Kauppareissulla raivokohtauksen saanut pirpana on pakko taltuttaa jollakin tavoin. Kohteliaat tervehdykset unohtuvat, kun isi kantaa lapsen kassan ohi samalla ärräpäitä partaansa suhahdellen. Myöskään iltapäiväruuhkassa nälkäisenä ajelevat vanhemmat eivät tuo esiin parhaita puoliaan. Liikenteessä toiselle autoilijalle sadatteleva ja tämän syvimpään hornaan toivottava vanhempi ei varmasti toivo lapsensa ottavan oppia omasta käytöksestään.

Lue myös: Taltuta taapero kivikautisella puheella

6. Vaatteiden ja kodin pitäminen puhtaana kakasta ja pissasta

Harha: Kun lapsi alkaa opetella pottailua, kakan kanssa läträäminen on ohi. Lapsi tekee tarpeensa siististi pottaan ja sisältö vain kipataan pönttöön. Enää veto ja valmista tuli. Yksinkertaista. Ei enää pissasuihkun saaneita kotipaitoja, ei ulosteiden koskemista paljain käsin, ei sotkettuja sohvatyynyjä.

Todellisuus: Kakkahommat pääsevät vasta kunnolla käyntiin, kun lapsi saavuttaa taaperoiän. Vaippa ei enää kelpaa päälle pantavaksi, mutta potallekaan ei aina oikein ehdi. Yllätyksiä löytyy milloin mistäkin. Usein vanhemmat huomaavat vahingon vasta kun ovat astuneet lätäkköön tai laittaneet lattialle pudonneen ”rusinan” suuhunsa.

Parin vuoden kuluessa vanhempien silmät harjaantuvat hämmästyttävän hyvin tunnistamaan kakkahätää enteilevät ilmeet ja kehonasennot. Myös vanhempien liikenopeus lisääntyy, kun he yrittävät toimittaa potan ajoissa paikalle. Hämmästyttävää on myös huomata, kuinka hyvin lapsi oppii piiloutumaan ja olemaan hiirenhiljaa tarpeen tullessa. Taapero on kakka-asioissa aina yhden askelen edellä vanhempiaan.

Lue myös: Kasvatetaan ilolla!

7. Aikatauluissa pysyminen

Harha: On aika lähteä neuvolaan. Sovittuun aikaan on vielä tunti, mutta valmistautuminen aloitetaan ajoissa. Äiti kertoo hyväntuuliselle lapsukaiselle, että on aika laittaa vaatteet päälle. Taapero pukee keskittyneesti housut jalkaansa. Paita on vielä vähän vaikea pukea itse, joten äiti auttaa paidan kanssa. Sitten puetaan vielä ulkohaalari, kengät ja uudet söpöt hanskat. Perillä neuvolassa ollaan viisitoista minuuttia etuajassa. Odotellessa leikitään odotushuoneen leluilla.

Todellisuus: ”Ei!” taapero huutaa. Vihreä paita ei kelpaa tänään. Äidin on haettava kaapista toinen paita. On enää puoli tuntia aikaa ehtiä neuvolaan. Onneksi muut vaatteet eivät aiheuta vastustusta, joten vielä on mahdollisuus päästä paikalle ajoissa. Ulkohaalari ja kengät sujahtavat lapsen päälle yllättävän helposti. Taapero voi kuitenkin pahoin kuumassa talvihaalarissaan, joten ulos on päästävä pian.

Ovi sulkeutuu perässä, mutta vielä ei päästä matkaan. Vaihtovaipat ja juomapullo pitää hakea sisältä. Ulkona äiti huomaa, että lapsi ehti sisällä käydessään riisua hansikkaansa. Niiden on ehdottomasti oltava kädessä. Nyt alkaa olla jo kiire. Hiki hatussa äiti työntää rattaita lumihangessa, mutta lumi pakkautuu renkaiden ympärille ja saa ne jumittumaan. Muutama napakka potku irrottaa lumen tehokkaasti. Valitettavasti lumen lisäksi irtoaa myös yksi rengas. Äidillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lapsi syliin ja raahata rikkinäisiä rattaita perässään.

Pian äiti huomaa, että mukaan pakatut tavarat eivät pysy kallellaan kulkevien rattaiden alalokerossa. Äiti palaa hakemaan matkalle pudonneita vaippoja napero kainalossaan. Parivaljakko saapuu neuvolaan viisitoista minuuttia myöhässä. Molemmat ovat hiestä märkiä ja kiukkuisia.

