Supernannyn kaltaiset televisio-ohjelmat pitäisi kieltää. Ne viljelevät julmaa oletusta, että lapset ovat kuriton ”ihmislaji”, joka on kesytettävä ja rankaisemalla opetettava tavoille, brittiasiantuntija kritisoi.

Viimeksi päivitetty 16.10.2008

”Olemme palanneet viktoriaanisiin aikoihin”, eturivin kasvatusasiantuntijoihin Britanniassa lukeutuva Gina Ford paukauttaa Daily Mail –verkkolehteen kirjoittamassaan kolumnissa.Tuhmuustuoli pannaan

Sensaatiohakuisissa kasvatusohjelmissa käytetään mielellään yksinkertaisia ja helposti visualisoitavissa olevia keinoja ongelmien ratkaisemiseksi.

Lue myös: Rikos ja rangaistus

Yksi ja tavallisimmin käytetty keino on ns. ”tuhmuustuoli”, johon niskoitteleva lapsi laitetaan miettimään huonoa käytöstään.

Ford ei hyväksy tuhmuustuolin ideaa ollenkaan: Lapsen leimaaminen tuhmaksi on julmaa lapselle, mutta niin tehdään silti, korkeampien katsojalukujen nimissä.

Markkinoilla on Fordin mukaan jo myynnissä kannettavia tuhmuustuoleja, jonka vanhemmat voivat pakata mukaan vaikkapa kylä- tai kauppareissulle.

Lapsi hakee huomiota huonolla käytöksellä

”Tietenkin on tilanteita, joissa lapsi tarvitsee aikalisän hankalan tilanteen rauhoittamiseksi. Tuhmuustuoli tai –nurkka vain ei ole oikea tapa”, Ford painottaa.

Hän kertoo, että koko tuhmuustuolin idea alkaa helposti toimia itseään vastaan, sillä lapsi käyttäytyy usein huonosti silloin, kun hän kaipaa huomiota. Ja mikäpä sen parempi keino vanhempien jakamattoman huomion saamiseksi kuin antautua kannettavaksi tuhmuustuoliin, karata ja tulla kannettavaksi takaisin yhä uudelleen ja uudelleen.

Kuvailevassa kehumisessa on voimaa

Tuhmaksi moittimisen sijaan Ford suosittelee keskittymistä lapsen hyviin ominaisuuksiin ja käytökseen.

”Suosittelen lämpimästi kuvailevaa kehumista. Kehu lasta ja tee se niin, että kuvaat lapselle tarkasti, mitä hyvää hän on tehnyt ja millä tavalla hän on jossakin tilanteessa onnistunut”, Ford ohjaa.

Lue myös: Missä menee rajat?

Lapset eivät ole pieniä aikuisia

Taaperot eivät käyttäydy kuten aikuiset, eivätkä vähän vanhemmatkaan lapset, Ford muistuttaa.

Lapset ovat lapsia, ja siksi esimerkiksi taaperoa, joka yrittää puraista ikätoveriaan, ei missään olosuhteissa pitäisi leimata tuhmaksi tai peräti pahaksi.

Lue myös: Kun lapsi lyö

“Aikuiset voivat toki käydä nolaamassa itsensä tositelkkarissa, mutta että viedä viattomat lapset kameroiden eteen nöyryytettäväksi? Eikö se ole lapsen oikeuksien tallomista. Jos vanhemmilla ei ole tarpeeksi järkeä päässään lastensa suojelemiseksi, päättäjien on puututtava peliin”, Ford kirjoittaa.

Lähde:

Daily Mail: From one of Britain’s leading childcare gurus, a surprising attack – ‘How TV’s nasty nannies wreck children’s lives’

Tutustu myös Gina Fordin omiin sivuihin: Contented Toddler

Lue myös:

Menikö lapseni pilalle?

Kivikautiset keinot käyttöön

Oppia tavoille, mitä se oikein tarkoittaa?

Mitä mieltä olet artikkelista?