Kunpa vain lapseni saisi elää onnellisen elämän! Se on varmasti jokaisen vanhemman toive. Vanhemmilla onkin usein mielessään kirkkaana monia asioita, jotka he haluavat lastensa oppivan. Viisautta ammennetaan usein oman elämän varrella kertyneistä kokemuksista. Tällaisia elämänohjeita vanhemmat haluavat antaa lapsilleen.

Viimeksi päivitetty 2.10.2015

1. Toisten huomioimista


 


Välittämisen kulttuuri on monille vanhemmille asia, joka halutaan siirtää omille lapsille. Huomaavaisuus ja hyvät käytöstavat ovat asioita, joilla muille ihmisille osoitetaan kunnioitusta jokapäiväisessä arjessa. Apua tarjotaan ja anteeksi pyydetään, kun on aihetta. Samalla vanhemmille on kuitenkin tärkeää, että lapsesta ei kasvateta kynnysmattoa. On oikein odottaa huomaavaisuutta myös itseään kohtaan.

2. Elämästä nauttimista

Moni vanhempi on oman elämänkokemuksensa kautta oppinut, että elämästä on yritettävä nauttia aina kun voi. Kunnianhimo voi viedä pitkälle, mutta liiallinen suorittaminen, täydellisyydentavoittelu ja itsekriittisyys voivat estää huomaamasta arjen pieniä onnen hetkiä. Asiat on yritettävä tehdä niin hyvin kuin osaa, mutta kaikessa ei tarvitse olla paras. Lapselle opetetaan, että elämässä pitää olla sopiva ripaus myös kepeyttä. Asian voi ajatella näin: Kumpaa olisi mukavampi muistella vanhuksena – rentoja ja onnellisia nuoruushetkiä vai verenmaku suussa täydellisesti suoritettuja koulutehtäviä?

3. Oman elämäntehtävän etsimistä

Varmasti jokainen vanhempi toivoo, että lapsi löytäisi oman paikkansa maailmasta. On harmi, ettei kukaan kuitenkaan voi suoraan kertoa lapselleen oikeaa elämänsuuntaa. Lapsen on se itse löydettävä. Mutta mitä vanhemmat voivat asialle tehdä? On vain tyydyttävä tukemaan lasta, kun tämä tutkailee omia vahvuuksiaan ja punnitsee elämässään eteen tulevia mahdollisuuksia – ja toisinaan pettyy karvaasti.

4. Ihmisten tasa-arvoa

Ihmisten tasa-arvoisuuden opettaminen lapsille on monelle vanhemmalle sydämen asia. Oli kyse sitten sukupuolesta, iästä, fyysisistä ominaisuuksista, seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukujuurista, kaikilla ihmisillä on samanlainen ihmisarvo. Tämä tarkoittaa sitä, että myös lapsi itse on aina korvaamaton ja arvokas. Vanhemmat haluavat opettaa lapsensa kunnoittamaan muita – ja vaatimaan samaa kunnoitusta myös itselleen.

5. Tunteiden näyttämistä

Osa nykyvanhemmista on lapsuudessaan kuullut jatkuvasti kehotuksia olla reippaampi tai totella niin kuin kiltit tytöt. Harva vanhempi haluaa enää jakaa eteenpäin ajatusmallia, että pojat eivät itke tai että tytöt ovat aina tottelevaisia ja iloisia. On jo melkein itsestäänselvää, että jokaiselle ihmiselle kuuluu oikeus ilmaista koko tunteidensa kirjoa. Toisen mielipahalle naureskelu ja tunteista syyllistäminen saavat nykyvanhemmat näkemään punaista. Onneksi näin on.

6. Terveellisiä elämäntapoja

Terveelliset elämäntavat, ja etenkin terveelliseen ruokavalioon opettaminen, ovat opetettavien asioiden listalla kärkipäässä. Herkuille on omat hetkensä, mutta niitä ei syödä jatkuvasti. Myös itse huonoihin elämäntapoihin ajautuneet vanhemmat osaavat arvostaa sitä, että lapsi oppii, mikä on keholle hyväksi ja mikä ei. Lapsia kannustetaan myös liikkumiseen. Parhaassa tapauksessa lapsi saa kokemuksen, että liikkuminen on hauskaa ja että siitä tulee oikeasti hyvä olo. Terveysvaikutukset tulevat siinä sivussa.

7. Sinnikkyyttä

Moni vanhempi haluaa opettaa lapselleen, että unelmien eteen on tehtävä töitä. On väistämätöntä, että epäonnistumisia tapahtuu. Siitä huolimatta olisi jaksettava yrittää elämässä eteenpäin. Jos haluaa elämäänsä jotain hyvää, ei voi vain jäädä odottelemaan, että asiat tapahtuisivat itsestään.

Lähteinä käytetty mm: vau.fi ja MeidänPerhe

Mitä mieltä olet artikkelista?