Lue myös: Pikkutyttö kirkuu heviä isin kanssa

8. Suihkusssa käyminen yksin

Harha: Aamiainen on syöty ja kotona on rauhallinen hetki. Äiti päättää ottaa lämpimän suihkun ennen aamupäivän ulkoiluhetkeä. Ennen suihkua äiti laittaa lapsen lempiohjelman pyörimään. Hän tietää, että taapero viihtyy ohjelmansa parissa ainakin puoli tuntia. Kaikki kehon ja mielen jännitykset valuvat tuoksuvan suihkusaippuavaahdon kera viemäriin. Kylpyhuoneesta astuu ulos rentoutunut ja kuin uudestisyntynyt äiti.

Todellisuus: Taas yksi huonosti nukuttu yö on takanapäin. Äiti raahautuu silmät ristissä suihkuun ja toivoo ehtivänsä peseytyä ennen kuin taapero herää. Pikkuihminen ilmestyy kuitenkin kylpyhuoneen ovelle välittömästi kun suihku suhahtaa päälle. Lapsi ihmettelee, mitä kylpyhuoneessa on oikein tekeillä. Äiti selittää käyvänsä vain nopeasti pesulla ja olevansa suihkun jälkeen taas valmis leikkimään.

Ovenkahvassa roikkuva lapsi vaatii äitiä tulemaan heti pois suihkusta. Kun äiti ei alistu taaperon tahtoon, pirpana päättää tulla itse kylpyhuoneeseen. Äiti varoittaa lasta liukkaasta lattiasta, mutta liian myöhään. Taapero on jo liukastunut saippuaveteen ja kolauttanut pyllynsä lattiakaakeleihin. Saippuoitu äiti kietoo pyyhkeen ympärilleen, nappaa itkevän lapsukaisen syliinsä ja lähtee etsimään tälle kuivia vaatteita. Mamma luistelee tahmeana vaatekaapille, pukee taaperon, saattaa tämän takaisin ohjelman pariin ja palaa itse suihkuun. Ajatus rentoutumisesta on jo kauan sitten unohdettu.

Lue myös: Missä taaperot ovat parhaita? 10 seikkaa

9. Jostakin muusta kuin lapsista puhuminen aikuisseurassa

Harha: Pitkästä aikaa taaperolle on hankittu lapsenvahti ja vanhemmat pääsevät viettämään aikaa toisten aikuisten kanssa. Nyt on mahdollisuus puhua asioista, joista ei ole keskusteltu pitkään aikaan. Kirjallisuus, elokuvat, politiikka tai mikä hyvänsä aikuisten aihe kelpaa mainiosti.

Todellisuus: Vanhemmat käyttävät lähes koko valveillaoloaikansa lapsensa tarpeiden täyttämiseen ja tämän kehittymisestä iloitsemiseen. Kaikki ajatukset pyörivät lapsen ympärillä. Muusta kuin lapsista puhuminen on vanhemmille käsittämättömän vaikeaa. Usein isät ja äidit tuntevat jopa tyhmistyneensä lapsen saamisen jälkeen. Toisten aikuisten kanssa keskustelu joko tyrehtyy jo alkuunsa tai kääntyy jonkin aasinsillan kautta lapsiin.

Kun joku seurueessa aloittaa keskustelun politiikasta, taaperon vanhemmat tarttuvat ensin lapsiperheitä koskeviin kysymyksiin. Niistä päädytäänkin sujuvasti perheen arkeen ja siitä jälleen lasten hauskimpiin tempauksiin. Kirjallisuudesta puhuttaessa vanhemmat kertoilevat silmät loistaen mielettömän hienoista lastenkirjoista, joiden avulla heidän taaperonsa on oppinut lausumaan vaikeita sanoja. Tämän jälkeen vanhemmat painostavat jokaisen seurueen jäsenen lausumaan taaperon oppiman sanan. Seuraavaksi päivitellään yhdessä, kuinka vaikea kyseinen sana todellakin on lausua. Miten on ylipäänsä mahdollista, että kaksivuotias osaa sanoa niin taitavasti ”lokotiili”?

Inspiraation lähde: Babble.com, josta löydät lisää vanhemmuuteen liittyviä harhaluuloja (englanniksi.)

Mitä mieltä olet artikkelista?