Aikuisille monet jutut ovat itsestään selviä. Verotoimiston lähettämiä tärkeitä papereita ei esimerkiksi syödä, eikä autotielle juosta päätä pahkaa. Lapsella ei kuitenkaan ole mitään käsitystä aikuisten oudoista tavoista. Lue kahdeksan tärkeää käyttäytymissääntöä, jotka joudut takomaan lapsesi päähän.

Viimeksi päivitetty 6.3.2015

1. Paperi ei ole ruokaaVauvat ja vähän isommatkin lapset haluavat tutustua maailmaan maistelemalla. Välillä aivan väärät asiat päätyvät pureskeltaviksi. Yksi tyypillinen mutusteltava asia on paperi. Talouspaperi ja vessapaperi ovat tietenkin lapselle suurta herkkua. Ja auta armias, jos olet unohtanut tärkeän paperin pöydälle. Lapsesi nappaa sen alta aikayksikön ja jäytää sen epämääräiseksi selluloosaklimpiksi. Yritä siinä sitten vaikuttaa vakavalta aikuiselta puoliksi syötyine asiakirjoinesi.

2. Kaikkialle ei saa rynnätä

Vauhti on hauskaa varsinkin juuri silloin, kun lapsi on oppinut kävelemään ja juoksemaan. Juoksemisen lisäksi lapsen pitää oppia yksi elämän tärkeimmistä opetuksista: fysiikan lait ovat kalloa paksummat! Pöydän kulmaa pitää väistää. Korkealta ei kannata hypätä eikä auton alle saa juosta. Näitä Newtonin lakeja huomaat paukuttavasi lapsen kovaan pääkoppaan yhä uudestaan ja uudestaan.

3. Kissaa ei kannata vetää hännästä

Aikuisille on itsestään selvää, että on olemassa eläimiä, joilla on omat käyttäytymissääntönsä. Juoksevaa elefanttia on syytä väistää ja äkäisen sonnin aitaukseen ei ole hyvä mennä. Kissa puolestaan raapaisee, jos sitä vetää hännästä. Pienestä lapsesta kissan häntä on kuitenkin vastustamaton. Sitä on päästävä vetämään, vaikka lapsi olisi jo monta kertaa saanut kissan terävistä kynsistä naarmuja naamaansa.

4. Talvella pitää käyttää ulkovaatteita

Pieni lapsi ei millään haluaisi vetää päälleen villapaitaa ja toppahaalaria. Lapsen mielestä ulos voi lähteä talvellakin pelkissä sisähousuissa. Joudut yhä uudestaan perustelemaan lapselle elämän tosiasioita. Jos ulkona on kylmä, siellä on käytettävä ulkoiluun tarkoitettuja vaatteita – siitäkin huolimatta että isä on lähtenyt aamulla töihin pelkissä sisähousuissa.

5. Pippeliä ei saa räplätä ruokapöydässä

Sovinnaisuus ja hygieniasäännöt eivät ole laisinkaan selviä pienille lapsille. Niinpä saatat joutua ojentamaan lastasi hyvin kummallisista asioista. Aikuinen tietää, ettei ruokapöydässä työnnetä käsiä yhtäkkiä housuihin. Lapsesi saattaa kuitenkin ajatella, että pippelin räplääminen ruokapöydässä on mukavaa ajanvietettä sillä välin, kun sinä kaadat maitoa lasiin.

6. Kaikkea ei voi saada

Elämme yltäkylläistä aikaa. Kaupat ovat täynnä houkutuksia myös lapsille. Lapsen on lähes mahdoton ymmärtää, miksi hän ei saa aivan kaikkea, mikä vain kaupasta käteen sattuu. Lapselle on opetettava kohtuullisuutta myös tavaroiden suhteen. Tämä läksy on yllättävän vaikea, eivätkä jotkut opi sitä koskaan.

7. Mekkoa ei pidä nostaa korviin – varsinkaan jos ei käytä alushousuja

Mekko on hauska asuste. Se nousee mukavasti vaikka korviin saakka ja samalla voi nauttia viilentävästä kesätuulesta. Jossain vaiheessa lapselle on opetettava, ettei vilauttelu ole soveliasta. Pikkutytölle tällainen sovinnaisuussääntö voi olla todella ärsyttävä. Miksi ihmeessä äitiä häiritsee mekon hauska liehuttelu? Kokeilisi itsekin, niin hänellä olisi paljon hauskempaa!

8. Vessapaperia käytetään maltilla

Kun lapsi opettelee pyyhkimään itse takamuksensa, paperia saattaa kulua hämmästyttäviä määriä. Lapselle tulee täysin yllätyksenä, ettei yhteen vessakertaan ole tarkoitus kuluttaa koko rullaa. Tässä(kin) asiassa vanhemmat ohjaavat lasta kohti säästäväisempiä tapoja.

* * *

Kaiken tämän vanhempi opettaa lapselle ei vain yhtä kertaa, vaan todennäköisesti lähes sata kertaa ennen kuin lapsi alkaa noudattaa vanhemman neuvoja. Kasvatus vaatii malttia – ennen kaikkea.

Mitä mieltä olet artikkelista?