Aukileet tarkoittavat vauvan kallosta löytyviä pehmeitä alueita, joita eivät suojaa kallon luut. Miksi aukileet ovat olemassa? Kuinka paljon niitä on varottava? Milloin aukileiden voi odottaa sulkeutuvan? 

Viimeksi päivitetty 6.9.2022

Mitä aukileet ovat?

Aukileet (englanniksi fontanelles) ovat vauvan päässä olevia pehmeitä alueita, joissa ei ole vielä kallon luuta, sillä luut eivät vielä ole saumakohdistaan kasvaneet yhteen.



Aukileet sijaitsevat kallonluiden saumakohdissa (englanniksi sutures), ja ajan myötä luut kasvavat kiinni toisiinsa ja sulkevat näin aukileen.

Vauvan aukileet
Vauvan päässä on kaksi aukiletta, yksi pään laella, hieman päälaen korkeimman kohdan edessä ja toinen takaraivolla.

Kuinka monta aukiletta vauvan päässä on?

Aukileita on vauvan päässä kaikkiaan kaksi: etuaukile (englanniksi anterior fontanelle) löytyy päälaelta ja taka-aukile (englanniksi posterior fontanelle) nimensä mukaisesti pään takaosasta.

Usein etenkin etuaukileen voi tuntea vauvan päätä koskettamalla. Toisin kuin yleensä luullaan, aukileiden ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen suuria.

Jos aukile ei näy tai tunnu ulospäin, sekään ei välttämättä ole merkki ongelmasta: tärkeämpää on, että kallo ei luudu saumakohdistaan ennen aikojaan.

Etuaukile on muodoltaan timanttimainen ja  kooltaan parista millimetristä muutamaan senttiin.

Taka-aukile on etuaukiletta pienempi, minkä vuoksi sitä ei useimmiten ole mahdollista tuntea vauvan päätä koskettamalla. Se on muodoltaan kolmiomainen ja kooltaan noin 0,5 senttiä.

Vauvan aukile
Aukileiden koko voi vaihdella suuresti vauvasta toiseen. Halkaisijaltaan muutaman millin kokoinen aukile voi olla yhtä normaali kuin aukile, jonka halkaisija on useamman sentin.

Mihin aukileita tarvitaan?

Vauvan kallo ei ole siis valmis heti syntymästä, ja siihen on kaksi hyvää syytä.

Ensinnäkin useimmat vauvat saapuvat maailmaan pää edellä ja todella kapeaa reittiä, synnytyskanavaa, pitkin.

Koska reitti on ahdas ja pää iso, on tärkeää, että kallon luut antavat myöten. Näin vauvan aivot eivät pääse vahingoittumaan synnytyksessä.

Toiseksi lapsen aivot kasvavat varhaisvuosina hurjaa vauhtia. Kallon luiden väliin tarvitaan tilaa varmistamaan, että aivot mahtuvat kasvamaan.

Milloin aukileet sulkeutuvat?

Vauvan pää kasvaa voimakkaimmin vauvavuoden eli ensimmäisten 12 kuukauden aikana. Kun lapsi täyttää 3 vuotta, aivojen lopullisesta koosta on puuttuu enää 20 prosenttia.

Aukileiden sulkeutuminen tapahtuu aivojen ja pään kasvua myötäillen.

Taka-aukile sulkeutuu kuitenkin tyypillisesti paljon ennen etuaukiletta – yleensä siihen mennessä, kun vauva on kaksi kuukautta vanha.

Etuaukileen sulkeutuminen kestää pidempään. Usein sen kerrotaan sulkeutuvan keskimäärin siihen mennessä, kun lapsi on puolitoistavuotias, mutta Suomen Lääkärilehdessä julkaistussa katsauksessa todetaan, että etuaukile sulkeutuu sen koosta riippumatta 3–4 ikävuoteen mennessä.

Kuinka herkkiä aukileet ovat?

Mitä tapahtuu, jos vauvan aukiletta painaa vahingossa? Voivatko vauvan aivot vahingoittua?

Vauvan päätä voi hyvin koskettaa aukileen kohdalta. Päätä voi huoletta silittää, hiukset voi pestä ja harjata eikä vauvan hatusta tai pannasta ole mitään haittaa.

Aukile ei ole suora tie vauvan aivoihin. Vaikka kallon luut eivät vielä ympäröikään koko päätä, aivojen suojana on aukileenkin kohdalla kova aivokalvo.

Teräviä töytäisyjä on silti syytä välttää. Käsittele vauvan päätä yhtä hellävaraisesti kuin käsittelet koko vauvaa!

Aivojen suojana on aukileen kohdalla kova aivokalvo. Vauvaa ei sovi kohdella kovakouraisesti ja etenkin pään kanssa on oltava varovainen, mutta voit huoletta silitellä vauvan päätä ja käyttää rusetteja ja hattuja.

Aukileisiin liittyviä huolia

Aukile pullottaa tai on pinkeä

Kun vauva itkee tai oksentaa, kallonsisäinen paine saattaa nousta hetkellisesti. Se puolestaan saattaa näkyä ulospäin väliaikaisena, lievänä aukileen pinkeytenä.

Jos aukile ei itkun tai oksentamisen lakattua palaa normaaliksi tai tuntuu turvonneelta silloinkin, kun vauva lepää, taustalla voi olla jokin ongelma.

Siinä tapauksessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen viipymättä, sillä aukileen pullotus voi johtua esimerkiksi nesteen kertymisestä tai aivojen turvotuksesta.

Aukile on kuopalla

Aukile on tyypillisesti hitusen  kuopalla sisäänpäin – siitä ei siis tarvitse olla huolissaan.

Jos aukile kuitenkin menee silmin nähden enemmän kuopalle kuin yleensä, kyseessä saattaa olla nestevajaus. Anna vauvalle nestettä nähdäksesi, onko sillä vaikutusta.

Lääkäriin kannattaa olla aina yhteydessä, jos jokin vauvan terveydessä mietityttää tai huolestuttaa.

Aukile on ”liian pieni” tai ”liian suuri”

Oman vauvan päätä ei kannata verrata naapurivauvan päähän, sillä aukileiden koko on yksilöllinen.

Aukileiden koko voi vaihdella suuresti vauvasta toiseen, eikä niiden koko yksin merkitse välttämättä mitään.

Parin millin aukile voi olla yhtä normaali kuin aukile, jonka halkaisija on muutaman sentin.

Lähteet: Verywell Family | Vinokalloisuuden ehkäisy ja hoito | Suomen Lääkärilehti

Tutustu myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?